FONTOS


 

Kárpáti szerint remekül játszanak majd a gyerekek

A még élő háromszoros Európa-bajnokok (1954: Torino, 1958: Budapest, 1962: Lipcse) egyike, Kárpáti György - a másik Markovits Kálmán - számára a 43 évvel ezelőtti hazai elsőség a legemlékezetesebb. Azért is, mert azonosságot vél felfedezni az akkori, és a mostani csapat között.

"1958-ban éppen úgy olimpiai bajnokként és kimagasló esélyesként szálltunk vízbe, mint a maiak, a közönség elképzelni sem tudta, hogy ne nyerjünk, az érdeklődés hasonlóan fölfokozott volt, mint ezekben a napokban" - emlékezett az egykori klasszis. "Hogy telt ház előtt játszottunk, az természetesnek számított, az viszont bennünket is meglepett, hogy az uszoda melletti jegenyefákon is lógtak az emberek, hogy lássanak bennünket. Amikor az utolsó napon 4-2-re legyőztük a Szovjetuniót, nemcsak a medence partján, hanem kinn, a Duna-parton is ezrek ünnepelték az Európa-bajnoki aranyat."

Különlegessége volt az 1958-as Eb-nek, hogy nem a már jólismert világklasszisok (Jeney, Markovits, Kárpáti) közül került ki a válogatott legjobbja, hanem leginkább Molnár Róbert tündökölt. "Az akkori együttesben Lemhényi Dezső szövetségi kapitány szerencsésen mixelte a rutinos, sikeres pólósokat az ifjú tehetségekkel" - elemez Kárpáti. "Mégis, a már nem éppen fiatalnak számító Molnár Robi volt közülünk a legjobb. Őt addig amolyan szürke eminenciásként tartottuk számon, aztán az Európa-bajnokságon kimagaslóan pólózott, úgy játszott, mint az álom. Kulcsszerepe volt abban, hogy nyertünk."

1958 és 2001 hasonlít egymásra: a hazai közönség elképzelni sem tudja, hogy ne Magyarország végezzen az élen. "Nagy felelősség az ilyesmi" - int óvatosságra Kárpáti György. "Ugyanakkor az igazi klasszisokat ösztönzi a győzelmi kényszer, bennünket is hajtott és a maiakat is segíti majd, ebben biztos vagyok. Mint ahogy abban is, hogy remekül fognak játszani a gyerekek, igazi csapat lesz a magyar, ahogy mi is remekeltünk, és mi is nagyon együtt voltunk negyvenhárom évvel ezelőtt."

82 magyar aranyérmes

A pénteken kezdődő budapesti Eb-n a hazai színek képviseletében vízbe szálló 15 pólós közül 13 legalább egyszeres, de többségük (10) kétszeres kontinensbajnok. A magyar férfi vízilabda-válogatott összesen 12-szer bizonyult Európa legjobbjának, s az elsőségeken 82 játékos osztozott.

A bajnokok névsora:

négyszeres Európa-bajnok (3):

Homonnai Márton, Keserű Alajos, Vértesy József

háromszoros (9):

Barta István, Boros Ottó, Bozsi Mihály, Halassy Olivér, Kárpáti György, Keserű Ferenc, Markovits Kálmán, Németh János, Sárkány Miklós

kétszeres (31):

Bodnár András, Brandi Jenő, Bródy György, Csapó Gábor, Dömötör Zoltán, Faragó Tamás, Fazekas Tibor, FODOR RAJMUND, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Horkai György, Ivády Sándor, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Katona András, KÁSÁS TAMÁS, KISS GERGELY, KÓSZ ZOLTÁN, Kovács Zoltán, MÄRCZ TAMÁS, Mayer Mihály, Molnár Endre, MOLNÁR TAMÁS, STEINMETZ BARNABÁS, SZÉKELY BULCSÚ, ifj. Szivós István, Tóth Frank, VARGA ZSOLT, VÁRI ATTILA, Vincze Balázs, Wenk János

egyszeres (39):

Ambrus Miklós, BENEDEK TIBOR, BIROS PÉTER, Bolvári Antal, Cservenyák Tibor, Csillag Gábor, Czele László, Felkai László, Gerendás György, Görgényi István, Kánásy Gyula, Kásás Zoltán, Kenéz György, Kislégi Kálmán, KISS CSABA, Konrád Ferenc, Konrád János, Konrád Sándor, Kutasi György, Magas István, Martin Miklós, Mezei Ferenc, Mezei István, Molnár István, Molnár Róbert, Németh Zsolt, Pintér István, Pócsik Dénes, Sárosi László, Somossy József, Steinmetz János, Sudár Attila, Szabó Aladár, id. Szivós István, Tolnay József, Váczi József, Vizvári György, Wiesner Tamás, Wolf Péter

Csupa nagybetűvel szerepelnek az aranyérmesek névsorában azok, akik jelenleg is tagjai Kemény Dénes szövetségi kapitány csapatának. Az egyik kapus, Szécsi Zoltán (ő már olimpiai bajnok), valamint Varga Tamás (számára az Eb az első jelentős nemzetközi torna) még nem játszott Eb-n.

Az Eb játékvezetői:

Összesen 22 játékvezető fújja majd a sípot a budapesti vízilabda Eb-n, köztük lesz két magyar is: Kosztolánczy György és Császár György. A bírók 14 országból érkeznek.

Császár György, Kosztolánczy György (magyarok), Tomic (horvát), Clemencan, Grandin (franciák), Bock, Lehn (németek), Iliadisz, Vasziliu (görögök), Petronelli, Clara (olaszok), Bookelman, Klopper (hollandok), Koryzna (lengyel), Bajenaru (román), Galkin, Csajdakov (oroszok), Margeta (szlovén), Kratochvill (szlovák), Borell, Cabello (spanyolok), Petrovic (jugoszláv)

Sportfórum, 2001.06.12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK