FONTOS


 

Faragó Tamás csapata az olaszok ellen az Európa-bajnoki aranyéremért száll harcba
Tíz év után újra a csúcsraérhetnek

Csodálatosak ezek a lányok!

Halkan teszik a dolgukat, a férfiválogatott farvizén egészen a döntőig merészkedtek. Aki ott volt csütörtökön a mieink elődöntőjén, nem feledi egykönnyen azt a délutánt. Mondhat bárki bármit, hasonlíthatja bárki bármihez a női vízilabdát, igenis nagy a sportértéke annak, hogy Faragó Tamás együttese az Európa-bajnoki címért szállhat harcba szombaton.

Kimondani is olyan jó: az Eb-aranyért... Ki gondolta ezt volna akkor, amikor tavaly az olimpiai selejtezőn a szakág a legnagyobb kudarcát emésztette, a csúnyán elszalasztott olimpiát?

Az oroszok sem értették, miért ilyen jó ez a magyar rivális. Nem fogták a bíróra a vereséget, nem keresték a külső körülményekben a hibát, hanem egész egyszerűen elismerték: jobbak voltak a mieink. Nagy szó ez, kérem! Vitathatatlanul múlta felül a felettébb erős, fizikailag talán verhetetlen ellenfelét válogatottunk.

"Káprázatosan védekeztek a lányok. Nem vitás, ezzel nyerték meg a mérkőzést" - mosolygott a kamerától kameráig cipelt kapitány, aki lányaival együtt élvezte a sikert.

Még szép! Régóta készültek az elődöntőre, már jó ideje hangoztatták, ez lesz az a meccs, amely eldönt mindent. Ha nagyon élezni akarjuk a helyzetet, azt is mondhatjuk, a női póló jövője forgott kockán. Mert ha itt, hazai közönség előtt nincs eredmény, ha itt, több ezer néző, a televízió nagy nyilvánossága előtt nem tudnak bizonyítani, akkor... Akkor bizony valljuk be, nagyon nagy baj lett volna.

Ám hála istennek felesleges már erről beszélni. Felesleges, elvégre - nem lehet ezzel a mondattal betelni... - a lányok az Európa-bajnokság megnyerésért játszhatnak. Az ellenfél az az olasz csapat lesz, amely a címvédésért érkezett hazánkba, amely a legutóbbi három kontinensviadalon nem talált legyőzőre. Bizony, lenne mit törleszteni Pierluigi Formiconi csapatával szemben.

A helyszín Prato, 1999. Eb-elődöntő: Olaszország-Magyarország 7-6.

Vagy idézzük 1997-et, Sevillát. Eb-negyeddöntő: Olaszország-Magyarország hosszabbítás után 8-7.

És még nincs vége! Sajnos nincs. A spanyolországit megelőző kontinensviadalon sem jártunk jobban. Sőt, a legfájóbb vereség fűződik az 1995-ös, bécsi Eb-hez. Olaszország-Magyarország a Práterben, a döntőben 7-5...

Ideje lenne visszavágni! Tudják ezt a mieink is, akik közül többen is részesei voltak a fentebb vázolt balszerencsés meccseknek.

"Nyugodtan mondhatjuk, az olasz csapat az utóbbi években a mumusa lett a miénknek" - vázolta Faragó Tamás, aki ennek ellenére természetesen optimistán várja az utolsó ütközetet. "Még szép! Elvégre nem jobbak nálunk. Van egy jó kapusuk, nekünk is van. Van egy jó centerük, nekünk több is van. Rendkívül egységesek, mi is azok vagyunk. Nem kell megijednünk, a saját játékunkat kell játszanunk, és akkor sikerrel járhatunk."

A pénteki napon egyébiránt délelőtt és délután is edzettek a mieink. A Szőnyi úton még csak fakultatív tréninget tartott a kapitány, este azonban kötelező volt a részvétel.

Mellesleg délelőtt is teljes volt a létszám...

Görög segítséget is kapott a csapat. Méghozzá videokazetta formájában. Két héttel ezelőtt Barcelonában ugyanis összecsaptunk az olaszokkal, amit bőszen rögzített is a görög edző. Ők ezen felvételek alapján elemezgették a Malato vezérelte talján hölgykoszorút - más kérdés, az elődöntőben így sem jártak sikerrel ellenük... Talán majd a magyarok a hasznát veszik - gondolták.

"Kissé mókás, de tény, a görögöktől kaptuk meg a magyar-olasz meccs felvételét..." - mosolygott Faragó, aki persze azon nyomban le is vetítette tanítványainak a felvételt. Volt mit kielemezni, hiszen 10-8-ra az olaszok nyertek a katalán fővárosban, igaz, kacagtató bíráskodás mellett. Ugye emlékeznek, akkor volt az az egészen példátlan, 18-9-es kiállítási arány az olaszok javára...

"Tényleg nem mérvadó az a meccs, de azért hasznos tapasztalatokat is leszűrhettünk belőle. Ezeket is felhasználva le kell győzni az olaszokat. Át kell lépnünk a saját árnyékunkon, nem kell a múltra gondolnunk, és akkor csodás este várhat ránk" - elmélkedett a kapitány, aki szenzációsan felkészítette az Eb-re csapatát, aki rendkívül jól megérti magát a hölgyekkel, és aki... És aki 1991 után újra Európa tetejére vezetheti a női válogatottat.

Káprázatos volna!

Legyen telt ház!

Eddig is szép számban szurkoltak a hölgyek meccsein, ám nem vitás, utolsó találkozójukon lesz a lányoknak a legnagyobb szükségük a buzdításra. Nyolcezer üvöltő torok rengeteget segíthet abban, hogy szombaton úgy hét óra tájban örömmármorban ússzon a Margitsziget.

A szombati ellenfél: Olaszország

A címvédésért jöttek

Legjobb eredményei. Olimpiai játékok: még nem szerepelt. Világbajnokság: 1. hely (1998). Európa-bajnokság: 1. hely (1995, 1997, 1999). Az utolsó négy világverseny eredménye. 1998, vb: 1. hely. 1999, Eb: 1. hely. 1999, Vk: 3. hely. 2000, olimpia: nem kvalifikálta magát

Eb-mérleg ellene: 6 2 1 3 41-42

Nők, a 3. helyért: Görögország-Oroszország 16. Döntő: Magyarország-Olaszország 18.

Nemzeti Sport 2001.06.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK