FONTOS


 

Kiss Csaba és Varga Tamás is keretben
Nem maradt ki egy sydneyi győző sem

Kemény Dénes nem várt tovább: szerda reggel a tornaterem félhomályában közölte együttesének tagjaival, ki az a tizenöt, aki az Európa-bajnokságon szerepel majd. A végleges listát egy nappal a rajt előtt kell csupán leadni, de a kapitány senkit sem kívánt bizonytalanságban tartani.

A keretszűkítés, mondhatni, papírforma-eredményt hozott: a mester maga mellett tartotta a Sydneyben huszonnégy év után olimpiai bajnokságot nyerő tizenhármat, a többi aspiráns közül pedig a balkezes Kiss Csabát és a mögöttünk hagyott magyar bajnokság egyik, ha nem a legjobb játékosát, Varga Tamást választotta.

"Úgy gondoltam, ez az a csapat, amely eséllyel veheti fel a versenyt, akár a klasszikus bíráskodást látjuk majd az Európa-bajnokságon, akár azt a stílust, amelyik engedi a modernnek nevezett rögbivízilabdát" - indokolt Kemény doktor. Arra a felvetésre, hogy a tavalyi aranyérmesek közül végül a jóslatoknak megfelelően egy sem hullott ki, a szakvezető eképp reflektált. "Idén az »úgyis marad« kifejezés volt divatban, tavaly az »úgysem«, azt viszont talán mondanom sem kell, hogy nem az efféle elvárásoknak igyekeztem megfelelni a tizenöt ember kiválasztásakor. Elvem az volt, hogy aki átment az élményeken, s együtt edződött azok által, amelyek a sydneyi győzelemig értek mindannyiunkat, ahelyett csak akkor választok mást, ha arra a vetélytárs nyomós okot szolgáltat. Láttam több egyenlő teljesítményt, sorozatosan jobbat azonban nem, ezért kerültek be kivétel nélkül az olimpiai bajnokok."

A hozzájuk csatlakozó két pólós egyébként nem számít újoncnak: Varga Tamás betegsége előtt tagja volt az 1995-ös bécsi Eb-n ezüstérmet nyert gárdának, míg a Sabadellben légióskodó Kiss Csaba két éve Firenzében élte át a győzelem édes örömét. Mindazonáltal egy debütáns lesz a csapatban: a kapus, Szécsi Zoltán eddig "csak" az 1999-es Világkupán és a tavalyi olimpián szerepelt - most bebizonyíthatja, hogy nem csupán Sydneyben tud aranyérmet nyerni...

Nemzeti Sport, 2001.06.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK