FONTOS


 

A hollandok elleni győzelmével csoportmásodikként jutott tovább a magyar férfiválogatott
Megint jönnek az oroszok

MAGYARORSZÁG-HOLLANDIA 10-7 (3-4, 2-0, 3-1, 2-2)

8000 néző. V: Galkin (orosz), Bock (német)
Gól - emberelőnyből: 11/3, ill. 9/4
Négyméteresből: 1/0, ill. -

MAGYARORSZÁG:
Kósz, Varga I Zs. 1, Kásás, Benedek 1, Fodor 1, Steinmetz 1, BIROS 2
CSERE: Székely 1, Märcz, Vári 1, Kiss G. 1, Varga T. 1
Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

HOLLANDIA:
van de Bunt, de Bruijn 1, HAVENGA 3, Scheffer, Uri 1, Silvis 2, Boom
CSERE: Kramer, Boot, Siewers, Cavalje
Szövetségi kapitány: Johan Aantjes

Női szíveket rabul ejtő tulipánok ide, a kezedben nem, csak a szádban olvadó sajtok oda, én bizony nem lennék a hollandok helyében. Főleg akkor nem, ha pólóznék, és a sors - no meg Aantjes kapitány jóvoltából - vízbe szállhatnék a margitszigeti kontinenstorna ötödik napján. Hiszen a velem szemben tempózók olimpiai bajnokok, Eb-aranyérmesek, Világkupa-győztesek. Ráadásul ezek a jugoszlávok hétfő este még meg is húzták az oroszlán bajszát. Kiss Gergely nem is mulasztotta el megjegyezni, hogy kedden, a németalföldi válogatott ellen kiköszörülik a csorbát. Ajaj, mi lesz itt...

Magyar vízilabdázó, persze, sokkal inkább lennék (bár gyanítom, pár millióan vannak még így ezzel...). Már napok óta nyolcezer fanatikus drukker szeme láttára tehetném a dolgomat, arról nem beszélve, hogy a rajt óta annyiszor kellett volna különböző papirosokra, trikókra, zászlókra leírnom a nevemet, mint az általános iskolában a zöld táblára (igaz, az büntetés volt, ez nem...). Tessék, most is lóg az eső lába, akkora szél fúj, hogy arra még Scarlett O'Hara is csettintene, és mégis, az ismerőseim hiába kérnek arra: szerezzek nekik jegyet, a kassza már réges-rég kiürült. Hú, mi lesz itt...

Aki viszont nincs itt: Molnár Tamás. A jugoszlávok elleni presztízsrangadón leütött center agyrázkódása miatt nem állhat Kemény Dénes rendelkezésére. És aki még kimarad: Kiss Csaba. Fentiekből az is kiderül, hogy a második csoportmeccsen megsérülő (a fülére kapott egy hatalmas fülest Péreztől - nem vennénk rá mérget, hogy csupán merő véletlenségből csapott oda a spanyol...) Vári Attila újfent helyet kap a tizenhármas keretben - hála a hétfő éjjel elvégzett, eredményesnek bizonyuló mikroszkopikus kezelésnek.

Nyolc óra öt perc, bevonulás. Te jó ég, mi van itt. Hétezerkilencszázhetven magyar, harminc holland drukker varázsol már-már leírhatatlan hangulatot. "Egyes: Kósz Zoltán" - kürtöli világgá a szpíker, majd' nyolcezren (az a harminc narancssárga mezes a kivétel, ugyebár) sikítanak, vagy éppen ordítanak válaszul. "Kettes: Székely Bulcsú", a reakció ugyanaz. A többit alighanem el tudják képzelni.

Ami elképzelhetetlen: hogy a hollandok vezessenek ellenünk. És mégis: Havenga vagy tizenkét méterről mattolja Kószt. Még jó, hogy Steinmetz rögtön egyenlít. De jönnek megint a hollandok, olyan hét percet produkálnak, mint még soha, háromszor is megzörgetik a magyar hálót. Fájdalom, mindeközben Benedekék csak egyszer eredményesek. Hanem aztán a házigazdák hatosa kapja a labdát, lóbál egyet, majd kegyetlen erővel az ellen kapujába zúdítja. Vári az, természetesen (még egyszer: kösz, doki!).

Az első szakaszt követően: 4-3 oda. Már megint ez az oroszlánbajusz-effektus...

A második negyedben kiderül, amit - most még - szabad a jugoszlávoknak, az nem szabad a hollandoknak. Kásás ugyan elhibáz egy büntetőt, a következő attak végén Fodor annulálja a hátrányt. Odaát a rivális elhibázza a fórt, a mieink nem: Biros jóvoltából végre nálunk az előny. Kósz is elkapja a fonalat, azaz szép lassan helyreáll a világ rendje.

A második felvonás után: 5-4 ide.

A harmadik úgy indul, ahogy az előző befejeződött. Biros-góllal (megjegyzendő: 13-asunk szenzációs "zsugát" kapott Székelytől). Havenga még bekavar egyet, a hamadik találatát szerzi ekkor. De ez semmi a Biros-Székely duóhoz képest! Az imént megcsodált koreográfia annyiban változik, hogy a gólpasszt ezúttal "Fácán" tálalja, a vége, természetesen, ugyanaz. No, ez meghozza Kiss lövőkedvét is, így hát ő is elereszt egy bombát. Szegény Van de Bunt...

Huszonegy perc elteltével: 8-5 ide.

A vége pedig 10-7.

A záró szakasz a Vargáké, előbb Tamás, később Zsolt "köszön be", senkit sem zavar, hogy Silvis kétszer is válaszol. Zúg a "Szép volt, fiúk!", az eredményjelzőn a győztesek legszebb mozdulatait ismétlik. Hiába no, ami szép, az szép.

Csak a folytatás is ilyen legyen.

Ami azt - mármint a folytatás - illeti: a Kemény-csapat az A-csoport második helyén végezve jutott a negyeddöntőbe, csütörtökön az oroszok várnak Kásásékra.

Én speciel, Gorskovék helyében sem lennék.

Mestermérleg

Kemény Dénes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

- A győzelemmel elégedett vagyok, a számszerű eredménnyel viszont kevésbé. Voltak a találkozónak olyan momentumai, amelyek az első három napra emlékeztettek, de érezhetően nyomokat hagyott játékosaimban a hétfői, jugoszlávok elleni meccs. Remélem, az oroszok elleni negyeddöntőig ezt sikerül elfelejteniük.

Johan Aantjes, a holland válogatott szövetségi kapitánya

- Tudtuk, hogy nagyon erős csapat a magyar, így igazából azzal törődtünk, hogy minél szorosabbá tegyük a mérkőzést. Igyekeztünk nem nyomasztani a játékosokat azzal, hogy a világbajnoki részvételhez milyen eredményt kell elérniük. A jelek szerint jó taktikát választottunk.


A számok jelentése mezőnyjátékosoknál: gól, védett lövés, blokkolt lövés, kapufa, fölé/mellé, labdaszerzés, szerzett kiállítás, blokk

A kapusoknál: kapott gól, lövés, labdaszerzés

Az utolsó szám a játékosok osztályzata.

7 6 1 5

Kósz Zoltán az elején nem találta a ritmust, ám később feljött.

- - - -

Szécsi Zoltán ezúttal nem kapott szerepet.

1 1 - - - 1 - - 6

Székely Bulcsú mesteri passzal segítette gólhoz Birost.

- - - - - - 1 - 6

Märcz Tamás ezúttal centerben küzdött.

1 - - - 1 - 1 - 6

Varga I Zsolt szép góllal vétette magát észre.

- 3 - 1 - 3 - - 6

Kásás Tamás lövései ezúttal nem jártak sikerrel.

1 - - - - - - - 6

Vári Attila sérülten is csodagólt lőtt.

1 1 1 1 1 - 3 - 6

Kiss Gergely végig igen aktív volt a meccsen.

1 1 2 - - - 2 - 6

Benedek Tibor mindenhol feltűnt.

1 - 1 - - - 1 2 6

Fodor Rajmund kétszer is blokkolt.

1 1 - 1 - 2 - 1 6

Steinmetz Barnabás lövése nagyon beakadt.

2 2 - 1 - - 3 1 7

Biros Péter volt csapatunk legjobbja.

1 - - 1 2 - 1 - 6

Varga Tamásra ezúttal centerben volt szükség.

Molnár agyrázkódást szenvedett

Nem óhajtanánk riasztó párhuzamokat kreálni, de amikor Molnár Tamás este visszatért a magyar gárda szálláshelyére, Kosztolányit idézte. Nem szóban - kinézetben.

Mint aki a sínek közé esett.

A Papesz becenévre hallgató centert eddig úgy ismertük, mint az örökkön ezer fokon égő, kiapadhatatlan energiaforrással bíró, az élet teremtette helyzeteket mindig tökéletesen uraló, forróvérű, ugyanakkor hideg fejjel számító élsportolót.

Ám amikor éjfél után visszatért az Uzsoki utcai klinikáról, egy megroggyant, kissé zavarodott fiatalember lépett be az ajtón.

A két héttel korábban, Pozsonyban lejátszott magyar-jugó mérkőzés után elsőszámú célponttá lett centert nem sokáig hagyták fickándozni: Vujaszinovics a góljukat követő középkezdésünk után rögtön levitte a víz alá, s egy ütéssel felrepesztette a szemöldökét. Ez még belefért volna, Papesz kapott ilyet jónéhányat pályafutása során. Csakhogy a kötözést követően visszament, és akkor kapott két olyan erejű ökölcsapást szedett be Vujaszinovicstól és Ikodinovicstól - kulturált: egyiket a tarkójára -, hogy a mérkőzés után közepesen súlyos agyrázkódással szállították az Uzsoki utcai kórház neurológiai osztályára (hogy minden "stimmeljen", a kezelés kis késedelmet szenvedett, hiszen őt sorsolták ki doppingvizsgálatra).

Míg távol volt, Kemény Dénes kapitányban valósággal fortyogott az indulat. "Tudjuk, hogy a vízilabda nem a kisasszonysport, de azért egy határvonalat meg kell húzni. Ütni mi is tudunk, csakhogy én nem utasítom ilyesmire a játékosaimat, mert úgy gondolom, nem ronthatjuk el nyolcezer ember szórakozását azáltal, hogy egy ütéssel vagy rúgással megkockáztatjuk, a hátralévő időt hat a hét ellen játsszuk le. A jugoszlávok elleni mérkőzésen csak a tévéfelvétel alapján négy víz feletti ütést számoltam meg, de ott volt az a rúgás, amit Szécsi Zolinak jutott. A szabályok szerint mindegyik végleges, csere nélküli kiállítást vonna maga után. Ehhez képest én kaptam sárga lapot, amikor a cserével kiküldött Szapics rúgása után erre megpróbáltam felhívni a görög játékvezető figyelmét. Nem mintha ezen múlt volna az emberelőnyök elherdálása, sokkal pontosabban kellett volna lőniük a fiúknak, még ha ez összeverve kicsit nehezebben is megy, mint általában."

A hirig nyomait kívül-belül magán viselő Molnár doktor este kissé bizonytalan tekintettel próbálta felidézni a történteket. "Az elsőre még emlékszem... A többire már nem. A doki elbeszélésből tudom, hogy amikor a második leütés után kijöttem, nem emlékeztem arra, hogy korábban összeragasztotta a szemöldökömet. Később arra is csak foszlányokban, hogy az elmúlt idényben Becsejen játszottam..."

Pavlik Gábor kérdésünkre elárulta, Molnár ,"átment" a neurológiai vizsgálatokon, ám szó sem lehet arról, hogy kedden játsszék a hollandok ellen. "Edzésre sem mehet, pihennie kell. Aztán majd meglátjuk, rendbe jön-e csütörtökre."

Bár kedd délelőtt pihent, és állapota jelentősen javult, Kemény azért tett egy figyelemreméltó megjegyzést: "Amatőr bokszolók négy hétig nem léphetnek ringbe egy kiütés után. Úgyhogy csak reménykedhetünk."

További eredmények

Férfiak. A-csoport: Spanyolország-Románia 6-5 (3-1, 0-1, 2-1, 1-2). Gólszerzők: Sánchez-Toril 2, Pedrerol, Molina, Ballart, D. Moro, ill. C. Radu 2, Musat, Cretu, Iosep

Jugoszlávia-Olaszország 9-8 (3-4, 2-2, 3-1, 1-1). G.: Sapics 3, Savics 2, Uszkokovics, Csirics, Vujaszinovics, Janovics, ill. R. Calcaterra 3, Rath, A. Calcaterra, Silipo, Felugo, Binchi.

A csoport végeredménye:
1. Jugoszlávia 5 - - 47-32 10
2. Magyarország 4 - 1 44-30 8
3. Spanyolország 3 - 2 30-28 6
4. Olaszország 2 - 3 39-35 4
5. Hollandia - 1 4 24-40 1
6. Románia - 1 4 25-44 1

B-csoport: Oroszország-Szlovákia 12-8 (3-0, 2-2, 2-4, 5-2). G: Jerisov 5, Zacsev 3, Csomakidze 2, Kozlov, Balashov, ill. Mravik 2, Hrosik 2, Veszelits, Bruder, Baco, Charin. Görögország-Franciaország 10-9 (1-1, 2-1, 5-2, 2-5). G: Hadzitheodoru 4, Thomakosz 3, Kalakonasz 2, Dandolosz, ill. Ducher 3, Augier 2, Audon 2, Peisson, Varga T. Horvátország-Németország 5-5 (4-1, 0-1, 0-1, 1-2). G: Djogas 2, Barac, Hinic, V. Kobescak, ill. Weissinger 2, Politze, Wolthan, Kreuzmann

A csoport végeredménye:
1. Görögország 4 1 - 48-35 9
2. Horvátország 2 2 1 41-31 6
3. Oroszország 3 - 2 47-36 6
4. Szlovákia 2 1 2 48-52 5
5. Németország 1 2 2 35-33 4
6. Franciaország - - 5 27-59 -

Nők. A 7. helyért: Németország-Franciaország 7-6 (1-0, 1-2, 1-1, 4-3). G: Ewert 3, Rump 2, Kruszona 2, ill. Ritz 2, Gauthreau 2, Mozdzierz, Fack. Középdöntő, a legjobb négy közé jutásért: Oroszország-Spanyolország 11-5 (2-1, 4-1, 3-3, 2-0). G: T. Petrova 4, Klocskova 2, Konuk 2, Tolkunova, Salomova, Vasziljeva, ill. Valles 3, Rivera, Sánchez. Görögország-Hollandia 7-5 (2-0, 1-1, 1-2, 3-2). G: Kozomboli 4, Aszilian, Pateru, Kanellopulu, ill. Van den Berg 2, Guichellaar, Van den Ham, De Bruijn

Góllövőlista

Férfiak. 18: Jerisov (orosz). 14: Kalakonasz (görög). 13: Hadzitheodoru (görög). 12: Djogas (horvát). 10: Cretu (román). 8: Tomakosz (görög), Zinnurov (orosz). 7: Weissinger (német), Nizny (szlovák), Gyurcsi (szlovák), Hrosik (szlovák).

Nők. 11: D. de Bruijn (holland). 10: Primász Ágnes (magyar), Petrova (orosz). 9: Kozomboli (görög), Valles (spanyol), Gauthreau (francia), Di Mario (olasz). 6: Tolkunova (orosz), Konuk (orosz), Bohnenberger (német). 5: Valkay Ágnes (magyar), Sipos Edit (magyar), Kappen (holland), Malato (olasz), Schindelbauer (német), Sánchez (spanyol)

Nemzeti Sport 2001.06.20.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK