FONTOS


 

Budapest vízilabda Eb-pályázatát vizsgálták

Az Európai Úszó Liga (LEN) küldöttsége kétnapos budapesti látogatása során tájékozódott a 2001-es vízilabda Európa-bajnokság magyar pályázatáról. Alessandro Sansa LEN-igazgató a vasárnapi sajtótájékoztatón elégedetten nyilatkozott, de hangsúlyozta: a küzdelem a március 10-i döntésig teljesen nyílt, a rivális horvátországi Dubrovnik feltételeit még csak ezután mérik fel.

A Magyar Vízilabda Szövetség az "Európa egy szigeten" szlogennel hirdeti a Margitszigeten rendezendő eseményt, amely a kis távolságok Eb-je lenne. A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda három medencéje, a kívánság szerint edzésekre használható Komjádi Uszoda, valamint a kijelölt szállodák mind közül fekszenek egymáshoz.

A Szakadáti László igazgató helyettes kíséretében érkező Sansa Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszterrel is találkozott, akivel az állami szerepvállalásról tárgyalt. Fábián László, a pályázat kidolgozásában segítő Médiasprint Kft. részéről hozzátette, hogy a főváros és a XIII. kerület szintén a jelentkezés mellé állt. Jászberényi Miklós, a Sportuszoda vezetője elmondta, hogy a felújítás 1998-ban befejeződött első üteme után - amikor kb. 1 milliárd forintért a fedett medencét varázsolták újjá az öttusa vb-re - folyik a második rekonstrukciós szakasz, amely többek között a nyitott medencét és a lelátókat érinti. A miniszter erre a célra is kilátásba helyezte a szükséges, mintegy egy milliárdot.

Martin György, az MVLSZ elnöke kifejtette, hogy a szavazásnál semleges LEN-küldöttség a két pályázóról elkészíti jelentését, amelyet a helsinki ülésig a LEN-Büro 13 tagja tanulmányozhat. A két szövetség szintén betekinthet majd az anyagba, és ennek alapján készülhet a március 10-én tartandó 15-20 perces prezentációra. Az Eb-rendezés jogát másnap ítéli oda a LEN.

Alessandro Sansa csak alapvető különbségek felvázolásába bocsátkozott. Szerinte a sportág egyik fővárosának számító Budapest előnye, hogy Magyarország a férfiaknál és nőknél is világszintű válogatottal rendelkezik, az ország gazdaságilag és politikailag is stabilabbnak tűnhet Európa szemében, ráadásul a 2001-ben 75 éves LEN - és az Eb-sorozat is - Budapestről indult útjára 1926-ban. A sziget pedig jól megközelíthető a kétmilliós világváros szívében, mégis a zöldben van.

A medencék bizonyos fokú felújítása, illetve az anyagi háttérrel kapcsolatos további írásbeli garanciák szükségesek azonban, mivel Dubrovnikot az állam teljes mértékben támogatja. A LEN-igazgató még nem látta a riválist, de úgy vélte, a korábban turistaparadicsomnak számító mediterrán településen mindenki mindent megtesz, hogy visszanyerjék a régi hírnevet. Az olasz sportvezető elismerően szólt a tavalyi firenzei Eb - és különösen a végén magyar sikert hozó finálé - rendkívül magas horvátországi televíziós nézettségéről is.

[origo], 2000. január 16.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK