FONTOS


 

Emberelőnyök, óh!
Vári triplája döntött

Negyeddöntő
MAGYARORSZÁG--OROSZORSZÁG 10--9 (3--3, 2--1, 2--3, 3--2)

8000 néző. V: Margeta (szlovák), Petrovics (jugoszláv)
Gól -- emberelőnyből: 16/7, ill. 10/5

MAGYARORSZÁG: Kósz, Kásás, Kiss G., Benedek 2, Steinmetz B. 1, Molnár T. 1, BIROS 2
CSERE: Varga I Zs., Fodor, VÁRI 3, Székely, Varga T. 1, Szécsi (k.)
Szövetségi kapitány: Kemény Dénes

OROSZORSZÁG: Szmirnov, Zacsev 1, Kozlov, JERISOV 2, Csomakidze 2, Gorskov 1, ZINNUROV 3
CSERE: Balasov, Panfili, Zakirov, Garbuzov, Rekecsinszkij
Szövetségi kapitány: Alekszandr Kabanov

Huhhhhh...


Vári Attila volt csapatunk legeredményesebb játékosa
Legyünk őszinték: nem gondoltuk volna, hogy ilyen nehéz lesz. Oroszország válogatottja az utolsó pillanatokig feszítette a húrt. Elszakítani -- hála a jó istennek -- nem sikerült neki. Még belegondolni is rossz, mit rossz, egyszer?en tragikus, mi lett volna, ha...

Na, de hessegessük is gyorsan el ezt a rémisztő gondolatot, s nézzük, mi történt a meccsen.

A Vasas egykori pólósa, Gorskov az első akcióból vezetéshet juttatta a riválist, de gyorsan jött a válasz. A túloldalon ugyanis Benedek villant, rendesen kipókhálózta a jobb felső sarkot. Igen ám, de a Kabanov-legénység a második támadásából is eredményes volt -- Zinnurov ejtésgóljához a teljes magyar védelem asszisztált. Már ekkor látszott, a sydneyi nem ismétlődhet meg, ezúttal ezerszer keményebb csata vár a mieinkre.

Benedek fölé helyezett, de szerencsére így tett Jerisov is, aki emberelőnyben lőtt fölé! A kezét, ahogy kell, megütötték a mieink... Ami aztán nem sikerült kétszer egymás után előnyben, összejött akcióban. Steinmetz nem teketóriázott sokat, bődületes gól lőtt Szmirnov kapujába.

Az oroszok centere, Csomakidze egymás után háromszor póbálkozott -- utolsó kísérlete járt eredménnyel. Sok kapufa, blokkba lőtt szituáció után érkezett Vári, aki minden dühét beleadta a lövésbe. Sydneyben csavart, ezúttal lőtt. Az eredmény ugyanaz volt.

A második negyedet is a Vasas klasszisa vezette fel, majd hátrányt védekeztünk ki, ám a saját hibánkból 5--3 helyett csakhamar 4--4-et mutatott az eredményjelző: lefordulásunknál Kósz indítása rosszra sikeredett, Biros nem vette észre a mögötte landoló labdát, kénytelen volt aztán visszarántani az oroszt, majd Kásást is kiküldték -- Jerisov nem kegyelmezett. Jött azonban Vári Attila, aki óriási elánnal (és még mindig kötéssel a fülén) játszott, és aki harmadik bombagólját szerezte.

A folytatásban ismét megvolt a lehetőségünk a nagyobb előny kiharcolására, ám Varga Tamás találata után újra megremegtek a kezek. Tapadtak az oroszok, Jerisov 6--4-nél újra megrázta magát, Zacsev egyenlített, sőt Zinnurov ismét betalált Kósz kapujába. Újra vezettek hát az oroszok, kellett, nagyon kellett, hogy a nyolcezer főnyi közönség ?zze-hajtsa a csapatot.

Majd fel is robbant az uszoda, amikor a Molnár Tamás által kiharcolt emberelőnyös helyzetben Kiss Gergő a center kezére varázsolta a labdát, aki "félkész" állapotban (mint ismeretes, a jugoszlávoktól kapott pofonok nem múltak el nyomtalanul Molnáron) is bevágta a ziccert.

Így 7--7-tel kezdődött az utolsó menet. Kószt Szécsi váltotta, bejött már párszor. Most is. Már csak babonából is. Biros góljára Csomakidze válaszolt, telt-múlt az idő, és még mindig egálban voltak a felek. Balasov lövését hárította kapusunk, ám Zinnurov lökete ellen ő is tehetetlen volt. Nagy volt a riadalom, elvégre három perccel a vége előtt ott volt az előny!

A jugoszláv (!) Petrovics azonban adta nekünk sorra a fórokat, Benedek pedig élt a lehetőséggel. Mint ahogy Biros is, aki másfél perccel a vége előtt újra rendet teremtett. Naná, hogy az oroszok is megkapták a sanszot, de nem tudtak élni ezzel. Merthogy mikor máskor, mint a legfontosabb pillanatban állt össze a kapunk előtt a kézerdő, mikor máskor, mint a legfontosabb pillanatban volt kifogástalan a védekezés. Így nagy nehezen, de az oroszokat is kipipálhatjuk, jöhet az elődöntő.

Huhhhhh, de nehéz volt...

***

MESTERMÉRLEG

Kemény Dénes: -- Megnehezítettük a magunk dolgát. Egy kicsit megint a közönség hatása alá kerültünk, megbeszéltük, az orosz kapusnak lehetőleg laposan és pattintva lőjünk, ehhez képest egy idő után egymást követték a rossz, félmagas kísérletek. Az oroszok jól játszottak, persze könny? nekik: Budapesten nekimenni az olimpiai bajnoknak, nincs benne sok kockázat. Ha kikapnak, papírforma, ha nyernek, mindenki róluk beszél. Ez tette olyan kínkeservessé ezt a mai mérkőzést.

Alekszandr Kabanov: -- A bírókat kell megkérdezni, milyen volt a meccs. Rajtuk múlott minden, ők döntötték el.

***

Magas feszültség

Hihetetlenül magas hőfokon égtek az oroszok. Amellett, hogy ütöttek, vágtak s nem kímélték a centereinket, néha az idegeiket is elveszítették. Különösen Biros Péter 8--7-et jelentő gólja után keltek ki magukból. Majd fel robbantak, hevesen vitatták, bizony, nem volt bent a labda a kapuban. Ez lett volna a kisebb baj. A mieinkkel is kikezdtek a gól után közvetlenül, Kásást (miért pont őt...?) többen is körbevették. Gyorsan ott termett egy négyzetméteren belül mindkét együttes, félő volt, kisebb bunyó is kialakul. Nos nem alakult ki. A mieink higgadtak voltak. Az oroszok a lefújás után már nem, a középső ujjukat mutatták a bíróknak. Ők tudják...

***

Óvtak az oroszok, hiába

Megpróbáltak egy utolsó szalmaszálba belekapaszkodni az oroszok, és megóvták a mérkőzést azon az alapon, hogy Biros Péter lécről bevágódó góljánál a labda nem volt bent teljes terjedelmével a gólvonalon túl. Ilyesmi miatt egyébként még nem játszottak újra meccset, ám sportdiplomatánk, Salamon Ferenc biztos, ami biztos, ellátogatott a Magyar Televízió helyszínen berendezett stúdiójába, ahol a technikusok gyorsan kikeresték neki az inkriminált helyzetet. Nos a lassításon tisztán látszik, hogy már a lepattanó labda is "gyanús" helyen lebeg a vízen, ám Szmirnov még beljebb is tolja, azaz Salamon doktor mosolyogva távozott: "Ha vita alakulna ki, csak áthoznám ide a bizottság tagjait."

***

Vizesmenü

Férfiak, a 11. helyért: Franciaország--Románia 12. A 9. helyért: Hollandia--Németország 13.30. Az 5--8. helyért: Spanyolország--Szlovákia 15. Oroszország--Görögország 16.30. Elődöntők: Horvátország--Jugoszlávia 20. Magyarország--Olaszország 21.30

***

Fergeteges horvát nyitány és továbbjutás a spanyolok ellen

A szlovákok megizzasztották a plávikat

Ahogy azt a legjobb angol középiskolákban tanítják: legyen a hölgyeké az elsőbbség. Már csak azért is, mert a másik női elődöntő arról hivatott dönteni, melyik együttes lesz az oroszokat legy?rő magyar csapat ellenfele a fináléban.

Nos, az olaszok sok kétséget nem hagytak afelől, hogy ők a jobbak, már-már megalázó csapást mértek a görögökre. A vége úgy lett 7--1, hogy a harmatos hellének csupán a harmadik negyedben dobták első góljukat. Márpedig így felettébb nehéz meccset, főleg Európa-bajnoki elődöntőt nyerni...

A csütöröki nap krónikájához tartozik még, hogy a margitszigeti kontinensviadalon nagy csalódást okozó holland hölgykoszrorú végül az ötödik helyen zárt, miután a helyosztón 10--9-re verte Spanyolországot. A németalföldi asszonyok és lányok vigasza: győzelmükkel kvalifikálták magukat a júliusi, fukuokai világbajnokságra. Félő, ott aligha érik be ennyivel...

És akkor a férfiakról! Már az első negyeddöntő megér egy hosszabb misét, mivel a spanyol, illetve a horvát válogatott fantasztikus csatában döntött a továbbjutásról. Úgy kezdődött, ahogy azt senki, talán még déli szomszédaink sem gondolták. Hét perc után négy (hangsúlyozzuk négy) góllal meglógott Neven Kovacevic legénysége. Hogy ezidőtájt mit m?veltek a hispánok? Dobtak két kapufát, semmi több.

A második felvonásban fordult a kocka, ezúttal Hinicék blokkoltak le teljesen Rollan kapuja előtt, más kérdés, hogy a túloldalon az ellen sem remekelt. Na persze a spanyolok, attól spanyolok, hogy még így is kétszer megzörgették Vican hálóját. Más szóval: a szünetben 4--2 a horvátoknak.

A két társulat közötti differencia a harmadik szakasz végére sem változott, két gól itt, két gól ott, azaz az utolsó negyed 6--4-es horvát előnnyel indult. Izgalmasan alakult a záró hét perc. Előbb egy horvát gól: 7--4. Aztán egy spanyol: 7--5. Majd megint egy spanyol: 7--6. És higgyék el lehetett volna 7--7 is, ha a játékvezetők befújják (be merik fújni...) Pérezék javára a tribünről nyivánvaló négyméterest -- pontosan hat másodperccel a vége előtt...

De nem fújták (ehelyett a hispánok fújtattak), így Horvátország kvalifikálta magát elsőként a legjobb négy közé. Ahhoz képest, hogy első csoportmeccsükön kikaptak a szlovákoktól, nem is rossz produkció...

A magyar--orosz utolsó dudaszavát követően még negyedórán át tombolt a nyolcezres publikum, aztán óriási füttykoncertbe kezdett: jöttek a jugoszlávok. Azok a jugoszlávok, akik az utolsó csoporttalálkozón ott ütötték, verték a mieinket, ahol érték, többek között ezt bizonyítja Molnár Tamás hatalmas monoklival "díszített" jobb szeme. Csoda-e hát, ha a közönség egy emberként állt a Bottlik László irányította szlovák együttes mögé. Egy--nullánál, majd kettő--egynél is Gyurcsi Gézáékat éltette a lelátó -- vagyis nagy meglepetésre az esélytelenek nyugalmával pólózó szlovák legénységnél volt az előny. A plávik 3--2-nél ragadták magukhoz először a vezetést, de ami még meglepőbb, a folytatásban sem tudtak elhúzni.

Kettő--kettő, kettő--kettő, egy-egy, íme az első három negyed végeredménye. A szurkolók nagy bánatára az utolsó szakasz már a jugoszlávoké volt, így Nenad Manoljovics alakulata 8--7-re nyert. Jegyezzük meg, óriási szerencsével, hiszen 35 másodprccel a vége előtt 7--7 állt az eredményjelzőn, sőt még négy szekundummal a "lefújás" előtt is ugyanazt mutatta a tábla.

Három másodpreccel a vége előtt már nem: Savics az elődöntőbe repítette csapatát.

***

Vízcseppek

"Nagyon nehéz mérkőzést játszottunk, egy nagyon jó ellenféllel, mindenképpen vissza akartunk vágni az olimpián elszenvedett vereség miatt, és ez szerencsére sikerült is nekünk. Szerintem az döntött a javunkra, hogy jobban védekeztünk, mint a spanyolok. Az elődöntőben bármi megtörténhet, még az is, hogy bejutunk a döntőbe"-- fogalmazott kissé sejtelmesen a horvát válogatott egyik nehéztüzére, Samir Barac.

"Mindenki láthatta, mennyire kemény és szívós csapat az orosz. Többször voltunk olyan helyzetben, amikor megingott alattunk a talaj, de a közönség segítségével mindig lábra tudtunk állni. Most megyünk pihenni, mert tudjuk, pénteken is borzasztó nehéz meccs vár ránk" -- lihegte az oroszok elleni elődöntőt követően Kásás Tamás.

"Sajnos a lövéseim annyira nem sikerültek, ezt már az elejétől láttam, ezért inkább a gólpasszokra, valamint a csapatjátékra koncentráltam. Vári Attila kiemelkedő teljesítményt nyújtott, de nagyon sokan játszottak még jól a csapatban, így nem is mondom tovább, mert nem szeretnék senkit sem kihagyni. Az oroszok kicsit komolyan vették a szoros emberfogást, és ebből volt aztán a kakaskodás is. A bírók nem mindent fújtak le, ezért úgy érzem, a kiállítások jogosak voltak. A közönségnek köszönünk mindent, és nagyon szeretnénk meghálálni a bizalmat" -- mondotta Kiss Gergő, aki bizonyára tudja, leginkább úgy tudják meghálálni a publikum bizalmát, ha az elődöntőt, majd a finálét is sikerrel veszik.

"Nagyon rosszul ment az első három negyed, nincs mit szépíteni ezen" -- foglalta össze az első 21 perc történéseit a maga rutinjával Kósz Zoltán.

"Amit labdával játszanak, legyen az kézi-, vízi-, kosárlabda vagy futball, azt egyszer?en imádom. Ha tehetem, minden eseményen ott vagyok. Most is borzasztóan szurkolok a pólósoknak, nagyon remélem, hogy ünnepelhetek majd az Európa-bajnokság végén. Az oroszok elleni mérkőzés? Csodálatos izgalomban nyertek Kemény Dénes tanítványai" -- tudhattuk meg Buzánszky Jenőtől, az Aranycsapat legendás hátvédjétől.

"Kia, Kia, Szlovákia!" -- szurkolt a magyar tábor Gyurcsi Gézának és társainak. A jugoszlávok elleni negyeddöntő alatt. Ki gondolta volna ezt a Ferencváros, majd a magyar futballválogatott emlékezetes pozsonyi vendégjátéka után?

"Beherovka!" -- skandálta később a jókedvű drukkerhad.

Nemzeti Sport 2001.06.22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK