FONTOS


 

Akciógólok helyett ütésváltások a modern pólóban?

A jövő csütörtökön kezdődő vízilabda Európa-bajnokság egyik legizgalmasabb kérdésévé lépett elő, hogy milyen stílusban vezetnek majd a játékvezetők. A június 13-án sorra kerülő technikai értekezleten (hivatalosan játékvezetői klinikának hívják) dől majd el, melyik stílus dominál a margitszigeti Eb-n. Íme négy vélemény arról, hogy mi lesz a tétje ennek a döntésnek.

Benedek Tibor, az egyik leggólerősebb magyar játékos:
- Elég nevetséges, de néhány nappal az Eb előtt nem tudjuk pontosan, hogy milyen stílusban vezetnek a játékvezetők. Hagyományos stílusban fütyülnek, vagy elengedik a legdurvább belemenéseket is. Jó lenne, ha egy évvel a tornák előtt bejelentenék, mert akkor tisztában lennénk azzal, hogyan készüljünk a világversenyre. A jugoszlávok elleni meccsen összesen ha 25-öt fújtak a bírók. A vége majdnem verekedés lett. A baj az, hogy bírója is válogatja, így az az abszurd helyzet alakul ki, hogy játékvezetőnként máshogy kell majd készülnünk...

Kósz Zoltán, válogatottunk kapusa:
- Nekem az jó volt ebben a pankrációs játékban, hogy nem voltunk annyit emberhátrányban, ami mindig nagyon megterhelő egy kapus számára. Bár - ha ez a stílus megy - egy jó kapusnak sokszor be kell avatkoznia a center szerelésébe is. Egyértelműen rossz volt viszont, hogy a meccs közben is folyamatosan "váltogatnak a bírók". Szoros mérkőzésállásnál előjöttek a régi beidegződések, s visszatértek a hagyományos játékvezetéshez. Mellesleg jegyezném meg azért, hogy a Duna-kupát így is megnyertük a jugoszlávok előtt.

Kemény Dénes, szövetségi kapitány:
- A jugókat akkor kezdte igazán zavarni ez a mentalitás, amikor már három góllal elhúztunk. Egy jogos kiállítás után azután Molnár Tamás egyedül állta a sarat három-négy szerbbel, ahogyan ezt egy szegedi fiútól el is várhatjuk. A szerb edzővel beszéltünk is arról, hogy ha végig ilyen lesz az Európa bajnokság, talán be sem tudjuk fejezni. Megjegyezném, hogy egy játékos akkor verekszik, ha nem kap bírói védelmet. Fejberúgástól kezdve minden volt ezen a jugó-meccsen. De aztán bementünk az öltözőbe, s "közös sampont használt" a két csapat, nem volt semmi bajunk egymással. Csak a játékvezetői stílussal.

Martin György, a Magyar Vízilabda Szövetség, illetve a szervező bizottság elnöke:
- 13-án, a technikai értekezleten elhangzottakból lehet majd következtetni arra, hogy milyen lesz a játékvezetési stílus, hogy milyen tendenciák érvényesülnek. A közönség esélyeit rontaná rettenetesen, ha ez a fajta "modernnek" nevezett modor diadalmaskodna, hiszen pankrációt látnának vízilabda helyett. Nem lennének akciógólok, csak ütésváltások. Az olaszoknak ez nagyon kedvez, hiszen ők eddig is ugyanebben a stílusban játszottak. Pusztán annyi a kérdés, hogy a játékvezetők ezt miként büntetik. Amikor az olaszokkal egymás ellen mérkőztünk "modern" játékvezetéssel, akkor csak egy-két góllal tudtuk őket megverni. Amikor a pankrátorokat büntették, akkor négy-öt fával léptük le őket. Nohát a mi szempontunkból ennyi a különbség.

Sportfórum, 2001.06.10.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK