FONTOS


 

2001: Európa a Margitszigetre jön
Dubrovnik kiszállt


Hogy milyen összegek vonulnak ki ezáltal déli szomszédaink sportjából, egyelőre nem tudni - sejteni mindazonáltal lehet. Elég minden idők legeredményesebb klubcsapatának, a Mladost Zagrebnek a gondjait idézni. A múltban hatalmas központi pénzekkel támogatott egyesület óriási összegekkel tartozik a játékosoknak.

Ezek után cseppet sem meglepő, hogy péntek estére az is egyértelművé vált: Dubrovnik nem kaphat kormánygaranciát egy új uszoda felépítésére (köztünk legyen szólva: két sportuszoda egy hetvenezres, tengerparti városnak alighanem a luxus kategóriája volna). A város elöljárói ugyan több miniszterrel egyeztettek, ám kénytelenek voltak belátni, az ország nincs abban a helyzetben, hogy egy ilyen beruházást megvalósíthasson.

Miután a LEN vezetői az új uszoda megépítéséhez kötötték a 2001-es Európa-bajnokság odaítélését, a város a horvát pólószövetséggel egyetemben úgy döntött, visszalép a pályázattól.

Ezt a hírt Dubrovnik polgármestere, Vido Bogdanovics közölte azon az ünnepségen, amelyet abból az alkalomból rendeztek meg, hogy kiosztották a város legkiválóbb sportolóinak járó díjakat (egyrészt a '99-es esztendő, másrészt a XX. század legjobbjainak). Bogdanovics ugyanakkor megjegyezte, hogy a LEN Büro március 11-es ülése alkalmából minden bizonnyal bejelentik: kandidálnak a 2003-as Eb megrendezési jogáért.

A magyar pályázatot előkészítő bizottság vezetője, Fábián László némiképp hüledezett a hír hallatán. "Nem merem elhinni - örvendezett olimpiai bajnok öttusázónk, a Médiasprint Sportmarketing Kft. főnöke. - Mondhatom, ennek ellenére is szép a győzelem, hiszen óriási munkát fektettünk a pályamunka elkészítésébe. Természetesen nem kívánunk visszaélni azzal, hogy egyedül maradtunk a porondon, azaz márciusig mindent pótolni fogunk, amit a LEN-küldöttség januárban kért. Mindazonáltal a hivatalos értesítésig, meg azután is úgy dolgozunk, mintha még tartana a verseny."

A családjával Szilvásváradon túrázó Fábián amúgy megjegyezte, ha igaz a hír, jó érzékkel spórolt meg 150 ezer forintot a cégének, minthogy ki akart utazni a Honvéd együttesével, felmérendő a rivális adottságait.

Mindenesetre kellemes benyomásokat szerezhetett volna a 2003-as Eb esetleges helyszínéről...

(csurka g.-heka), Nemzeti Sport 2000. február 13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK