FONTOS


 

Veretlenül nyerték az Eb-t a jugók

Jugoszlávia nyerte a budapesti vízilabda-Európa-bajnokságot. A döntőben az első negyedtől eltekintve végig nagy fölényben volt az eleve esélyesebb együttes, s a végén csak győzelmének különbsége volt kérdéses.

férfi döntő:
Jugoszlávia - Olaszország 8-5 (0-2, 4-0, 2-1, 2-2)
7000 néző, vezette: Borell (spanyol), Bookelman (holland)
Jugoszlávia: Sostar - Trbojevics 2, Szavics 1, Jelenics 1, Csirics, Szapics 2, Vujasinovics 1, csere: Zimonics 1, Ikodinovics, Uskokovics, Bekovics, Vukanics
Olaszország: Attolico - Postiglione 1, Binchi, Calcaterra 1, Feluga, Sottani, Silipo 1, csere: Buonocore, Rath, Angelini 1, Calcaterra 1, Mistrangelo, Bencivenga
emberelőny: 9/3, illetve 10/3

A finálé előtti szokásos feszültséget tovább fokozta, hogy először elcserélték a jugoszláv csapat himnuszát, a mintegy 200 szurkolójuk legnagyobb bánatára. Mindkét együttes nagyon idegesen kezdett, az első gólra az ötödik percig kellett várni, előnyből Silipo szerzett vezetést az olaszoknak. A jugoszlávok az első negyedben nem tudtak mit kezdeni a jól záró olasz védelemmel.

A jugoszlávok először a második hét percben kettős előnyből, Szavics révén vették be az Eb legjobb hálóőrének választott Attolico kapuját. A találat az olaszokat zavarta meg, akik támadásaikat előkészítetlen, pontatlan lövésekkel fejezték be, Jugoszlávia pedig a játékrész hajrájában Vujasinovics távoli bombájával egyenlített, sőt a vezetést is megszerezte. Trbojevics Attolico hóna alatt csúsztatta a hálóba a labdát, kettőre növelve csapata előnyét.

Továbbra is a jugoszlávok akarata érvényesült a vízben, a távoli olasz lövések nem jelentettek komoly veszélyt. A harmadik negyed közepére már négy gól volt Jugoszlávia előnye. Calcaterra egy másodperccel a dudaszó előtt csökkentette az olaszok hátrányát.

A negyedik hét percben is folytatódott az egyoldalú küzdelem, Trbojevics késztette megadásra Attolicót. A lelátón feszültebb volt a hangulat, mint a medencében: a néhány jugoszláv drukker szóváltásba keveredett a közelben ülő magyar szurkolókkal, a verekedést a biztonságiak gyors és határozott fellépése akadályozta meg. A jugoszláv válogatott az első negyedben nehezen lendült játékba, utána viszont kétséget sem hagyott afelől, hogy ki lesz a budapesti Európa-bajnokság győztese. A hajrában az olaszok csökkentették a különbséget, de a fordításra nem volt esélyük.

Jugoszlávia tíz évvel ezelőtt a világ- és az Európa-bajnokságot is megnyerte, azóta egyetlen világversenyen sem végzett az első helyen.

Az Eb legjobb játékosa: Vladimir Vujasinovics (jugoszláv)
A gólkirály: Alekszandr Jerisov (orosz) 21 gól
A legjobb kapus: Francesco Attolico (olasz)

[origo], 2001.06.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK