FONTOS


 

Spanyolok fekete napja a Margitszigeten

Teljes magyar sikerrel zárult a szombati kétfrontos magyar-spanyol párharc, a Margitszigeten zajló vízilabda Európa-bajnokságon. A délutáni összecsapáson a Faragó Tamás vezette női válogatott 14-4-re győzte le a hispánok hölgykoszorúját, míg az esti mérkőzésen az olimpiai címvédő férfi együttesünk 7-5 arányban múlta felül Spanyolország legjobbjait.

Vízilabda Európa-bajnokság, Budapest

Férfiak:

Magyarország-Spanyolország 7-5 (1-0, 2-3, 3-0, 1-2)
Margitsziget, 7000 néző, vezette: Margeta (szlovén), Galkin (orosz)
Magyarország: Kósz - Steinmetz, Kásás 3, Fodor, Kiss G. 1, Molnár, Benedek 1, csere: Vári 1, Varga Zs. 1, Märcz, Székely, Varga T., Szécsi (kapus)
Spanyolország: Rollan - Pedrerol, Marcos 1, Hernandez, I. Moro 1, Perez 1, Gomez, csere: Sanchez 1, Ballart 1, D. Moro, Cercols
Emberelőny: 5/4, illetve 9/2
Négyméteres: 2/1, illetve 0

Kihagyott helyzetekkel indult a mérkőzés, az egyik oldalon Kósz mutatott be bravúrt, a másik oldalon a felső kapufa hárította Molnár csavarját. A negyedik percben tört meg a jég: a Molnár visszarántásáért megítélt négyméterest Kásás (képünkön) értékesítette. Ezt követően kihagyott helyzetek mindkét oldalon, és a lehető legminimálisabb magyar vezetés (1-0).

A második negyed kihagyott magyar emberelőnnyel kezdődött, majd a spanyolok kubai származású centere, Ivan Perez szép csavargóllal egyenlített, sőt: Marcos bombagóljával a vezetést ist átvették a hispánok. A negyed derekán már 3-1-re vezettek a spanyolok, ám az utolsó percben kiegyenlített a magyar válogatott, ráadásul a vezetést is átvehették volna Kemény Dénes tanítványai, azonban Kiss G. büntetőt hibázott (3-3).

A harmadik hét perc csodálatos magyar góllal indult: a támadóidő utolsó másodpercében Kásás 8 m-ről a kapunak háttal talált Jesus Rollan hálójába. Ezt követően Benedek emberelőnyből talált be, így az addigi legnagyobb magyar előnyt jegyezhettük fel. A negyed utolsó percében ismét Kásás talált be, ezzel már három góllal tartott előrébb a magyar válogatott (6-3).

Az utolsó játékrész Szécsi-parádéval indult. A meccs felénél Kószt váltó kapus szenzációs védéseket mutatott be, kedvét szegve ezzel a három gólnál időlegesen megrekedő spanyolokat. Moro törte meg a spanyolok gólcsendjét, majd Sanchez is betalált, így egy gólra zárkóztak fel Joan Jane legényei. Az utolsó percekben óriási adok-kapok zajlott a medencében, a magyar csapat pedig biztosan őrizte időközben kétgólosra hízott előnyét a lefújásig (7-5).

Kemény Dénes: - Lelkileg hihetetlen nagyot alakított a társaság, játékban még nem volt a legjobb, de hazai közönség előtt nem engedhette meg magának, hogy akár csak döntetlent is játsszon.

dr. Molnár Tamás, a magyar csapat centere szószerint vérét adta a győzelemért: a nyakán, a mellkasán mély karmolások, a bal szeme alatt lila monokli, bordáin vörös dudorok bizonyították a spanyol bekkek keménységét: - Ez volt az Eb-n az első kőkemény meccsünk, ráadásul a spanyolokkal mindig presztízscsatát vívunk. A legnagyobb pozitívum, hogy 1-3-ról 5-3-ra tudtunk fordítani négy perc alatt, vagyis éles helyzetben is képesek vagyunk a mélypontról felállni, s ez bíztató az igazán fontos meccsek előtt.

Nők:

Magyarország-Spanyolország 14-4 (3-2, 2-1, 5-0, 4-1)
Margitsziget, 1500 néző, vezette: Korzyna (lengyel), Bock (német)
Magyarország: Soós - Tiba, Sipos 2, Stieber 3, Drávucz 1, Pelle 1, Valkay Á. 2, csere: Szép (kapus), Dancsa, Rédei, Valkay E. 1, Primász 3, Szremkó 1
Spanyolország: de Velasco - Valles, Sanchez 3, Lopez, Ramirez, Fuentes 1, csere: del Soto (kapus), Ventura, Dominguez, Rivera, de Aro
Emberelőny: 11/6, illetve 11/3
Négyméteres: 1/1, illetve 0

Kicsit nehezen indult a mérkőzés a magyar lányok számára, hiszen fej-fej mellett haladt a két csapat, így az első negyedet mindössze egygólos vezetéssel zárták Valkayék (3-2).
A második játékrészben egy gólt hozzá tudott ugyan tenni a magyar válogatott az első negyedben megszerzett egygólos előnyéhez, azonban a második negyed végére kialakuló kétgólos különbség még mindig nem volt igazán megnyugtató (5-3).

A harmadik hét perc aztán már igazi öröm-pólót hozott, ekkor már kidomborodott a két csapat közötti tudáskülönbség, így mérkőzés háromnegyedének elteltekor már csak a magyar győzelem mértéke lehetett kérdéses (10-3).

Az utolsó hét perc is a magyar együttes döntő fölényét hozta, így a végére meg is lett a "közte tíz" (14-4).

További eredmények:

Férfiak:

A-csoport:

Olaszország-Románia 9-4 (2-0, 2-1, 2-0, 3-3)

B-csoport:

Horvátország-Franciaország 12-3 (2-1, 2-0, 3-0, 5-2)
Szlovákia-Németország 9-9 (2-1, 2-1, 3-2, 2-5)
Görögország-Oroszország 10-7 (2-2, 3-1, 2-2, 3-2)

Nők:

A-csoport:

Olaszország-Németország 9-7 (4-0, 2-3, 1-2, 2-2)
Oroszország-Görögország 7-6 (0-2, 3-3, 1-1, 3-0)

B-csoport:

Hollandia-Franciaország 10-2 (3-0, 3-2, 1-0, 3-0)

Sporthírek, 2001.06.16.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK