FONTOS


 

Harc Dubrovnikkal az Eb-rendezésért
Sansának tetszik a magyar pályamunka


Budapesten járt Alessandro Sansa, az Európai Úszóliga (LEN) igazgatója és Szakadáti László, a szervezet igazgatóhelyettese. A villámlátogatás hivatalos keretet öltött, hiszen a 2001-es vízilabda Európa-bajnokság megrendezésére Budapest is pályázik. Sansa és Szakadáti a két nap során az Eb esetleges helyszínéül szolgáló Hajós Alfréd uszoda mellett, a szállodákat is szemrevételezték, és a tapasztalataikról vasárnap délelőtt, az Aquincum Szállóban tartott sajtótájékoztatón is beszéltek.

Előszó gyanánt dr. Martin György, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke és a pályamunkában segédkező Médiasprint Kft. vezetője, Fábián László egyaránt kiemelte, remek pályázat került a LEN asztalára. Alessando Sansa -- aki jövő hét végén a másik pályázó városban, Dubrovnikban tájékozódik -- meglepően nyitottnak bizonyult, a magyar pályázat előnyeit és hátrányait is ecsetelte. A LEN igazgatója (aki a rendezésről, március 11-én, Helsinkiben döntő LEN-büro tagjainak készít tanulmányt a látogatásairól) szerint Budapest mellett szól, hogy a Margitsziget alkalmas kontinensbajnoki helyszínnek; hogy a horvátokkal szemben Magyarországnak nem csak a férfi-, de a női csapata is világszínvonalú; hogy a szállodák nívósak, ráadásul közel vannak a Hajós Alfréd uszodához; hogy Budapest (nem úgy, mint Dubrovnik) repülővel és autóval is könnyen megközelíthető; és Sansa szerint az is pozitívum, hogy Magyarországot csak közvetve érintette a balkáni háború, arról nem is beszélve, hogy Budapest -- Barcelona, Split és Nápoly mellett -- a póló egyik fővárosának tekinthető.

És akkor arról, mit kell korrigálni ahhoz, hogy Budapest rendezhesse az Európa-bajnokságot. Sansa szerint a Hajós Alfréd uszoda nyitott, ötvenes medencéjénél szükség lesz egy kis átalakításra (Jászberényi Miklós, a Nemzeti Sportuszoda igazgatója nyomban jelezte, megoldható a korrekció), és a LEN-igazgató azt sem hallgatta el: megnyugtatná a döntéshozókat, ha írásos garanciákat látnának arról, hogy a magyar kormány, a főváros vagy éppen a XIII. kerület vállalja az anyagi támogatást.

Dr. Martin György rögtönzött válaszában elmondta: szombaton Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter is találkozott Alessandro Sansával, és megerősítette, hogy a kormány támogatja a pályázatot (így tett a főváros és a XIII. kerület is). Sansa azt sem titkolta, a horvát pályázat legizmosabb eleme éppen az, hogy a horvát kormány jelentős anyagi támogatást nyújt a dubrovniki pályamunkához. (A horvát pályázat egyébiránt az interneten is megtekinthető: www.waterpolo.2001.dubrovnik.hr.)

Egy biztos, Sansa kiváló munkának tartja a magyar pályázatot. A kérdés csak az, mit szólnak hozzá a LEN-büro tagjai.

Március 11-én az is kiderül...

Kiss féltucat gólja

Az olasz férfi vízilabda-bajnokság 10. fordulójának csúcsrangadóját Pescarában játszották, ahol a sokszoros bajnok Conad a listavezető Posillipót fogadta. A találkozó 6--6-ig rendkívül kiegyensúlyozott volt, az utolsó percekben azonban Bencivenga kétszer is megvillant, így a vendégek 8--6-ra nyertek. A Posillipo soraiban Kásás Tamás egy gólt dobott, Steinmetz Barnabás nem volt eredményes, viszont két perccel a vége előtt kipontozódott.

A címvédő INA Assitalia Roma (az eltiltott Benedek Tibor csapata) is rangadót játszott, hiszen a campionato meglepetéscsapatát, a Reccót fogadta. A két gárda csak az első kilenc percben volt pariban, aztán a szenzációsan védekező, és Vittorioso (4 gól) vezetésével eredményesen támadó fővárosiak elléptek a riválistól. A vendégcsapatból Monostori Attila ugyan két gólt szerzett, ám Van der Meer harmadik kiállítása (19. perc) után a ligúriaiaknak nem volt esélyük a sikerre.

Pontszámban utolérte a Reccót a Florentia, amely Civitavecchiában diadalmaskodott. Fodor Rajmund egy góllal járult hozzá a vendégsikerhez, a firenzeiek legjobbja Sottani volt három találattal.

A forduló legeredményesebb játékosa Nápolyban szállt medencébe, és "természetesen" magyar volt. Kiss Gergely hat gólt dobott a Canottieri által alaposan elnáspángolt Elcotrony ellen, így nem csoda, hogy a lapok elsősorban az ő teljesítményét emelték ki a találkozóról szóló tudósításaikban. A nápolyiak másik magyarja, Binder Szabolcs két gólig jutott, azaz a mieink szerezték a hazai találatok kétharmadát.

Olasz bajnokság, 10. forduló: Conad Pescara--Posillipo Napoli 6--8 (2--2, 0--1, 3--2, 1--3), INA Assitalia Roma--Recco 10--4 (1--1, 3--0, 5--2, 1--1), Siricem Ortigia--Athena Savona 8--9 (3--4, 2--0, 1--4, 2--1), Conad Civitavecchia--Florentia 9--10 (1--5, 1--2, 2--1, 5--2), Lewer Canottieri Napoli--Elcotrony Catania 12--6 (3--0, 4--0, 2--2, 3--4), Systema Brescia--Universo Bologna 10--8 (3--1, 2--1, 2--3, 3--3)

Az élcsoport: 1. Posillipo 25 pont, 2. INA Assitalia Roma 24, 3. Athena Savona 22, 4. Recco és Florentia 21-21

(sal, misur), Nemzeti Sport 2000. január 17.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK