FONTOS


 

A jugoszlávok ellen elvesztette veretlenségét a magyar férfiválogatott
Vereség, de nem tragédia

MAGYARORSZÁG-JUGOSZLÁVIA 5-8 (1-2, 2-2, 1-2, 1-2)

8000 néző. V: Illiadisz (görög), Lehn (német)
A mérkőzés osztályzata: 3
Gól - emberelőnyből: 14/3, ill. 7/3
Négyméteresből: -, ill. 1/1

MAGYARORSZÁG: Szécsi, Kásás 1, Kiss G., Benedek 1, Fodor 1, Steinmetz B., Molnár T.
CSERE: Varga I Zs., Varga T. 1, Székely, Biros 1, Märcz
Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

JUGOSZLÁVIA: Sostar, Trbojevics 1, SAVICS 2, Jelenics, CSIRICS 1, Sapics 1, VUJASZINOVICS 2
CSERE: Zimonics, Ikodinovics 1, Uszkokovics, Pekovics, Janovics
Szövetségi kapitány: Nenad Manojlovics

Döbbenetes.


Aleksander Sostar
Az ember ül a számra kijelölt sajtóhelyen, a fedett sajtóhelyen, tegyük hozzá, és nem jut szóhoz. Mintha dézsából öntenék a vizet, úgy szakad az eső, de a szurkolókat ez mit sem zavarja. Otthon, a melegben is nézhetnék a találkozót, de nem! Ők látni akarják a csapatot!

Nyolc óra után jönnek az aranyfiúk, a hangulat frenetikus. Hátborzongató. Félmeztelen drukkerek üvöltenek a sort felvezető Szécsinek, családanyák, kisgyerekek - vállalva a megfázás kockázatát - integetnek Kásásnak és a többieknek. A csapatok ezúttal köszönik szépen, eltekintenek a felsorakozástól, rögvest a vízbe ugranak, ami valljuk be, bármennyire is jó lett volna a tizenhárom fiút a pulpituson látni, magától értetődő ebben az időben.

Az már viszont felettébb furcsa, hogy itt is, ott is kék sapkákat húznak a fejekre, valami bizony nem stimmel. A görög bíró, Illiadisz szét is tárja a kezét, így nem kezdődhet el a csoportelsőséget eldöntő derbi. Na de ki a hibás? Hát persze, hogy a jugoszlávok, akik fehér sapkáikat a szállodában hagyták, és a kékkel keltek útra...


Dejan Szavics
Még szerencse, hogy a zsűriasztalnál találnak egy garnitúra fehéret, így végre elkezdődhet a csata. Egy Sapics-góllal. Sydney gólkirálya sajnos pillanatok alatt lerázza magáról Kiss Gergelyt, majd Szécsi eszén is túljár. Molnárt a túloldalon kiütik (ugyan már, ezt nem látták, kedves bíró urak ?!), látszik, ezúttal borzasztóan kemény meccs vár a mieinkre. Molnár helyett jön Varga Zsolt, aki szintúgy hamar megtapasztalhatta a szerb "vendégszeretet''. No de legalább ekkor ki is küldik a jugók pólósát... A fórt Kásás Sostarba lövi, ám hála istennek Sapics sem tesz másként a túloldalon. Őrületes a hajtás, mi lesz itt még, te jó ég...?

Steinmetz gyűri, gyömöszöli Jelenicset, aztán szerel. Majd indít. Az uszoda talpon, Kásás az egekben. De nem lő, passzol. Jól teszi. Benedek ugyanis tisztább helyzetben, Sostarnak esélye sincs. A hatodik percben lőjük az első gólunkat. De nem sokáig örülhetünk, Vujaszinovics hamar lelomboz bennünket. Kettős emberelőnyben zárjuk a játékrészt, de nem élünk vele, Benedek kezéből kicsúszik a laszti. Van ilyen, a legnagyobbakkal is megesik.

Nekirugaszkodás másodszor. Rosszul indul. Csirics és Vujaszinovics betalál (Steinmetz már két személyi hibát számlál), 4-1 oda. Baj van? Nincs. Tudjuk, kitűnő a rivális. Szakadatlanul esik az eső, szakadatlanul buzdít a közönség. Gyerünk! És mennek. De hogy... Kásás durr, Biros durr... Óriási! A hetedik és a nyolcadik emberelőny végre kihasználva. Kellett, nagyon kellett. Mint ahogy Szécsi védései is a legjobbkor jönnek.

Ikodinovics eredményes a harmadik negyed elején, örülhetnek a jugók. Na de így?! Ahelyett, hogy fülüket-farkukat behúzva, továbbra is jól játszva güriznének, felkorbácsolják az indulatokat. Természetesen Sapics tehet az egészről. Elveszíti a labdát, majd odarúg Szécsinek. "Kifelé!" - harsogja majd nyolcezer ember - joggal. Illiadisz is tudja, ez már nem vízilabda, csere nélkül küldi ki a renitenst. Na, innentől kezdve minden, csak nem szimpatikus csapat a jugoszláv a Szigeten, állandó füttyszó kíséri a támadásaikat.

Nem úgy Fodor gólját. A baj csak az, hogy rögtön utána Savics is betalál (mindegy nekik hogy "p" vagy "v" betű van ott középen...), nem tudunk közelebb férkőzni. Nem játszunk jól. Hiába az időkérés, nem megy be a fór, se előtte, se utána.

Még hét perc. Máskor bármire elég lenne, de ezúttal túlzottan idegesek a fiúk. A passzok nem jönnek be, a lövések pláne, miközben Trbojevics is belövi a maga gólját. Ezt egy Savics-négyes, majd egy újabb jugó találat követi.

Kikaptunk, 8-5-re kikaptunk - de nem dől össze a világ. Sokan mondták, veretlenül nem lehet világversenyt nyerni. Nekik legyen igazuk. Sydneyben is elvertek bennünket a jugoszlávok, aztán...

Szóval, Sapics és társai: a döntőben találkozunk!


Kósz: elsötétült a kép

Vasárnap este, 20 óra 13 percig mindenki úgy tudta, Kósz Zoltán védi a magyar kaput az olaszok elleni összecsapáson. Mindenki, köztük Kósz és Szécsi is. Ám ekkor...

"A bemelegítés végén leesett a vércukorszintem, ami nem volna nagy gond, néhány kockacukorral kezelhető - idézte fel a lidércnyomásos pillanatot Kósz. - Csakhogy amikor összekapaszkodtunk a csatakiáltáshoz, már elég durva látászavaraim voltak, forgott velem a világ, kénytelen voltam szólni Dénesnek, hogy ezt ma nem vállalom. Nem kívánom senkinek, amit akkor éreztem... Nyolcezer ember a lelátón, olasz meccs, és akkor egy ilyen döntést kell meghoznom... Ha Szecska nem védene ennyire jó formában, lehet, hogy nem szólok, de tudtam, lehet rá számítani."

Kósz elmondta, néhanapján előfordult vele ehhez hasonló eset, egyszer, a nyolcvanas évek végén egy tbiliszi mérkőzés kellős közepén sötétült el a kép. "Egy kicsit túlpörgettem magam a bemelegítés alatt, ez volt a gond... Nehezen tudom feldolgozni azt a feszültséget, amit a hazai pálya okoz. Nem tudja elképzelni, mi játszódik le bennem, amikor egy kapott gól után síri csönd szakad az uszodára. Külföldön más... Ott bevernek egyet, az alapzaj nem csökken, sőt, a semlegesek még tán tapsolnak is, relatíve könnyen túlteszem magam a történteken... De itt a Szigeten más. Fizikálisan nincs gondom, a térdem rendben, ám fejben... Fejben iszonyú nehéz rákészülni a lelátó reakcióira..."

Nemzeti Sport 2001.06.19.

Férfiak, A csoport, negyedik forduló:
Spanyolország - Olaszország 8-7 (2-3, 1-2, 3-2, 2-0)
vezette: Kratochwill (szlovák), Galkin (orosz)
gól: Perez 2, I. Moro, Ballart, D. Moro, Hernandez, Sanchez-Toril, Marcos 1-1, illetve Bencivenga 3, Angelini, Binchi, Sottani, Silipo 1-1
Románia - Hollandia 6-6 (1-2, 2-1, 3-2, 0-1)
vezette: Tomic (horvát), Afanaszjev (orosz)
gól: Cretu 2, Radu, Musat, Andrei, Juravle 1-1, illetve Havenga 3, Booom, Silvis, Van der Meer 1-1

Férfiak, B csoport, negyedik forduló:
Szlovákia - Franciaország 13-8 (4-2, 3-2, 2-2, 4-2)
vezette: Petrovics (jugoszláv), Klopper (holland)
gól: Veszelits, Nizny, Gyurcsi 3-3, Hrosik, Kaid, Zatovic, Baco 1-1, illetve Cousin, Ducher 2-2, Dierstein, de Nardi, Audon, Augier 1-1
Oroszország - Németország 9-6 (4-3, 4-2, 0-0, 1-1)
vezette: Borell (spanyol), Margeta (szlovén)
gól: Jerisov 4, Zinnurov 2, Jacsev, Kozlov, Zakirov 1-1, illetve Wollthan, Weissinger 2-2, Kreuzmann, Pohlmann 1-1
Horvátország - Görögország 7-7 (3-2, 2-2, 0-1, 2-2)
vezette: Bookelman (holland), Clara (olasz)
gól: Smodlaka 2, Saric, Barac, Letica, Dogas, Ivanis 1-1, illetve Tomakosz 2, Mazisz, Hatziteodoru, Vlontakisz, Kalakonasz, Afrudakisz 1-1


XXV. vízilabda Európa-bajnokság
Megvertek a jugoszlávok

Nem láthattak pólóparádét tegnap Jugoszlávia ellen azok, akik szakadó esőben kilátogattak a csoportdöntőnek is nevezhető vízilabda Európa-bajnoki mérkőzésre. Köszönhetően annak, hogy a jugók egyszerűen szétverték a magyar csapat játékát. Mi tagadás, méretes pofonokat osztogattak - víz felett és víz alatt - a plávik. A játékvezetők ennek ellenére nem nagyon büntették az efféle keménykedéseket.

Persze ezúttal is győzelmi esélyekkel, reményekkel szálltak vízbe a mieink. Legfeljebb az okozhatott gondot a mérkőzés előtt, hogy a spanyolok ellen megsérült Vári Attila még mindig nem volt teljes értékű harcos, így természetesen a partról figyelte a többiek játékát. S a baj nem jár egyedül, mert a magyar válogatott másik erőssége, Molnár Tamás is a medence szélére kényszerült egy kemény ütés nyomán.


Kásás (5) úszik a labdáért

Talán ezért, talán másért, de ezúttal nem indult be igazán a magyar pólógépezet. Hiába védett remekül Szécsi, hiába próbálkozott a jugoszláv kapunál Benedek és Fodor, igazi áttörést nem tudtunk elérni. Sőt, az eddig megszokott forgatókönyv felborult, a vendégek szereztek vezetést előbb 3-1-re, majd 4-2-re is elhúztak. A várva várt egyenlítés azonban elmaradt.

Mi tagadás, ebben az is szerepet játszott, hogy meglehetősen rossz hatásfokkal használtuk ki az emberelőnyös helyzeteket. Azaz éppen, hogy nem használtuk ki, míg az ellenfél szinte mérnöki pontossággal és precizitással szerezte a találatokat az előnyökből. Nem csoda, hogy végül 8-5-re a jugoszlávok nyertek. Ezzel azonban még semmi sem veszett el, a háborút, azaz az Európa-bajnokságot még simán megnyerhetjük. Ma este negyed kilenckor Hollandia ellen játsszuk az utolsó csoportmérkőzésünket.

- Azon melegében, még most elemeznünk kell a játékot - értékelt önkritikusan és kissé bosszúsan Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Van néhány probléma, amit meg kell beszélnem a játékosokkal. Érthetetlen volt számomra ez a rossz játék, s az, hogy ennyire gyengék voltunk az előnyök kihasználásában.

Jánosy Károly, A Színes Sport 2001.06.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK