FONTOS


 

Kásás Tamás vezérletével a spanyolokat is "megette" a Kemény-csapat
Nem volt spanyolhátha...

Magyarország-Spanyolország 7-5 (1-0, 2-3, 3-0, 1-2)

8000 néző. V: Margeta (szlovák), Galkin (orosz)
Gól - emberelőnyből: 5/3, ill. 9/2
Négyméteresből: 2/1, ill. -.

MAGYARORSZÁG: Kósz, KÁSÁS 3, KISS G. 1, Benedek 1, Fodor, Steinmtz B., Molnár T.
Csere: Székely, Marcz, VARGA I. ZS. 1, VÁRI 1, Varga T., SZÉCSI (kapus)
Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

SPANYOLORSZÁG: Rollán, Pedrerol, MARCOS 1, Hernández, I. Moro 1, Gomez, PÉREZ 1
Csere: Molina, Cercols, Ballart 1, Sánchez-Toril 1, D. Moro
Szövetségi kapitány: Joan Jané

Szombaton este langymeleg időben, enyhe szellő mellett (az uszodába bekandikáló jegyenyék is bólogattak a magyar csapat játékát látva...) ismét "embert evett" a magyar válogatottnak keresztelt cápa. A pénteki, románok elleni mészárlás után, szombaton a spanyol válogatott volt a menü. A találkozó végére megnyugtató falatozást láthatott a publikum, amit valahol sejteni lehetett, hiszen a spanyol fél kissé megöregedett az idők során, ráadásul elvesztette az eszét. És ezt szó szerint tessék érteni, hiszen az isteni Manuel Estiarte az olimpia után leadta a szerelését. Nélküle pedig más ez a tánc. Az inkább sakkozó kinézetű, még száznyolcvan centit sem elérő zseni öt éve, az atlantai olimpián a hátán cipelte fel a többieket a dobogó legmagasabb fokára. A spanyol szent jobb viszont nem lő többet, s ezzel tán el is dőlt, nem sok keresnivalójuk van Budapesten. Habár a Kubából importált fekete óriásban, Ivan Pérezben nagyon bíztak, a fekete óriás, aki bár olyan erős, mint a kubai rum, már a jugoszlávok elleni nyitómeccsen sem sokat tett hozzá a játékhoz. Ha kell, három embert is beforgatott centerben (mit, neki csaknem háromszáz kiló a hátán) ám gólt nemigen lő.

A meccs alaphangját amúgy Kósz adta meg, káprázatos mozdulattal védte a spanyol fórt, a másik oldalon viszont megrezdült a háló. Történt, hogy Vári kapufáról visszapattanó lövését Molnár próbálta a kapuba juttatni, ám a spanyol védő - más megoldás nem lévén - megismertette a medence aljával. A jogos négyest Kásás vágta Rollán ketrecébe, s máris tapsolhatott a "nyolcezer fejű". Majd - hogy ritmusa legyen a meccsnek - ismét Kósz állta útját a spanyol ágyúgolyónak, majd megint ő parádézott. A másik oldalon viszont a korábban mumusnak tartott (vélt?) Rollánnak nem sok momentuma volt, legfeljebb a magyar kapufákat számlálhatta (Vári, Fodor, Molnár). Maradt tehát az egygólos előny, ami bár minimális, a játékot nézve mégis megnyugtatónak hatott (1-0)

Megnyugtató volt az is, hogy a spanyolok a harmadik emberfórjukat is elpackázták a második negyed elején, az már kevésbé, hogy a lefordulás után a másik oldalon Ivan Pérez - ekkor még rettegett Iván - úgy nyolcról csavart gólt a magyar védelem és Kósz közös asszisztálása mellett. Mindez történt a második negyed közepén, amikor nem csupán a vízben, a sajtópáholyban is áramszünet keletkezett. A medencében látott zárlat volt zavaróbb, aminek jeleként Marcos, majd nem sokkal később Ballart is betalált Kósz kapujába. Az "áramszerelő" szerepét Vári Attila vállalta magára, aki szokás szerint távolról ragasztott egy hatalmas gólt Jesus Rollán ketrecébe. Aztán még inkább loboghatott a piros-fehér-zöld vászon, hiszen a magyar fórt hamarjában gólra váltotta a kékek négyes számú játékosa, jelesül Varga I. Zsolt. A szakasz végére visszaállhatott volna az egygólos hazai előny, ám bírói jóindulatnak köszönhető négyméterest Kiss Gergely a kapufára vágta (3-3).

Két negyed után - a hagyományoknak megfelelően - Szécsi váltotta Kószt a kapuban, így pedig már ő is a vízben tapsolhatott Kásás Tamásnak. Mr. Vízilabda tán megirigyelte Vári Sydneyben lőtt bámulatos csavargólját (ez is főcím lesz a TeleSportban...), hiszen egy spanyollal a nyakán jobbal, úgy tíz méterről csavart az ibériai kapuba. Rollán kapus csak mosolygott. Kínjában. Majd, hogy ne csupán elöl menjenek jól a dolgok, az ötödik spanyol fórt is kivédekezte a csapat, a túloldalon viszont emberelőnyből - és Molnár passzából - Benedek "betette" az ötödik sorszámú magyar gólt is. Két Szécsi-káprázat után (így kell jót jóra cserélni) beteljesedett a számunkra mámoros harmadik negyed: Kásás emberelőnyből a harmadik gólját is besuhintotta Rollánnak (6-3).

Szécsi egy negyed alatt olyat tett, amely alapján a nemzet vízilabdása címre is felterjeszthetnék -, az emberhátrányos védekezés tökéletesen ment - hatból egyet sem lőttek be a spanyolok - elöl pedig Kásás volt a karmester, így joggal gondoltu,k az utolsó szakasz gála lesz. Végül az is lett, ám a szakasz elején Ivan Moro és Sánchez-Toril is mattolta Szécsit, így Kiss Gergely bombája két dupla whiskynél is nyugtatóbban hatott. Mivel a folytatásban az ibériaiak már semmire sem mentek a mieink ellen, konstatálhattuk: ez a vacsora is tökéletesen sikeredett... (7-5). A szombati spanyol menü után amúgy vasárnap Olaszország következik. Mindenki megnyugodhat, a makarónit is szeretik a fiúk...

Mestermérleg

Joan Jané: - Amint ideérkeztünk, az első napon mindössze egyetlen labdát kaptunk a tréningezéshez, de még ma délelőtt is csak három kopott állt rendelkezésünkre. Egy Európa-bajnokságon ez nevetséges, nem lehet így bánni a csapatokkal, az, hogy nem tudtunk a rendes labdákkal gyakorolni rányomta a bélyegét az esti teljesítményünkre.

Kemény Dénes: - Egyelőre nem tudunk alkalmazkodni az összes külső körülményhez, csupán az egyikhez: ma ugyanis nyolcezerheten voltunk a mérkőzés folyamán. Azt hiszem kiderült, hogy a sikerért ezen az Európa-bajnokságon meg kell izzadnunk. Ugyanakkor rendkívül jó volt együtt izzadni a közönséggel.

A szlovákok már három pontnál járnak
Görög bravúr az oroszok ellen

Az Európa-bajnokság első női mérkőzésén Hollandia és Franciaország csapott össze a "magyar", B-csoportban. Sokan kíváncsian voltak a holland válogatottra, amelyről csak kósza hírek alapján mondták sokan, leszálló ágban van. Nos ez az állítás minden kétséget kizáróan helytelen, hiszen Paul Metz alakulata ijesztően könnyen bánt el a riválisával. Váratlanul sokkal nagyobb küzdelmet hozott az A-csoportban az olasz-német találkozó. Az elején ugyan úgy tűnt, a címvédő taljánok kiütik az ismeretlen játékosokból álló ellenfelüket, di Mario góljaival, gólpasszaival gyorsan elhúztak 5-0-ra. Igen ám, de Pierluigi Formiconi csapata ráült az eredményre, korán gondolta úgy, hogy sétagalopp lesz a folytatás. A németek hatosa, Bonenberger beindult, vezetésével pedig két gólra is megközelítette ellenfelét csapata. A németeknek volt lehetőségük közelebb férkőzni, ám a fontos pillanatokban megremegtek a kezek, így csak megszorítani tudták a teljesen leült olasz együttest. A nap női rangadóján az orosz együttes igencsak megszenvedett a görögökkel, mindössze 22 másodperccel a vége előtt sikerült megszereznie a győztes találatot.

A férfiaknál az olaszok biztosan győzték le a románokat, a horvátok is javítottak a szlovákok elleni vereség után. Utóbbiak ellenben ezúttal haloványabbak voltak, a németek ellen teljesen elkészültek erejükkel az utolsó negyedre. Így meg kellett elégedniük egy ponttal - persze álmaikban sem gondolták, hogy három ponttal várják majd a harmadik fordulót.

Kifejezetten jó meccset hozott a görög-orosz derbi, amelyen a hellének meglepetésre legyőzték a sydneyi ezüstérmest.

További eredmények

Férfiak, A-csoport: Olaszország-Románia 9-4 (2-0, 2-1, 2-0, 3-3). Gólszerzők: Sottani 2, Silipo 2, Postiglione, Rath, R. Calcaterra, Felugo, A. Calcaterra, ill. Cretu 3, Iosep. Jugoszlávia - Hollandia 10-7 (1-2, 3-2, 4-3, 2-0) vezette: Kratochvil (szlovák), Afanaszjev (orosz) gól: Szapics, Vujasinovics, Jelenics 2-2, Ikodinovics, Uskokovics, Szavics, Bekovics, illetve Van Der Meer, Kramer 2-2, Uri, de Bruijn, Siewers

B-csoport: Horvátország-Franciaország 12-3 (2-1, 2-0, 3-0, 5-2). G: Oreb 2, Djogas 2, Smodlaka 2, Kunac, Letica, Ivanis, Barac, Hinic, V. Kobescak, ill. Audon, de Nardi, Dierstein. Szlovákia-Németország 9-9 (2-1, 2-1, 3-2, 2-5). G: Baco 2, Cipov 2, Nizny, Hrosik, Bruder, Gyurcsi, Kaid, ill. Dierolf 3, Politze 2, Wollthan 2, Mackeben, Weissinger. Görögország-Oroszország 10-7 (2-2, 3-1, 2-2, 3-2) vezette: Clara (olasz), Bookelman (holland) gól: Kalakonasz 4, Mazisz, Vlontakisz, Katziteodoru 2-2, illetve Zinnurov 2, Gorskov, Jerisov, Csomakidze, Panfilij, Balasov

Nők, A-csoport: Hollandia-Franciaország 10-2 (3-0, 3-2, 1-0, 3-0). Gólszerzők: de Bruijn 3, Kappen 2, Van der Sloot 2, Verburg, Wekdam, Van den Berg, ill. Argaud, Gauthreau. B-csoport: Olaszország-Németország 9-7 (4-0, 2-3, 1-2, 2-2). G: Di Mario 5, Miceli 2, Lensoli, Malato, ill. Bohnenberger 4, Schindelbauer 2, Rump. Oroszország-Görögország 7-6 (0-2, 3-3, 1-1, 3-0). G: Tolkunova 3, T. Petrova 2, Konuk, Vasziljeva, ill. Kozomboli 3, Aszilian 2, Moraitidu

Góllövőlista

Férfiak

6: Teo Djogas (horvát), Adrian Cretu (román). 4: Carlo Silipo (olasz), Alekszandr Jerisov (orosz), Steffen Dierolf (német), Peter Nizny (szlovák), Gejza Gyurcsi (szlovák)

Nők

5: Tania di Mario (olasz). 4: Irina Bohnenberger (német). 3: Stieber Mercédesz (magyar), Primász Ágnes (magyar), Belen Sanchez (spanyol), Danielle de Bruijn (holland), Mieke van der Sloot (holland), Irina Tolkunova (orosz), Paraszkevi Kozomboli (görög)

Nemzeti Sport 2001.06.17.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK