FONTOS


 

Európa vízipólója Budapesten randevúzik
Több szempontból is jubileumi kontinensviadal lesz fél év múlva az addigra alaposan megújuló margitszigeti Hajós Alfréd-uszodában: egyrészt a hasonló események premierjét 75 évvel korábban, 1926-ban rendezték egy Duna-ággal odébb, a budai Császár-uszodában, másrészt a most következőn 25. alkalommal dől el, hogy melyik pólós elit a legjobb Európában. 2001. június 15-24. között férfi és női vízilabda Európa-bajnokságot rendeznek Budapesten.


Az olimpiai elsőséget még egy Eb-siker sem
überelhetné, ettől függetlenül az is kötelező
- Kötelező egy egészen fantasztikus eseményt rendeznünk - jelentette ki Martin György, a szövetség és a szervezőbizottság elnöke.

Az 1998-as firenzei bemutatkozás után másodszor kerül sor önálló vízilabdás vetélkedésre, korábban az uszodai sportágak (úszás, műugrás, műúszás, hosszútávúszás is) közös programot bonyolítottak le.

A háromnegyed évszázados Eb-történelem során Budapest - Bécs után - a második város, amelyik harmadszor lehet házigazdája uszodai Eb-nek, miután az első után 42 esztendővel, 1958-ban a margitszigeti komplexum már fogadott ilyen jelentős vízes rendezvényt.

Az Eb június 15-én délelőtt 11-kor kezdődik, s a 24-én este 7-kor végetérő döntőig összesen 44 férfi, s 20 női összecsapáson száll vízbe a kontinens 12, illetve 8 legjobb együttese.

Az előkészületekkel kapcsolatos anyagi kérdésekről Martin György azt mondta, hogy a szükséges pénz még nem áll ugyan rendelkezésre, de a legjobb úton haladnak a szponzori tárgyalások. Nehezíti a rendezők dolgát, hogy mindent pénzt hozó jog (marketing, tévé) az Európai Úszó Ligáé.

Tekintettel a sydneyi olimpiai aranyra (no, meg arra, hogy a legutóbbi két Eb-t - 1997-ben Sevillában és 1998-ban Firenzében - a magyarok nyerték), felfokozott érdeklődés előzi meg a hazai férfiválogatott szereplését. Kemény Dénes, a sikerkapitány már most azon töri a fejét, hogy milyen módszerrel mentesítse játékosait a túlzott elvárások okozta teher alól. Szinte mellékesen jegyezte meg: a spanyolok négy éve Atlantában olimpiai bajnokok voltak, majd 1997-ben, történetesen szintén hazai környezetben, Sevillában csupán az 5. helyet tudták elcsípni.

A szervezők arra a kérdésre, hogy mikor kezdődik a jegyárusítás, s lesznek-e bérletek, azt válaszolták: valószinüleg januárban már lehet kapni, vagy legalábbis előjegyezni a napi és állandó belépőket a nagy nyári pólós viadalra.

[origo], 2000.12.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK