FONTOS


 

Kemény: küszködve nem lehet döntőbe jutni

A budapesti vízilabda-Európa-bajnokság utolsó előtti napján a nők befejezik a küzdelmeket - a fináléban a magyar válogatott a legutóbbi három Eb győztesével, Olaszországgal találkozik (18 ó), a harmadik helyért Oroszország-Görögország mérkőzésre kerül sor (16 ó). A pénteki elődöntőben elbukó férfi csapatunk mesterét nem érte váratlanul a vereség.

"Már a felkészülésünk során többször is elmondtam, hogy ezúttal nem vagyunk kirobbanó formában, és nagyon küzdelmes mérkőzéseket fogunk játszani" - nyilatkozott a szakvezető. "Sajnos kiderült, hogy küszködve nem lehet eljutni a döntőig. Nagyon sajnálom a játékosokat és a csodálatos budapesti közönséget. Az olaszok ellen is győzelemre készültünk, jól is kezdtünk, azonban amikor az ellenfél áttért az agresszív letámadásra, akkor azzal már nem tudtunk mit kezdeni."

A kapitány kijelentette: a keretében hét-nyolc világsztár található, azonban csak hárman nyújtottak jó teljesítményt, a kiélezett szituációkban viszont még ők is elbizonytalanodtak. "Az emberelőnyös helyzetek kihasználása végig gondot okozott, ráadásul az elődöntőben még a távoli lövéseink is nagyon pontatlanok voltak. Még így is döntősök lehettünk volna, ha kicsit több szerencsénk van. A találkozó sorsdöntő pillanataiban azonban mindig az olaszok koncentráltak jobban."

Kemény bízik benne, hogy vasárnapig sikerül felráznia együttesét, és megszerzik a harmadik helyet Horvátország ellen. "Vezetésemmel a válogatott nyolc világversenyen vett részt, és hatszor döntőt játszott, így nincs nagy tapasztalatom, miként kell egy csapatot felkészíteni a bronzmeccsre. Másik két alkalommal harmadikok lettünk, ezúttal is ez a célunk. Nem tehetjük meg a szurkolókkal, akik a vereség után is töretlenül bíznak bennünk, hogy csak negyedikek leszünk."

[origo], 2001.06.23.

Kásásra számított a legjobban Kemény Dénes

Az Európa-bajnokság góllövőlistája a férfiak mezőnyében:

20: Jerisov (orosz)
17: Szapics (jugoszláv)
15: Djogas (horvát), Hadzitheodoru (görög)
14: Kalakanosz (görög)

A magyar játékosok közül Vári Attila 9, Kásás Tamás, Biros Péter és Benedek Tibor 8-8, Kiss Gergely, Varga Tamás és Varga Zsolt 5-5, Fodor Rajumund 4, Steinmetz Barnabás és Molnár Tamás 3-3, Székely Bulcsú 2 és Kiss Csaba 1 gólt szerzett. Azaz a két kapuson kívül egyedül az alig pályán lévő Märcz Tamás nem talált az ellenfél kapujába.

Íme a magyar csapat percmutatója, azaz hogy ki mennyi időt töltött a pályán a 7x28 perc alatt. Világosan kitűnik, hogy kire épített Kemény Dénes, bár Kósz, Vári és Molnár sérülés miatt nyilván eleve kevesebbet állt rendelkezésre: Kásás 3 óra 2 perc 27 másodperc, Benedek 2:45.11, Kiss G. 2:35.31, Fodor 2:19.33, Biros 1:51.36, Szécsi 1:43.50, Molnár 1:35.54, Kósz 1:32.10, Steinmetz 1:13.52, Varga Zs. 1:12.29, Vári 1:02.32, Székely 49.20, Varga T. 43.00, Märcz 17.47, Kiss Cs. 6.48.

Csapatunkból a centereket őrző Steinmetzet állították ki a legtöbbször, összesen 16-szor. Vári és Varga Tamás hasonló okokból volt kénytelen 11-szer is elhagyni a játékteret. Steinmetz és Vári háromszor, Varga Tamás pedig egyszer "pontozódott ki".

Kapusaink gyenge teljesítménye is közrejátszhatot a sikertelenségben. Az első számú portás, a csapatkapitány Kósz például a 11. helyen lett rangsorolva. 52 lövésből 27-et hárított. Szécsi 55-ből 33-at, és ezzel ötödik. A statisztika igazolja azt, amit a szemünk is tapasztalt: a torna legjobb kapusa idáig a horvát Frano Vican 61 százalékos átlaggal (47-ből 29).

A ráúszók között a jugoszláv Csirics a leggyorsabb: 22-ből 20-szor övé lett a labda. Kásás "ezüstérmes": 24-ből 18 labdaszerzéssel.

Sportfórum, 2001.06.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK