FONTOS


 

Tizenkét hely kiadó a budapesti Eb-re
Az oroszok és a jugók is selejteznek

Az Európai Szövetségben elkészült a budapesti Európa-bajnokság (június 15-24.) selejtezőinek sorsolása. A margitszigeti kontinensviadal automatikus résztvevője az 1999-es férfiviadal első négy helyezettje, azaz a címvédő magyar válogatott mellett Horvátország, Olaszország és Görögország nemzeti csapata. Hozzájuk csatlakoznak a négy selejtezőcsoport első és második helyezettjei. Érdekesség, hogy a sydneyi olimpia ezüst- és bronzérmese, az orosz és a jugoszláv gárda is selejtezőre kényszerül. Persze, nem kell ahhoz nagy jóstehetség, hogy megállapítsuk: csoportjukból mindketten kiharcolják majd az Eb-indulás jogát. Az oroszok mögött valószínűleg a hollandok, a jugoszlávok mögött pedig a szlovákok végeznek. A D-csoportban a németek és a románok továbbjutása várható, egyedül talán a B-kvartett ígér izgalmakat. A visszavonult Estiarte nélkül játszó spanyol, a bajnok, tavaly a BVSC-t is megszorongató Triglav Kranj csapatára épülő szlovén, valamint a selejtezőt otthon játszó, a hannoveri olimpiai selejtezőn meglepően jól teljesítő, sokat fejlődő francia válogatott is esélyes az első két hely megszerzésére.

A nőknél hasonló a helyzet: a már biztos induló magyar, olasz, holland és orosz együttes mellett a két négyes selejtezőcsoport győztese és második helyezettje kvalifikálja magát az Európa-bajnokságra. A férfi és a női selejtezőket egyaránt március 16-18. között rendezik.

Férfiak. A-csoport, Eindhoven (Hollandia): Oroszország, Hollandia, Dánia, Ukrajna. B-csoport, Nizza (Franciaország): Spanyolország, Szlovénia, Franciaország, Törökország. C-csoport, Netanya (Izrael): Jugoszlávia, Szlovákia, Izrael, Moldova. D-csoport, Berlin (Németország): Románia, Németország, Lengyelország, Fehéroroszország

Nők. A-csoport, Nizza (Franciaország): Görögország, Franciaország, Nagy-Britannia, Csehország. B-csoport, Odense (Dánia): Németország, Spanyolország, Ukrajna, Dánia

Akarják az Interligát

Nenad Manojlovics, a jugoszláv válogatott szövetségi kapitánya a belgrádi lapoknak elmondta, kikerülhetetlen, hogy vízilabdában is regionális bajnokságok jöjjenek létre. A mester nem kívánta részletezni, vajon mely országok részvételével lehetne megrendezni az Interligát, de utalt arra, hogy a horvát, a jugoszláv és a magyar csapatok mellett esetleg az olasz együttesekről lehetne még szó. Ugyanakkor hozzátette, a nemzeti bajnokságok nem vonzzák úgy a tömegeket, mint a nemzetközi mérkőzések.

Az olimpiai bronzérmes jugoszlávok kapitánya természetesen nem a vakvilágba beszélt. Ez ügyben már történtek puhatolózó tárgyalások a szövetségi elnökök között. Igen ám, de a horvátok egyes hírek szerint a jugoszlávok, míg a magyarok az olasz csapatok bevonása nélkül képzelik el az esetleges (hangsúlyozandó: esetleges!) Interligát. Martin György, a magyar szövetség elnöke szerint még korai erről a kérdésről beszélni, hiszen ha sikerülnek a tervek, sikerül hazacsábítani az olimpiai bajnokok zömét, akkor a megerősödő magyar bajnokság mindenkit kielégítene itthon, nem lenne szükségünk az említett sorozatra.

Nemzeti Sport, 2001.01.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK