FONTOS


 

Faragó szerint a női póló része kultúránknak

Faragó Tamás szövetségi kapitány lányai már teljesítették a szakvezetés előírásait: a csapat kvalifikálta magát a világbajnokságra. Most már "csak" Faragó "Tonó" ígéretét kell megvalósítani, ő ugyanis többször is kijelentette, hogy aranyérmet vár az együttestől. Interjúnkban elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy három mérkőzés után érzi-e a szövetségi kapitány: közelebb vagyunk ahhoz a bizonyos aranyhoz.


Dancsa (hátul) és társai ellenfélra várnak
- Ezzel a győzelemmel kvalifikáltuk magunkat a világbajnokságra, úgy kerültünk be a legjobb négy közé, hogy negyeddöntőt nem kell játszani. Ennek megfelelően az orosz-spanyol mérkőzés győztesével játszunk a döntőbe jutásért.

- Gyönyörűen hangzik mindez. Ennyire elégedett is a csapattal?

- Természetesen, nagyon nehéz pillanatokat is átéltünk. Átalakulóban van ez az együttes. Gyakorlatilag roppant kevés időnk volt a felkészülésre. Az összeszokottság, illetve a taktikai elemek begyakorlottságának hiánya miatt túlságosan sok volt az ösztönös megoldás. Vészhelyzetben ez nem mindig szerencsés.

- Persze egy edző akkor lehet boldog, ha a játékosai egyáltalán képesek ilyen ösztönös megoldásokra...

- Ez valóban azt jelenti, hogy a lányok tehetségesek. A női póló pedig a magyar vízilabda-kultúra része. A lányok tudják azt, hogy bizonyos szituációban mi lenne a legjobb variáns. Viszont amit ők gyakran a legjobb megoldásnak gondolnak, az egyáltalán nem biztos, hogy a taktika része.

- Mi annak az oka, hogy egy ilyen gyengének tűnő ellenféllel szemben, akik fél kézzel még a labdát sem igazán tudták megfogni, ennyire nehezen indult be a csapat?

Sajnos, ez egy általános dolog: a gyengék ellen nehezebb játszani. Minél rosszabb az ellenfél, annál nehezebb bebizonyítani ellene, hogy mi jók vagyunk. Ez egy paradox helyzet, de azért is van, mert a gyenge ellenfél sokszor semmi mást nem akar, csak azt, hogy sündisznó-állásból széttördelje a játékot. Nem véletlen, hogy a spanyolokat igazán látványos játékkal úgy meg tudtuk verni. Ennek az volt a legfőbb oka, hogy a spanyolok is nyerni akartak...

- Nem lámpaláz ez a csapatnál? Miközben az ember azt látja, hogy a szövetségi kapitány lezserül sétálgat, és a szurkolókkal vídáman beszélget a lányok meccse előtt, a csapat játékosainak tekintetén érződik a megilletődöttség.

- Azért Faragó Tamásban is van feszültség, csak azt játssza el, hogy a lányok ezt észre ne vegyék. Hiszen én egyébként tényleg bízom bennük, s abban is biztos voltam, hogy jól fogunk szerepelni.

- A férfi póló után nekünk nézőknek is kicsit furcsa érzés a lányok "lassított felvételű" mérkőzéseit figyelni. De milyen érzése lehet egy hajdani világsztárnak, aki ilyen komoly szerepet vállalt a női pólóban? Érdekelne, milyen szépséget lát benne!


Már négy között van, aranyért hajt
a Faragó-csapat
- Érdekes a női vízilabda! Különösen azért, mert a túltaktikázott férfi mérkőzéseken általában alig-alig láthatunk igazán szép akciókat, megúszásokat. Persze itt most tekintsünk el a magyar férfi válogatott produkciójától, mert az egy másik kategória. Én egy átlag vízilabda mérkőzésről beszélek, ahol a felkészült csapatok szinte csak küzdenek egymással. A női mérkőzéseken azonban ez másként van! Ott a nők sokkal többet kockáztatnak, nem annyira érdeklik őket a taktika. Ezáltal hullámzó a játék, s kint az edző is sokszor már azt hiszi, hogy elveszett a mérkőzés, de megint történik valami váratlan. Mert ha hibázunk is, a másik oldalon nagyon gyorsan elkövetik ugyanazt a hibát! Ettől viszont érdekes a mérkőzés.

- Eddig is azt mondta, hogy aranyérmet nyer a csapata. Gondolom, ez is része volt a lányok előtti magabiztos fellépésnek. Három meccs után most már komolyabban hiszi, amit megpendített?

- Most következik az elődöntő, amiről már sokszor elmondtam, hogy a kulcsmérkőzésünk lesz. Az orosz-spanyol győztese ellen nagyon nagy lesz a tét: a vesztes akár negyedikként is végezhet, a győztes viszont Európa-bajnoki döntőt játszhat. S mi persze ezt szeretnénk!

Sportfórum, 2001.06.18.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK