FONTOS


 

A miniszter és a LEN-igazgató elégedett az uszodával
Tizenhat akciógól, gyakorlásképp

Eddig csupán magyar forrásból kapott információk, továbbá a saját benyomások alapján gondoltuk úgy, hogy nem lesz gond a pénteken rajtoló budapesti Európa-bajnokságon. Hétfő délután óta viszont hihetünk is benne.


Az olaszok elleni edzőmeccsen még döcögött a játék
Megérkezett ugyanis a LEN igazgatója, Alessandro Sansa, aki egy eseményt megelőzően ilyentájt főfoglalkozású szőrszálhasogatóvá szokott átvedleni, azonban néhány kameraállás odébbtételén túlmenően egyszer?en nem talált kivetnivalót a látottakban. Miután kiderült, hogy a honi törvények szerint nálunk hivatalosan nem kell egy ekkora sporteseményen jegyeket elkülöníteni a külföldieknek, abba is belenyugodott, hogy a döntőre szóló belépők száz százaléka magyar kezekben van. "Jobb tízezer visszautasított jegyigénylő, mint tízezer üres szék" - vont nagyvonalú mérleget Sansa, aki elismeréssel szólt az uszoda átalakításáról.

Nála már csak Deutsch Tamás járt der?sebb arcvonásokkal a Hajósban. A körsétát követő sajtóbeszélgetésen a sportminiszter közölte: "Rég voltak ennyire boldog pillanataim", utalván arra, hogy az elmúlt négy évben a létesítményre költött 2.5 milliárd forint "meglátszott" az épületen és a medencék környékén. Minthogy az uszoda 1930-as átadása óta először esett át teljes rekonstrukción, Deutsch azt is megkockáztatta, így, ahogy van, alkalmas volna a 2012-es olimpia pólótornájának megrendezésére (bár azt elismerte, egy sydneyi színvonalú építményre lesz szükség az úszóeseményekhez). Sansa mindehhez annyit f?zött hozzá, hogy a LEN nevében is köszöni a kormányzat segítségét, "a mai világban ugyanis lehetetlen világversenyt rendezni az állam szerepvállalása nélkül, vagy ha mégis megpróbálják, az olyan lesz, mint az atlantai olimpia, amelyre mindannyian emlékszünk..."

A miniszter eztán egy stílszer? "Hajrá, magyarok!"-kal zárta az összejövetelt, majd a medence felé vette az irányt, hogy lásson valamiféle "élő" sportot is. Merthogy az ötvenesben buzgón melegített a magyar és az olasz férfigárda, majd a szokásos mozdulatok után egymásnak feszült.

Allessandro Campagna együttese dirrekt azért érkezett a többieknél némileg korábban, hogy a mieink ellen gyakoroljon, hogy a legjobbal szemben végezze az utolsó simításokat. Mégha egy csoportban is van a két gárda.

Kemény Dénes egyébiránt ezúttal nem számíthatott az angyalföldi Varga Tamásra, a kiváló pólósnak ugyanis még pénteken meghúzódott a nyaka, illetve a háta. Ám az edzőmeccsen szokásához híven a statisztikát jegyzetelő doktor, Pavlik Gábor gyorsan sietett megnyugtatni az érdeklődőket: "Csuvi hamarosan, talán már a következő edzésen közöttünk lesz. Nem komoly a baj, nem kell idegeskedni."

Mérgelődött viszont a két kapitány a tréningen, nem is egyszer. No nem volt ez annyira súlyos, ám az edzők már csak ilyenek. Egy-egy hiba elég arra, hogy felemeljék a hangjukat, aminek mi más is lehetne a célja, mint a mihamarabbi korrigálás. Vári Attila példája is mutatta, a legenyhébb dorgálásnak is meglehet a hatása: apró hibáját követően bombagóllal idegesítette bekkünk a Tempesti sérülése miatt vészhelyzetben behívott rutinos kapust, Attolicót. Az ő cseréje, Violetti sem úszta egyébként meg, hogy ne járjon túl az eszén Vári...

Mellette Kásás Tamás vitte a prímet, ő is szórt egy triplát, ám általános vélekedés volt az uszodában: sem ennek, sem az összesített eredménynek, a 16-11-es magyar győzelemnek nem kell különösebb jelentőséget adni. (Persze a lefújás után majd' minden játékosunk az eredmény iránt érdeklődött, érződött rajtuk, amit eddig is tudtunk: a győzelem a lételemük.)

Különösen azért nem, mert ha hiszik, ha nem, a mieink nem is játszottak emberelőnyben a derbi folyamán! Most mérget vehetünk rá, az Eb-n másként lesz minden, centereink, ha kell, a vérüket adják azért, hogy kiszórják róluk a védőjüket. A meccsenkénti tizenhat akciógóllal mindenesetre kiegyeznénk...

"Frissebbek voltak a fiúk, mint a hét végi rövid pihenő előtt. Ez jó, ám tudjuk, messze még az Eb vége, amikor ugyanilyen erőben kell majd lenniük. Azaz, dolgozni is kell még. Meg kell találni azt az átmeneti állapotot, amikor az erősítő edzés nem megy a frisseség rovására" -ecsetelte Kemény Dénes, akinek csapata nincs könny? helyzetben. Nemcsak azért, mert egy ország várja el tőlük idehaza az aranyérmet, hanem azért, mert egy pillanatra sincs nyugodt percük a fiúknak, és magának a kapitánynak is. Szinte minden percben őket keresik, hozzájuk fordulnak segítségért. Több tucat ember dolgozott az uszodában az olaszok elleni edzőmecsen is, azért fúrnak-faragnak még a lelátókon, egyszóval sok minden elvonhatja figyelmüket. Ám hála istennek, vannak annyira profik játékosaink, hogy függetlenítsék magukat a külső körülményektől.

Ettől függetlenül ők sem bánnák, ha kezdődne már...

Nemzeti Sport 2001.06.12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK