FONTOS


 

Ötvenmillió tévénéző láthatja a vízilabda Eb-t

Az Európai Úszó Liga (LEN) vezetői a pénteken kezdődő budapesti férfi és női vízilabda Európa-bajnokság sajtótájékoztatóján azt mondták, hogy minden idők egyik legjobb kontinensvetélkedőjére számítanak. Harm Beyer, a LEN-büró tagja szerint a Margitsziget csodálatos helyszíne lesz az eseménynek, ahol a nézők küzdelmes, színvonalas és sportszerű meccseket láthatnak.

Alessandro Sansa, a LEN igazgatója bejelentette, hogy az Eb-n először szerepelnek állandó sapkaszámozással a játékosok. "Ezzel a döntéssel szerettünk volna a szurkolók és az újságírók kedvében járni, így mindenkinek könnyebb lesz felismerni a pólósokat."

Az igazgató a televíziós adásokkal kapcsolatban megjegyezte: a férfiak mérkőzéseiről 14, a nőkéről 7 kamerával közvetítenek. Újdonság, hogy - először a sportág történetében - hétfőtől az Eurosport is napi hat órában tudósít az eseményről. Ez azt jelenti, hogy a két évvel ezelőtti 28 millióval szemben, a budapesti Eb-t 40-50 millió néző láthatja. "A vízilabdának nagyon jót tett, hogy a kontinensbajnokságot a többi uszodai sportágtól, az úszástól, a szinkronúszástól és a műugrástól függetlenül rendezik meg."

Alfonse Angella, a LEN vízilabda-bizottságának elnöke bejelentette, hogy a torna egyik főszponzora, az Omega Swiss Timing egy-egy értékes órát ajánlott fel a legjobb férfi és női játékosnak, gólkirálynak, valamint kapusnak.

Az Eb egyben selejtező a júliusi fukuokai világbajnokságra is. A férfiaknál a sydneyi olimpia első öt helyezettje (Magyarország, Oroszország, Jugoszlávia, Spanyolország és Olaszország) már biztos résztvevő, hozzájuk csatlakozik az Eb-n legeredményesebb további öt együttes.

A nők között Hollandia és Oroszország tagja a fukuokai mezőnynek, Budapestről másik három együttes szerzi meg a vb-indulási jogot.

[origo], 2001.06.14.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK