FONTOS


 

Stieber Mercédesz három gólt is ejtett, vezérletével könnyedén győzött a Faragó-csapat
Ha mindig így mosolyognának...

MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁG 14-4 (3-2, 2-1, 5-0, 4-1)

1500 néző. V: Korzyna (lengyel), Bock (német)

MAGYARORSZÁG Sós, Tiba, SIPOS 2, STIEBER 3, DRÁVUCZ 1, Pelle 1, VALKAY Á. 2
CSERE: Dancsa, Rédei, Valkay E. 1, SZREMKÓ 1, PRIMÁSZ 3, Szép (kapus)
Szövetségi kapitány: Faragó Tamás

SPANYOLORSZÁG Ungo de Valesco, Rivera, Valles, Sánchez 3, Lopez, Ramirez, Fuentes 1
CSERE: Ventura, Dominguez, de Sol de Maro, Yubero
Szövetségi kapitány: Gaspar Ventura

Gól - emberelőnyből: 13/7, ill. 11/4
Négyméteresből: 1/1, ill. -

Mestermérleg

Faragó Tamás: - Két nagy tanulsága is volt a meccsnek. Az egyik, hogy nem kell megijedni egy pillanatra sem, elvégre kiderült, remek fizikai állapotban vannak a lányok. A másik, hogy a hibát is ki lehet javítani, mindig van rá lehetőség. Izgultak a lányok, elvégre szokatlan nekik ez a felhajtás, de a végére egészen belejöttek. Bizakodó vagyok.

Gaspar Ventura: - Amikor az egész csapat játszani tudott, akkor még volt esélyünk talán még a győzelemre is. De amikor elkezdődtek a kiállítások, akkor szétesett a csapat, és nem tudta tartani a tempót a beindult magyarokkal. Saját szurkolóik előtt egyszerűen képtelenség volt megállítani őket.

És akkor megérkezett a magyar hölgykoszorú.

Csinosak voltak a lányok, egységüket a karjukon, vállukon díszelgő piros-fehér-zöld színkombináció mintázta. Szemük gyanúsan csillogott, amikor a mintegy másfél ezer szurkoló vastapssal köszöntötte őket - nem vitás, újdonság körülöttük ez a felhajtás.

Talán épp ennek tudhatjuk be, hogy az elején láthatóan megilletődve, idegesen kezdtek. Csak Fuentesen múlt (a spanyolok tízese kapufára húzta emberfórban a ziccert), hogy nem került hátrányba válogatottunk. Említett játékos mellesleg később ugyanilyen szituációban már nem hibázott, s előtte Sánchez is túljárt Sós Ildi eszén. Hála istennek azért magyar góloknak is tapsolhattunk: Pelle ragyogó passzát Drávucz váltotta gólra (nem hiába üvöltötte Stieber, hogy "kettes, kettes!", azaz a kettes figura), Valkay Ági a Dancsa által kiharcolt előnyt zúzta be, míg a csapatkapitány, Stieber látványosan ejtette át a rivális kapusát.

A 3-2-es előny sem nyugtatta azonban meg egy darabig a mieinket, mi másnak tudható be, hogy két létszám fölötti helyzetet is parlagon hagytak. A túloldalon Sánchez lövése szerencsétlenül csúszott be a kapunkba - így a kilencedik percben döntetlenre álltak a felek.

Na de ami ezt követően történt!

"Nyugi, nyugi!" - kiáltotta a kapuból társainak Sós, ami, úgy tűnt, megtette hatását. Primász ragyogóan vette észre Valkay Ágnest, aki nem is hibázott, majd Pelle lőtt a kezek mellett-alatt a kapuba emberelőnyben. Apropó, emberelőny. Centereinket nem tudták tartani a spanyolok, sorra szerezte a Szremkó, Tiba, Valkay Erzsébet, Dancsa kvartett egyike a kiállítást, s bizony, már előbb is eldönthette volna csapatunk a mérkőzést.

Jól kezdődött a harmadik játékrész, amikor is Valkay Erzsébet forgatta meg Yuberót, aki csak visszahúzni tudta. Faragó Tamás is megtapsolta játékosa alakítását - kell ennél több?

A négyest Primász értékesítette, amivel kezdetét vette a show. A lányok a biztos vezetés tudatában felszabadultak, minthogyha egy óriási kő esett volna le a szívükről, egyre többször mosolyogtak, egyre többször vállalkoztak egyénileg. Megjött a kedvük, nem kétséges. Drávucz (akinek védekezése megérne egy külön misét, labdaszerzései élményszámba mentek) Valkay Erzsit hozta kihagyhatatlan helyzetbe, Sipos Primászt, míg Stieber úgy kilencről ejtett újabb gólt.

És még nem volt vége!

Sós lehúzta a rolót, a védelem összehangoltan muzsikált, szó szerint felőrölte a spanyol együttes erejét. A világ tán legjobb pólósa, Stieber Mercédesz még centerbe is bement (!), s ha már a középcsatár posztján találta magát, gyorsan ki is állíttatta védőjét. Újabb előny, újabb Stieber-gól. De milyen, te jó ég...! Már megint, immáron harmadszorra idegesítette a szép nevű Ungo de Velascót tökéletesen kivitelezett ejtésével. Bámulatos.

Mint ahogy bámulatos a harmadik negyed összképe: kettőből kettő értékesített emberelőny, kettőből kettő kivédekezett hátrány, és ami a legfontosabb, 5-0-s szakasz.

Parádés.

Jeles osztályzat, nem véletlen, hogy a kereplővel felszerelkezett mini B-közép (tessenek a további meccseken csatlakozni hozzájuk, megéri!) euforikus hangulatban múlatta az időt.

Válogatottunk a meccs minden egyes percét élvezte már, Sipos Edit elsőrangú védőmunkája mellett bombagólokat lőtt, Szremkó nemkülönben, mégis talán csapatunk utolsó találata volt a leginkább szívet melengető. Stieber ziccerben úszott kapura, belőhette volna negyedik gólját, feltehette volna a koronát a teljesítményére, már ami a góllövést illeti, erre ő felnézett, látta, hogy a túloldalon jön a társ, és a kezére varázsolta a labdát. Így lőtte Primász Ági a harmadik gólját, és így bizonyította be ezúttal a széles nagyközönség előtt Stieber, miért is nevezik őt a sportág női királynőjének.

Utóbbi mozzanat is jelezte, mérhetetlenül egységes a csapat (bátran állítjuk, nem kell tartania vasárnap a hollandoktól). És nagyon kedvesen tud mosolyogni a meccsek után.

Bárcsak végig így lenne...!

Nemzeti Sport 2001.06.17.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK