FONTOS


 

Sorsoltak az Eb-re -a férfiaknehezebb, a nők könnyebb ellenfeleket kaptak
Címvédőként a halálcsoportban

13.00: Hatvannyolc nappal a margitszigeti Európa-bajnokság előtt vasárnap az európai szövetség teljes vezérkara, a vízilabdaélet apraja-nagyja, szövetségi kapitányok sora gyülekezett a Danubius Grand Hotelben. A sorsolás, a csoportbeosztás végett jöttek össze az érdekeltek, akik amíg a ceremónia termébe várták a bebocsátást (ahol a televízió munkatársai szemlélték a terepet, ugyanis az m1-es csatorna, az Eb hivatalos televízió-társasága élőben közvetítette az eseményt), egymással társalogtak. A "Jó lenne, ha..." típusú, sorsolással kapcsolatos óhajtó mondatok mellett rengetegen beszélgettek a szombat esti BL-meccsről, az ellentmondásos körülmények közepette véget ért Fradi-Olympiakosz párharcról.

13.20: A várakozás percei után végre kinyitották a nagytermet. A pulpitus fölött egyelőre üresen állt két, a csoportbeosztást szemléltető kék szín? tábla. "Na, mi lenne a jó?" -kérdezte szinte mindenki Kemény Dénest és Faragó Tamást, a férfi és női kapitányunkat. Előbbi -afféle névnapi kívánságként -abban bízott, hogy a nagy hatos (magyar, horvát, jugoszláv, orosz, spanyol, olasz) "megfeleződik", három ide, három oda kerül, és mi mellénk az olaszokat és az oroszokat húzzák. Utóbbit nem igen izgatta a sorsolás, mint mondta: "Nem mindegy, kit kapunk? Az elődöntő a fontos, ott meg nincs könny? ellenfél."

13.30: Berti Muscat, a LEN vízilabda bizottságának titkára közölte a megjelentekkel a sorsolás menetét, azt, hogy előbb a női, majd a férficsapatok neveit húzzák ki. "Itt is, ott is párokban sorsolunk, a legjobbaktól lefelé haladunk" -mondta Muscat.

13.40: Az m1-es csatorna élő közvetítése mellett kezdetét vette a sorsolás. Elsőként a Magyar Vízilabda-szövetség elnökét, Martin Györgyöt kérték fel a húzásra. Ő az olasz, holland női párból előbbit az A-, utóbbit a B-csoportba sorsolta.

13.42: Világ- és Európa-bajnok pólósunk, Szalkay Orsolya az oroszokat az A-, míg a mieinket a B-csoportba, a hollandok mellé osztotta.

13.45: Kuna Ildikóra maradt a befejezés, aki a Faragó-csapat mellé a verhetőnek t?nő franciákat és a spanyolokat húzta.

13.49: Deutsch Tamás sportminiszer kezdte a legnagyobb érdeklődéssel várt férfisorsolást. Az első két helyen kiemelt magyar, horvát duót sorsolta szét (a mieink az A-csoportba kerültek, és a négyes sorszámot kapták, ami azt jelentette, hogy a hármas sorszámú, később kisorsolandó ellenfél ellen játsszák a nyitó meccsüket).

13.51: Háromszoros olimpiai bajnokunk, Gyarmati Dezső keze indította el a lavinát... A legenda az olasz, görög kettősből Alessandro Campagna csapatát húzta a mieink mellé.

13.53: És a másik háromszoros bajnok, Kárpáti György folytatta... Ő az olimpiai bronzérmes jugoszlávokat (illetve a hollandokat) rendelte Kásásékhoz.

13.55: Miközben Knézy Jenő Konrád Jánostszólította a pulpitusra, egy imát is megejtett a sportriporter: "Csak ne a spanyolokat!"

13.56: És Konrád János az A-csoportba sorsolta a spanyolokat (valamint a románokat, akik ellen rajtol majd címvédő együttesünk). Felhördült a terem, rögvest megkapta a halálcsoport elnevezést az említett hatos. Majd elkezdődött az esélylatolgatás...

Csoportbeosztás, program

Férfiak. A-csoport: Jugoszlávia (JUG), Hollandia (NED), Románia (ROM), Magyarország (HUN), Olaszország (ITA), Spanyolország (ESP)

Június 15., 1. forduló: HUN-ROM, JUG-ESP, NED-ITA. Június 16., 2. forduló: HUN-ESP, ITA-ROM, JUG-NED. Június 17., 3. forduló: HUN-ITA, NED-ESP, ROM-JUG. Június 18., 4. forduló: HUN-JUG, ESP-ITA, NED-ROM. Június 19., 5. forduló: HUN-NED, ITA-JUG, ROM-ESP

B-csoport: Németország (GER), Szlovákia (SVK), Franciaország (FRA), Oroszország (RUS), Horvátország (CRO), Görögország (GRE)

Június 15., 1. forduló: GER-GRE, FRA-RUS, SVK-CRO. Június 16., 2. forduló: GRE-RUS, CRO-FRA, GER-SVK. Június 17., 3. forduló: RUS-CRO, SVK-GRE, FRA-GER. Június 18., 4. forduló: GRE-CRO, GER-RUS, SVK-FRA. Június 19., 5. forduló: CRO-GER, RUS-SVK, FRA-GRE

Június 21., Negyeddöntők: A1-B4, A2-B3, A3-B2, A4-B1. Június 22., elődöntők. Június 23., helyosztók. Június 24., a 3. helyért, döntő

Nők. A-csoport: Ororszország (RUS), Németország (GER), Olaszország (ITA), Görögország (GRE)

Június 16., 1. forduló: RUS-GRE, GER-ITA. Június 17., 2. forduló: GRE-ITA, RUS-GER. Június 18., 3. forduló: GER-GRE, ITA-RUS

B-csoport: Franciaország (FRA), Spanyolország (ESP), Magyarország (HUN), Hollandia (NED)

Június 16., 1. forduló: HUN-ESP, FRA-NED. Június 17., 2. forduló: HUN-NED, FRA-ESP. Június 18., 3. forduló: HUN-FRA, ESP-NED

Június 19., középdöntők: A2-B3, A3-B2. Június 21., helyosztók, elődöntők. Június 23., a 3. helyért, döntő

Szép kis ajándék

Kemény Dénes, a magyar férfiválogatott kapitánya: - Szép kis névnapi ajándék... Borzasztóan erős csoportba kerültünk, természetesen nem vagyok boldog emiatt. Pedig akár jól is elsülhet mindez, hiszen ha sikerül megnyerni a csoportot, a másik ágról könnyebb ellenfelet kaphatunk a negyeddöntőben. Persze kár keseregni, rendesen fel kell készülni, aztán remélhetőleg -csakúgy, mint a múltban -jönnek a sikerek is.

Faragó Tamás, a magyar női válogatott kapitánya: - Mit mondjak? Könyebb csoportba kerültünk, de ez nem jelent az ég világon semmit. Van, aki azt mondja, de jó nekünk, ám én erre azt válaszolom, miért lenne jó, elvégre az elődöntőben az olasz vagy az orosz válogatott következhet...

Martin György, az MVSZ elnöke: - Nem egy aranybet?s hétvégéje ez a magyar vízilabdának. Szombaton vitatható körülmények közepette kiesett a Ferencváros, most pedig a férfiválogatott került borzasztóan erős csoportba. Könnyebbet vártam... De baj nincs, így is esélyesnek tartom az együttest, mint ahogy nagyon bízom a női csapatban is.

Nenad Manoljovics, a jugoszláv válogatott kapitánya: - Hihetetlen! Ennél erősebb csoportot nem is lehetett volna összehozni. Az első két hely egyikén kell zárnunk, a papírfoma szerint így könnyebb lehet a negyedöntő. Nálam nincsenek öreg játékosok, így minden bizonnyal Sostar és Uszkokovics is itt lesz Budapesten.

Neven Kovacevic, a horvát válogatott kapitánya: - Most azt hiszik, örülök, pedig bosszús vagyok. Nagyon nehéz a helyzetünk, elvégre hiába nyernénk is meg a kétségkívül könnyebbnek t?nő B-csoportot, a negyeddöntőben elképesztően nehéz dolgunk lesz, akár a magyar, az olasz, a spanyol vagy a jugoszlávok kerülnek az utunkba.

BottlikLászló, a szlovák válogatott kapitánya: - Elégedett vagyok! Így elérhetjük a célunkat, a vízilabda szentélyében, a Margitszigeten bekerülhetünk a legjobb nyolc közé. Ott szívesen játszanánk, mondjuk, a magyarokkal.

Joan Jane, a spanyol válogatott kapitánya: - Ég és föld a különbség a két csoport között. Nem elég, hogy olyan csoportba nyertünk besorolást, amelyből bárki meg is nyerheti az Európa-bajnokságot, ráadásképpen az első meccsünket rögtön az egyik legnagyobb rivális jugoszlávokkal játszuk. Szép kis bemelegítés lesz...

(a.z.), Nemzeti Sport 2001.04.09.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK