FONTOS


 

Kemény Dénes csapata most az Eb-t akarja megnyerni

Kemény Dénes szerint ha csapata elkapja a fonalat, senki nem képes a megállítására. A vízilabda válogatott szövetségi kapitánya kifejtette, hogy körükben a júliusi vébéről nem is esik szó, előbb a budapesti Európa bajnokságot akarják megnyerni.

- Hozzányúltam volna a Sydneyben aranyat nyert csapathoz, ha lett volna értelme - mondta a MÚOSZ-székházban Kemény Dénes. - Én lettem volna a legboldogabb, ha lett volna olyan játékos, aki többet produkál náluk. Egyébként ez a 13 fiú nem Sydney miatt, hanem az elmúlt hetekben mutatottak alapján került a 15-ös keretbe. A közös munka után persze nem volt könnyű a kimaradókkal közölni, hogy rájuk most nem számítok. A többség nyilván sejthette, hogy ez lesz a döntésem. Aki pedig nem ért egyet vele, az a következő időszakban bebizonyíthatja nekem, hogy nem volt igazam.

A pozsonyi tornán való részvételünkkel kapcsolatban három lényeges szemponmtot említett a szövetségi kapitány. Fontos állomás volt a formábahozás tekintetében, meg akartuk nyerni a tornát, s támpont kellett a keretszűkítési döntéshez. Kemény szerint mindhárom szempontjából nagyon jó volt a torna. Kiderült az is, hogy a játékosok formáján még van mit javítani, de a hátra lévő időnek erre elégnek kell lennie.

A hazai pálya akkor okozna lélektani nyomást, ha most akarnának először aranyat nyerni. De ez a csapat - mint mondta a férfiak kapitánya - az elmúlt négy évben megnyert öt világversenyt. "Ha elkapjuk a fonalat, akkor senki nem állít meg minket. Reméljük, a krízisidőszakokban majd mellénk áll a közönség, s akkor nem lesz baj. Fantasztikus érzés egyébként egy ilyen katlanban teltház előtt játszani!"

A csoportellenfelekről is ejtett néhány szót a kapitány. Nem korrigálta játékosa, Benedek Tibor szavait, aki szerint Románia bemelegítésnek lesz jó, bár az oroszokat már ők is legyőzték egyszer! Spanyolország ellen viszont már össze kell magunkat szedni, igaz: három olimpiai bajnokuk nincs a keretben.

Olaszország - s ezek már Kemény Dénes szavai - jól felkészített csapat, sok új séma van a játékukban. Nagy az önbizalmuk. Tulajdonképpen szerencsés, hogy már a csoportmeccseken megízlelhetjük őket egy tét nélküli meccsen. Jugoszláviának két-három kulcsemberét is semlegesíteni kell, ám sajnos a többiek is jók! Hollandia jó lövőkkel rendelkezik, azért rájuk is kell figyelni.

Ami pedig az Eb után egy hónappal Japánban sorra kerülő világbajnokságot illeti, az egyáltalán nem téma most a válogatottnál. "A három-négy hetes felkészüléssel nem lesz probléma. De mi most előbb az Európa bajnokságot akarjuk megnyerni" - sommázta véleményét Kemény Dénes.

Sportfórum, 2001.06.10.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK