FONTOS


 

Fantasztikus magyar premier: százszázalékos előnymutató
Megérte rájuk várni

MAGYARORSZÁG--ROMÁNIA 12--5 (4--1, 2--2, 3--1, 3--1))

5000 néző. V: Tomic (horvát), Afanaszijev (orosz)

MAGYARORSZÁG: KÓSZ, KÁSÁS 1, KISS G. 2, BENEDEK, FODOR 1, Steinmetz B. 1, Molnár T. 1
CSERE: Varga I Zs. 1, VÁRI 2, Biros, Kiss Cs. 1, VARGA T. 2, SZÉCSI (kapus)
Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

ROMÁNIA: Fratila, Cosmin Radu, Bonca, Juravle 2, Angelescu, Catalin Radu, Andrei
CSERE: CRETU 3, Musat, Diaconu, Iosep, Fieresteanu
Szövetségi kapitány: Liviu Raducanu

Gól -- emberelőnyből: 7/7, ill. 6/3

Megérte várni...

Mióta, hány hónapja, hány napja, hány órája vártunk már arra, hogy színre lépjen a magyar válogatott... Nos, úgy ötezer szurkoló előtt este nyolc tájban felsorakozott Kemény Dénes világverő alakulata. Szegény románok meg is szeppentek egy pillanatra, amikor az őrjöngő tömeg köszöntötte a mieinket.

Kapitányunk Székely Bulcsút és Märcz Tamást nem nevezte a mérkőzésre, így a sydneyi győzők mellett szerepet kapott Varga Tamás és Kiss Csaba is. A két kitűnőség a padról nézhette, amint a szokásos kezdőcsapat villámrajtot vesz. Kásás előbb ugyan a blokkba lőtt, ám Kiss Gergő csakhamar talpra ugrasztotta az uszodát. No és a román kapitányt, aki nem értette, miként lőtt olyan kiszorított szituációból a magyar hetes a rövid sarokba.


Kásás Tamás álompasszát vágta riválisa kapujába
Mi már megszoktuk -- szerencsénkre...

Mint ahogy megszoktuk a Kásás, Steinmetz duót. Tudjuk róluk, örök barátok (persze, ki nem az a válogatottban...), egy csapatban játszanak, egymásra vigyáznak, a külföldi tornákon egy szobában alszanak. Olvasnak egymás gondolataiban, ez a medencében is kiderült: Kásás zseniális mozdulatára számított Steinmetz, az emberhátrányban játszó románok csak keresték a zsugát. No, az ott volt bekkünk kezén, aki biztosan mattolta Fratilát.

És még nem volt vége!

Ezúttal Benedeket rántották vissza a láthatóan idegesen kezdő románok, az előnyt pedig Kásás zúzta be kíméletlenül. A fehér sapkások ki tudja, talán Steinmetzre figyeltek...

Kósz biztosan fogta az átlövéseket, s noha a románok is tudták, kintről nincs túl sok sanszuk, sehogy sem tudták játékba hozni a centereiket a rendkívül jól zónázó mieinkkel szemben.

A háromgólos vezetés még inkább felszabadultá tette a fiúkat, amit Vári lövése is bizonyított. Cretu szépítő találata után Molnár Tamás harcolt ki egy kiállítást (a víz alatti kamera jól mutatta, tépték a gatyáját rendesen), amit a Vasas pólós kíméletlenül, különösebb gondolkodás nélkül váltott gólra. Bombagólra.

A csodálatos első negyed után talán túlzottan is megnyugodtak játékosaink, így összehoztak egy 2--2-es játékrészt. Belefért. Szó mi szó, Cretu ejtése gyönyörű volt, mi több, a pattintása is. Kellett bizony egy pár Kósz védés is, hogy ne jöjjenek még közelebb a románok. Mellesleg ebben a játékrészben is belőtte válogatottunk a fórjait, Kiss Gergő és Molnár is biztos kézzel tüzelt.

A lelátó meg hullámozni kezdett, miután a térfélcsere után folytatódott a show. Vári pimaszul, töltés nélkül lőtt, majd Fodor, az addig kiválóan védekező Fodor mutatta meg, támadásban sem akárkinek számít ő ebben e mezőnyben. A Florentia légiósa egészen elképesztően nagy, kétkapufás góllal vétette magát észre. A Kószt váltó Szécsi pedig a kapuban brillírozott, Iosep rázta is a fejét, miután a mi "Szecskánk" magától értetődő természetességgel húzta le a kísérletét. A román bajnokságban biztos beakadt volna a bomba -- na de hol vagyunk mi attól a színvonaltól...

Mennyivel felette...

Már az első mérkőzésen egymásra talált csapat és szurkoló, hátborzongató érzés belegondolni, mi lesz itt később!

És gondoljanak csak bele, milyen játékosok állnak a kapitány rendelkezésére (milyen nehéz dönteni, kit hagyjon ki): Varga Tamás és Kiss Csaba, a két új ember is kiválóan teljesített, gólokat lőtt, gyönyörű gólokat (így zártuk százszázalékos előnymutatóval).

Szóval, tényleg megérte várni...


Magabiztos győzelem a nyitányon

Most akár vízzel is feltölthetnék a Kárpát-medencét, valószínűleg senki sem bánná. Sőt vérbeli pólósnak érezhetné magát az itt élő 15 milliónyi magyar. Azt már régóta tudjuk, hogy ezen a tájon igencsak szeretik ezt a sportágat, na de hogy ennyire?!

Pedig tegnap a Hajós Alfréd uszodában a vízilabda Európa-bajnokság nyitányán még nem is volt telt ház, ám aki ott volt a lelátókon az hegyeket megmozgató elszántsággal biztatta a románok ellen vízbe szálló magyar válogatottat.


Egy magyar gól a tucatból

Igaz a mieink mérkőzéséig azért történt egy s más a Margitszigeten. Már kora délután elkezdődtek az Ebküzdelmek. A csoportmérkőzésekre jobbára csak a szűkebb értelemben vett szakma volt kíváncsi, ám az öt órakor kezdődő megnyitó már ezreket vonzott az uszodába. Nos, a színpompás ünnepségre nem lehetett panasz, volt minden ami ilyenkor szokásos és illendő, a szurkolók azonban nem is annyira erre, inkább a magyar válogatott Románia elleni mérkőzésére voltak kíváncsiak. S a Kemény Dénes szövetségi kapitány által dirigált csapat híréhez, nevéhez méltóan játszott, hiszen gyorsan vezetést szerzett, s a harmadik negyed végén már 9-4-re vezetett.

Az utolsó negyedben sem változott a játék képe, tovább tartott a mieink lendülete, így a mérkőzés végét jelző dudaszó előtt már boldogan zúghatott a ,Szép volt fiúk, szép volt fiúk!". A végeredmény Magyarország-Románia 12-5.

A lapzártáig beérkezett eredmények: Oroszország-Franciaország 13-6, Görögország-Németország 7-4, Olaszország- Hollandia 10-4, Jugoszlávia-Spanyolország 9-7

A színes Sport 2001.06.16.

***

Az orosz és az olasz csapat is könnyed sikerrel startolt

Sapics triplája verte a spanyolokat

Nem sokat, mindössze 29 másodpercet kellett várni az Európa-bajnokság első góljára. Háromnegyed kettőkor mintegy ötszáz néző jelenlétében az orosz--francia derbivel indult a kontinensviadal. És rögvest egy orosz góllal! A ráúszás után nem teketóriázott sokat az olimpiai ezüstérmes válogatott elsőszámú centere, Csomakidze, ám centerakcióját Pouzankov még hárítani tudta. Igen ám, de a kipattanóra érkezett a Sydneyben kiválóan játszó Jerisov (aki négy góllal nyitott), és amikor 06.31-et mutatott az eredményjelző tábla, belőtte a 25. férfi és 9. női Európa-bajnokság első gólját. Erre ugyan Ducher még válaszolni tudott, ám a folytatásban Oroszország tetszés szerint lőtte góljait, amint várható volt, egy pillanatig sem kellett izgulnia Kabanov mesternek.

Sokkal nagyobb küzdelmet hozott a B-csoport második mérkőzése: Németország nagy meglepetésre sokáig tartotta a lépést a jóval esélyesebbnek számító görög együttessel, az első negyed például 0--0-át hozott. Csak a második játékrészre állt helyre a rend, s lépett meg 4--1-re a BL-ezüstérmes Olympiakoszra épülő görög gárda. Igen ám, de a németek ekkor sem adták fel, egy gólra is felzárkóztak, sőt, ha egy kicsit rutinosabbak, pontot is rabolhattak volna.

A "magyar" csoport nyitómérkőzésén nehezen indultak be az olaszok, sokáig 1--1-et regisztrálhattunk, amikor a hollandokkal játszottak. Az utolsó pillanatban Tempesti sérülése miatt behívott kapus, Attolico jól védett, ez pedig tartást adott a settebelónak. Robert Calcaterra csodagólt lőtt, de Sottani, Silipo, és az újak sem okoztak csalódást. "Elégedett vagyok, a kezdeti nehézségek után jó teljesítményt nyújtottunk" -- nyilatkozta Alessandro Campagna.

A nap rangadója élvezetes, kiegyensúlyozott küzdelmet hozott. A spanyolok 3--4-ről Pérez vezérletével fordítottak, ám ezt követően Sydney gólkirálya, Sapics beindult, így 7--6-nál újra a jugoszlávoknál volt az előny, amit ha nehezen is -- Hernández négyméterest hibázott a spanyoloknál --, de sikerült megtartaniuk. A mieink meccse után, késő este pedig a horvátok gyűjtötték be a két pontot szlovák kollégáiktól.

Férfiak, A-csoport: Olaszország--Hollandia 10--4 (2--1, 2--1, 4--1, 2--1). Gólszerzők: Silipo 2, Bencivenga 2, Sottani, A. Calcaterra, R. Calcaterra, Angelini, Rath, Binchi, ill. Van der Meer, Scheffer, Silvis, B. Boom.Jugoszlávia--Spanyolország 9--7 (2--2, 2--1, 4--3, 1--1). G: Sapics 3, Vujaszinovics 2, Trbojevics, Savics, Ikodinovics, Csirics, ill. Hernández 2, Gomez 2, Marcos, I. Moro, Pérez

B-csoport: Oroszország--Franciaország 13--4 (5--2, 1--1, 3--0, 4--1). G: Jerisov 4, Zakirov 3, Zinnurov 2, Balasov 2, Csomakidze, Rekecsinszkij, ill. Cousin, Audon, Ducher, Chandieu.Görögország--Németország 7--4 (0--0, 4--1, 1--2, 2--1). G: Hadzitheodoru 3, Kalakonasz 2, Szkizasz, Tomakosz, ill. Weissinger, Politze, Pohlmann, Dierolf. Horvátország--Szlovákia 9--10 (4--3, 1--2, 3--3, 1--2).

***

A szombati ellenfél: Spanyolország

Vigyázni kell velük

Legjobb eredményei. Olimpiai játékok: 1. hely (1996). Világbajnokság: 1. hely (1998). Európa-bajnokság: 2. hely (1991). Az utolsó négy világverseny eredménye: 1998, vb: 1. hely. 1999, Eb: 6. hely. 1999, Vk: 3. hely. 2000, olimpia: 4. hely

Eb-mérleg ellene: 12 10 2 -- 103--72

***

A lehetőséget sem szabad megadni nekik

Vigyázni kell velük! Az "agy", Manuel Estiarte ugyan visszavonult, de így is veszélyes csapatnak számítanak. Amennyiben megérzik, hogy van lehetőségük a pontszerzésre, a győzelemre, akkor rendkívül bepörögnek, felszívják magukat. Úgyhogy Kemény Dénes tanítványainak az első pillanattól kezdve koncentrálniuk kell, s akkor érvényesülhet a nagyobb tudásuk.

***

Vizesmenü

Férfiak. Június 16., szombat. Csoportmérkőzések, 2. forduló. A-csoport: Olaszország--Románia 16.15, Magyarország--Spanyolország 20.15, Jugoszlávia--Hollandia 21.30. B-csoport: Horvátország--Franciaország 13.45, Németország--Szlovákia 15, Görögország--Oroszország 19.

Nemzeti Sport 2001.06.16.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK