FONTOS


 

Faragó Tamás csapata harcba indul az aranyért
A jövőjükért is játszanak

Izgatottan várják a lányok a rajtot. Nem csoda, hiszen teljesen szokatlan ez a felhajtás körülöttük. Tévé-, rádióinterjúk, újságcikkek --szóval nem ehhez vannak hozzászokva. Éppen ezért itt az idő, most kell bizonyítani, most, amikor szem előtt van a női vízilabda, és akkor a jövőt is meg lehet alapozni. Na, ehhez lenne elengedhetetlen a siker, hiszen ki tudja, mikor lesz ilyen lehetőségük újra? Ha lesz egyáltalán...

És van még valaki, aki a lányokhoz hasonlóan emelkedett pulzusszámmal várja a hölgyek mérkőzéseit. A kapitány, Faragó Tamás részt vett már ugyan rengeteg tornán, tudja, milyen egy ilyen világesemény hangulata, mégis... Új szerepkörben debütál a hölgykoszorú kispadján.

"Feljövőben van a női vízilabda, és még rengeteg kiaknázatlan lehetőség van benne"--mondta többször is a sportág meghatározó, kiemelkedő egyénisége. Higgyünk neki...!

És higgyük el, hogy az általa irányított válogatottnak van esélye akár a dobogó legfelső fokára is felállni jövő szombaton, a női döntőt követően.

"Mi más lehetne a cél itthon, hazai környezetben?" -- tette fel a költői kérdést. Persze ő is tisztában van azzal, hogy borzasztóan nehéz dolga lesz a csapatnak. "A csoportot kell először is megnyernünk. A francia és a spanyol válogatott nem szabad, hogy akadályt jelentsen. A holland együttes más. Hallottuk, hogy az olimpia óta teljesen kicserélődött a keretük, hogy gyengültek, ám én csak a saját szememnek hiszek. Ők az ősi női pólót játsszák, biztosan nem rosszul. Úgyhogy vigyázni kell velük!"

A csoportelsőség kivívása már csak azért is szép lenne, mert így a középdöntőt kihagyná a csapat, rögvest az elődöntőbe kvalifikálná magát. "És ezzel két nap szünethez jutnánk"--tette hozzá Faragó, akinek a csapata minden bizonyal a legjobb négy között kezdi majd éles mérkőzéseit. Előbb az elődöntővel. "Ha mondhatom, ez lesz a legfontosabb meccs. Nagy a tét, elvégre az eredmény alkulásától függően lehetsz később első vagy negyedik is. Nem mindegy. Igaz, a céljaink eléréséhez nemcsak ezt, hanem minden meccset meg kell nyernünk."

A másik ágról, ha a papírforma nem borul, az olaszok és az oroszok jutnak a négybe --bizony, mindkét rivális jelentős játékerőt képvisel. A múlt heti, barcelonai tornán ott voltak az olaszok, és Faragó Tamás is látta -- centerüket, Malatót kell valahogy kikapcsolni a játékból. "Képzett játékos, szó, mi szó"--mondta róla az olimpiai bajnok, akinek a fejében természetesen már ott motoszkál a taktika. Sokat beszélget a lányokkal, nemcsak gyakorlati, hanem elméleti síkon is tökéletesen felkészíti, felkészítette őket. Úgyhogy bizakodva várhatják a rajtot.

Mi mást kívánhatnánk nekik, mint hogy jövő szombaton legyen a legnagyobb felhajtás körülöttük...

***

A szombati ellenfél: Spanyolország

Nem lehet akadály

Legjobb eredményei. Olimpiai játékok: még nem szerepelt. Világbajnokság: 9. hely (1998). Európa-bajnokság: 6. hely (1999). Az utolsó négy világverseny eredménye: 1998, vb: 9. hely. 1999, Eb: 6. hely. 1999, Vk: nem kvalifikálta magát. 2000, olimpia: nem kvalifikálta magát

Eb-mérleg ellene: 1 1 -- -- 10--4

Miután egy héttel ezelőtt otthonukban, Barcelonában sem bírtak a spanyol hölgyek a mieinkkel, nem valószínű, hogy az Eb-n partiban lesznek Faragó Tamás tanítványaival. Az említett tornán előbb egy kétkapus edzőmeccsen, majd a hivatalos találkozón is könnyen, különösebb megerőltetés nélkül győzték le lányaink a hispánokat, bátran kijelenthető hát, nincs egy súlycsoportban a két együttes. Nincsenek is különösebb illúzióik a spanyoloknak ezzel a meccsel kapcsolatosan --ők inkább a meggyengült holland válogatottat szeretnék megtréfálni.

***

Vizes menü

Nők. Június 16., szombat. Csoportmérkőzések, 1. forduló. A-csoport: Németország--Olaszország 13.45, Oroszország--Görögország 15. B-csoport: Franciaország--Hollandia 12.30, Magyarország--Spanyolország 16.15

Nemzeti Sport 2001.06.16.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK