FONTOS


 

Kedvencekké váltak
A szurkolókkal mulattak a lányok

Szombat este. A sörsátor telis-tele. A buli fergeteges, szól a zene, folyik a sör -- így megy ez napok óta. A néhány méterre lévő Hajós Alfréd uszoda is majd beleremeg, amikor egy, a pólójától megszabadult pocakos úriember nekikezd: "Szép volt, lányok!"Azonnal társra akad. Mit társra, társakra, közel másfélezer ember ismétli a mondatot.

Ezt is megéltük. Zászlókba burkolózott szurkolók ismételgetik egymásnak: "Figyelted, milyen jól védett Manó?", "Láttad, milyen ügyes ez a Primász Ági?" Bizony, ismertek lettek a lányok, mint jósoltuk. Kedvencekké váltak. De mekkora kedvencekké...! Az ember folytatná az elmélkedést, felidézné magában a látottakat, emészgetné a sikert, amikor hirtelen... szólni sem tud. Egy pillanatra megáll az élet a sörsátorban. Lélegzet-visszafojtva néznek egymásra a jelenlévők.

Igen, ők azok! Csillogó szemekkel, megilletődötten, az aranyakkal a nyakukban érkeznek. A tizenöt hölgy a szurkolókkal akar mulatni.

Ott vár rájuk a busz, mehetnének, ahová csak akarnak, bulizhatnának, ahol csak akarnak, de nem mozdulnak.

Mozdul helyettük a tömeg. A pillanatnyi döbbenet ("Jé, hozzánk jöttek?") után megmozdul a tömeg. Aki csak itt van, a lányok kezét akarja megérinteni, puszikat begyűjteni, gratulálni, élvezni a siker minden percét.

Az olaszokat mintegy órája 10--8-ra legyőző lányokon nyoma sincs a fáradtságnak. Sőt, amikor kiszabadulnak a szorításból, őrült táncba kezdenek. A színpadra mennek, vezénylik a tömeget, énekelnek. Felszabadultan mulatnak. Az asztalok tetején a hölgykoszorú, leírhatatlan a hangulat. Sokan a könnyeikkel küszködnek. A vezetői stáb két tagja is így van ezzel. A másodedző, Györe Lajos nem győzi ismételgetni: "Hát nem csodálatosak?

Azok. De még mennyire, hogy azok!

A nagy tumultusban Pelle Anikó aranyérme vándorútra indul. Ismeretlen fiú szedi fel a földről, és segít az Eb-döntő utolsó gólját szerző játékosnak visszafűzni a medáliát a helyére.

Tőlük két asztalra a csapatkapitány, Steieber Mercédesz Friderikával ropja a táncot. Friderika egyike a csapat legnagyobb szurkolóinak. És mellesleg olasz... Benedek Tibor felesége, aki már több mint tiszteletbeli magyar.

Primász Ági mosolyog és énekel. Mint a meccsek előtt a buszon. Jó előjel. Bejött. De hogy! Sokan keresik a tekintetét. Ági klubtársával, Tiba Zsuzsával ölelkezik. Mindenki ölelkezik. A Valkay testvérek, Erzsébet és Ágnes az édesapjukkal, Sós Ildi a röplabdás férjével, a nemzeti színekkel díszített Zirigh Balázs és Szép Brigi a BVSC-s Petik Attilával. Drávucz Rita, a bajnoki gólkirály Bánhidy András nyakában.

Már tizenegy is elmúlt. A hangulat egy pillanatra sem lankad. A csapat és a szurkolók egymásra találnak.

"Ezeket a lányokat gyúrni? Hát... Felemelő érzés" -- mondja a doki. Gábor Antal, alias Tóni bácsi is itt van ám, és bizony, irigylésre méltó a helyzete.

A vezér eközben otthon mulat. Faragó Tamás, aki tíz esztendő után Európa tetejére vezette a válogatottat, sietett haza. Érthető. Felesége és hármasikrei várták odahaza. Egy kései telefon,"Halló, Faragó Tamás vagyok." "Bocsánat, hogy ilyenkor zavarom..." -- kezdem sután, de kisegít. "Ilyenkor?! De hát ez óriási! Fantasztikus! -- mondja.

"Irány a Kaktusz!"

Csapatunk, a mi kis csapatunk valamivel éjfél előtt indul az oktogoni mulatóhelyre. Úgy fél kettőig beszélgetnek, ölelkeznek, emésztgetik a sikert, majd hazamennek: "Vasárnap hasonló buli lesz, spórolni kell az erővel" -- magyarázza Drávucz Rita.

Még most is olyan hihetetlen az egész...

***

Kedvencek lettek

"Én már hat éve ismerem Ágit. Ő a legnagyobb kedvencem!" -- súgja a fülembe a kolléga a velünk szemben álló Primász Ágira célozva. Hát igen... Az évek folyamán a junior Európa-bajnokságot nyert csapat tagjai kedvencekké váltak. Mint ahogy a női vízilabda is megannyi szurkolót nyert ezen a tornán. Ha a Faragó-csapat meccsein megjelenteknek csak a fele ezentúl figyelemmel kíséri a lányokat, ha csak egy-két szponzor belátja, érdemes őket támogatni, akkor három év múlva Athénban még az eddiginél is nagyobb sikert érhetnek el Primászék.

"Fantasztikus! Nagyon drukkolok nekik!" -- mondta az Aloha képviseletében az az Újvári Gábor, aki kedvenc futballcsapata meccsét hagyta ki az Eb-döntőért, és aki még tavaly, Palermóban szeretett bele a női pólóba, a női válogatottba.

Mellesleg akkor ott, Szicíliában elbukta a csapat az olimpiai selejtezőt... A szeretet azonban nem csak a győzteseknek jár. De ha még győznek is...

***

Egyéni statisztika
Sós Ildikó 33/62 53%
Szép Brigitta 10/14 71%
Tiba Zsuzsanna 2/5 40
Sipos Edit 6/8 75%
Dancsa Katalin -- --
Stieber Mercédesz 6/19 32%
Rédei Kata 2/6 33%
Drávucz Rita 3/11 27%
Valkay Erzsébet 4/7 57%
Szremkó Krisztina 4/9 44%
Pelle Anikó 4/12 33%
Valkay Ágnes 9/23 39%
Primász Ágnes 14/27 52%
Tóth Andrea 1/2 50%
Györe Anett 0/2 0%

***

Csapatstatisztika
Gól Védett Fölé/mellé Kapufa Blokkba Össz.
Akció 22 20 5 9 6 62 35%
Centerből 6 3 5 2 -- 16 38%
Előnyből 19 8 1 4 1 33 58%
Négyméteresből 2 1 -- -- -- 2 67%
7 méteren túlról 5 4 4 2 -- 15 33%
Lefordulásból 1 1 -- -- -- 2 50%
Össz. 55 37 15 17 7 131 42%

Nemzeti Sport 2001.06.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK