FONTOS


 

Hajrá az aranyért!
Egy hét múlva jubileumi vízilabda-Eb a Margitszigeten


Pár nap, s kezdetét veszi az idei tán legrangosabb hazai sportrendezvény, a 25. vízilabda Európa-bajnokság a Margitszigeten. Jubileum plusz: 75 éve rendezték az első kontinensvetélkedőt - a budai Császár-uszodában. Magyar férfiak és nők egyaránt esélyesként, vérmes reményekkel várják a rajtot - teltházas, kiváló hangulatú és sikeres tornának nézünk elébe.

A budapesti Európa-bajnokság tehát a 25. a sorban, már ami a férfiakat illeti - a hölgyeknek csupán a kilencedik. Magyarország harmadszor, a Margitsziget második alkalommal ad otthont a kontinens legjobb pólósai randevújának. Az 1999-es firenzei torna után ez a második önálló vízilabda-Eb, korábban az uszodai sportágak rendre "közöskodtek". Még a száraznak, szigorúnak tetsző, ám annál vidámabb számoknál maradva: tucatnyi elsőséggel férfi pólósaink a legeredményesebbek, ráadásul címvédők is, nevezhetnők az egészet magyar bajnokságnak, kis túlzással. A nők is nyertek már egyszer Eb-t, éppen tíz esztendeje, két éve Pratóban negyedikek lettek, lehet javítani.

Faragóval először - hajrá az aranyért


Faragó döntőbe várja csapatát
És kell is - érmet, minél fényesebbet vár a közvélemény mind férfi, mind női együttesünktől. Persze nemcsak mi, szurkolók, de ők maguk is, no meg a szakértők, kapitányok, szóval mindenki, itthon és külföldön. A szebbik nemmel kezdve a valamelyest részletesebb esélylatolgatósdit: a nőkkel első világversenyére készülő Faragó Tamás elvárása csapatával szemben a döntőbe jutás, "hivatalosan". A felkészülés utolsó állomásaként a napokban Barcelonában játszanak gyakorlómeccseket Olaszország, Görögország és Spanyolország ellen.

A keret (amely még nem a végleges Eb-csapat):

kapusok:
Sós Ildikó, Szép Brigitta
mezőnyjátékosok: Sipos Edit, Rédei Katalin, Szremkó Krisztina, Drávucz Rita, Valkay Ágnes, Stieber Mercédesz, Primász Ágnes, Pelle Anikó, Valkay Erzsébet, Tiba Zsuzsa, Dancsa Katalin, Györe Anett, Tóth Andrea

A válogatott gerincét a DVSE-Dunaújvárosi Főiskola-GS csapata adja, ahonnan négyen - Primász Ágnes, Sós Ildikó, Tiba Zsuzsa és Tóth Andrea vannak a keretben. A Kupagyőztesek Európa Kupájában ezüstérmet szerzett csapat játékosai pár napja vehették át a magyar bajnoki aranyérmeket Martin Györgytől, a szövetség elnökétől.

Női torna, nyolc csapat, két csoport. Primászék a B-ben a verhető spanyolokkal és franciákkal, illetve a jó erőkből álló hollandokkal "selejteznek", az A-ágon a címvédő olaszok, az ugyancsak remek oroszok, a feltörekvő németek és görögök rivalizálnak. Különösen utóbbiak áldoznak sokat (s persze nemcsak vízilabdára), legközelebb Athénban lesz olimpia, de ez egy másik történet.

Keménnyel sokadszor - a címvédésért

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Kemény kapitány és fiai a 13.
magyar Eb-címért tempóznak
Férfiak, a világverők. Már megint, legújabbkori aranycsapatként. Kemény Dénes irányítása alatt második hely a vb-n, első két Eb-n és a sydneyi olimpián, no meg Világkupán is, gyönyörű eredménysor. Kásásékkal szemben egyértelmű az elvárás: meg kell védeniük címüket - remélhetőleg nem nyomja őket víz alá a tét. De miért is hagynák? - ők nem olyanok. Az ötkarikás aranyérmesek mindegyike (kapusok: Kósz, Szécsi; mezőnyjátékosok: Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergő, Märcz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú, Varga I Zsolt, Vári Zsolt) szerepet kap a Margitszigeten, hozzájuk Kiss Csaba és Varga Tamás csatlakozott.

A nemrég Duna Kupát nyert Kemény-társaság (A) csoportbeli öt ellenfele Olaszország, Jugoszlávia, Hollandia, Spanyolország és Románia lesz. A sorsoláskor nem kedvezett a hazai pálya - írtuk pontosan két hónapja - a B-hatos jóval "puhább" (Horvátország, Görögország, Szlovákia, Oroszország, Franciaország, Németország). "Nem szabad sokat foglakoznunk a beosztással. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk azért, hogy címvédőhöz méltó módon szerepeljünk és megnyerjük az Európa-bajnokságot" - nyilatkozta a szövetségi kapitány, szavaiban minden benne foglaltatik, minden további kommentár fölösleges. Mindenesetre kezdés a románokkal, s mivel a napokban fociban és kosárban is elvertek, a medencében visszavághatunk.

Az uszoda kész, a jegyek fogytán

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda megújulva, megszépülve várja a sportolókat, a szurkolókat - "jegyetlenek" figyelem: jobb, ha igyekeznek, a bérletek elfogytak, de belépők még - korlátozott számban - kaphatók, üdvös lenne, ha már a csoportmérkőzések alatt is tömött lelátók előtt pólózhatnának a mieink. Amúgy a csapatok hétfőtől érkezgetnek, az olaszokkal például aznap este már meg is mérkőznek a magyarok a Komjádiban, csak edzésképp, barátságosan, még "béke" van.
A vendégek szállodai szobafoglalásával kapcsolatban: a szlovák válogatott június 22-re jelezte távozási szándékát. A dolog pikantériája, hogy aznap játsszák a két férfi elődöntőt... A görög és a francia női csapat viszont csak 24-én (a női döntőt követő napon) hagyja el Magyarországot. A külföldi jegyígényléseket a franciák és a hollandok vezetik.

Váczi Eszter, Somló Tamás, Ákos (TNT) és Végvári Ádám énekli az Európa bajnokság indulóját, amely a margitszigeti megnyitón csendül fel először "hivatalosan" (előzetesen ugyan azt tervezték, hogy a Vörösmarty tér lesz a megnyitó helyszíne, de változtattak az elképzelésen).

Utószó gyanánt ugorjunk előre egészen a záróünnepségig, ahol lézershow és pirotechnikai bemutató szolgál majd különleges látványossággal, az Eb-indulóban közreműködő művészek pedig saját dalaikkal szórakoztatják a jelenlévőket. A világverseny zárófogadása a Casino Étteremben lesz.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Hátul, balról: Biros Péter, Szécsi Zoltán, Kósz Zoltán, Varga I Zsolt, Kásás Tamás, Kiss Gergő, Varga Tamás, Kemény Dénes szövetségi kapitány. Elöl, balról: Vári Attila, Fodor Rajmund, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Székely Bulcsú, Kiss Csaba és Märcz Tamás.

[origo], 2001.06.08.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK