FONTOS


 

A bronzérem nem jelent válságot

Kemény Dénes, a magyar férfivízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint nem történt tragédia, és válságról sincs értelme beszélni, amiért csapata a vasárnap véget ért budapesti Európa-bajnokságon a harmadik helyen végzett.

"A közönség mindent megtett a minél jobb szereplésért, mi is szerettük volna megvédeni címünket, de a játékosok idegileg és fizikailag is annyira fáradtak voltak, hogy többre ezúttal nem voltunk képesek" - mondta a szakvezető. "A sydneyi olimpia szokatlanul késői időpontja miatt nagyon sűrű volt az előző idény programja, ráadásul, miután elsők lettünk a nyári játékokon, a pólósoktól klubjaikban hétről hétre csúcsteljesítményt vártak el a vezetők, ami óriási idegi terhet jelentett. Az Eb első csoportmeccse előtt ezért már olyan állapotban voltunk, mint más világversenyeken a negyeddöntők idején szoktunk lenni. Én már azt is óriási bravúrnak tartom, hogy az oroszokkal szemben sikerült bejutnunk az elődöntőbe. Arra a találkozóra már mindenki teljesen elkészült az erejével, és tulajdonképpen a szurkolók fantasztikus buzdításának, valamint óriási szerencsénknek köszönhettük a győzelmet."

Kemény Dénes hozzátette: a magyar válogatott 1997 óta valamennyi jelentős világversenyen érmet nyert, és büszke arra, hogy Budapesten sem szakadt meg ez a sorozat.

"Minden nézőpont kérdése: igaz, hogy nem tudtunk megfelelni a közvélemény elvárásának és nem nyertünk, ugyanakkor legalább három olyan együttest fel tudnék sorolni, amely mindenét odaadta volna azért, hogy legalább egy bronzéremmel zárja az Eb-t. A horvátok elleni bronzmeccsre sikerült még egyszer összekapnia magát a társaságnak, és mivel úgy használtuk ki az emberelőnyöket, ahogy akkor szoktuk, amikor jó formában vagyunk, nem is maradt el a biztos győzelem. Továbbra is úgy gondolom, hogy nekünk van a legerősebb válogatottunk, és kizárólag rajtunk múlik, hogy melyik meccsen nyerünk vagy vesztünk."

A július 19. és 29. között sorra kerülő fukuokai vb-re csütörtökön kezdődik el a felkészülés. "Nagyon rövid a pihenő, roppant nehéz helyzetben vagyok, mert fel kellene frissíteni a gárdát, ugyanakkor az erőnléti edzéseket sem szabad elhanyagolni. Egyelőre még nem gondolkodtam el a keret összetételén, a vb előtt részt veszünk egy bilbaói tornán, utána okosabb leszek."

Az Eb-t hétfő hajnalig tartó jó hangulatú bankett zárta. Az eseményen Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere rövid beszédében megköszönte a szervezők munkáját, és azt mondta, hogy a magyar főváros méltó házigazdája volt a kontinensvetélkedőnek, majd ajándékot adott át Moustafa Larfouinak, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) és Bartolo Consolónak, az Európai Úszó Liga (LEN) elnökének.

Az Eb támogatói közül ketten különdíjakat ajánlottak fel a legjobb teljesítményt nyújtó magyar vízilabdázóknak, s ezeket is a záró összejövetelen adták át: Primász Ágnes, az Eb gólkirálynője, valamint Biros Péter és Vári Attila részesült elismerésben. A banketten a díszvendégek mellett teljes létszámban vettek részt a magyar, a spanyol, az orosz és a német válogatott tagjai.

[origo], 2001.06.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK