FONTOS


 

Bronzérmes a magyar válogatott

A budapesti vízilabda Európa-bajnokságon a hölgyek aranyérme után a férfiakon volt a sor. Kemény Dénes tanítványai a vasárnapi bronzmérkőzésen Horvátország ellen szállt vízbe. A csapat hű maradt eddigi formájához: Kemény kapitánysága alatt minden világversenyt éremmel fejezett be a csapat - ezúttal a 12-9-es győzelemnek köszönhetően bronzérmet. Az aranyérmet Jugoszlávia szerezte meg, miután a döntőben legyőzte Olaszországot.

1. negyed:
A csapatból ezúttal Kiss Csaba és Kósz Zoltán maradt ki, azaz Kemény Dénes egy kapust (Szécsi Zoltánt) nevezett a mérkőzésre.
A ráúszást követően a horvátok hozták el a labdát, de kihagyták az első kínálkozó lehetőséget. Kobescak emberelőnyből sem tudott gólt lőni, pontosabban Szécsi remekül védett. Az ellentámadásból Benedek betalált (1-0), majd egy percen belül Biros is beköszönt (2-0). Ezt követeően Hinic és Kásás is kihasznált egy-egy emberelőnyt. (3-1)

2. negyed:
Kásás elhozta a ráúszásnál a labdát, de Varga Zsolt támadóhibája miatt nem élhettünk a helyzeti előnnyel. Negyedik találatunkra, amelyet Székely (képünkön) lőtt, Hinic ismét válaszolt (4-2), ám Biros kihasználta a 3. emberelőnyt is (5-2). Kunac találatával ismét közelebb került a horvát válogatott (5-3). A negyedik előnyt Kiss Gergely bődületes lövéssel használta ki, majd Székely megúszás után talált a horvát kapuba (7-3). Letica és Ivanis a negyed utolsó perceiben betalált, erre Biros válaszolt. (8-5)

3. negyed:
A 3. negyed remekül kezdődött, hiába cseréltek kapust a horvátok, Vári bombagólja ellen nem volt orvosság (9-5). Barac emberelőnyös góljára, Molnár hasonlóval reagált (10-6). Svodlaka újabb találatát követően Székely kapott négyméterest, miután megúszást követően az egyik horvát játékos visszahúzta. A büntetőt Kásás bevarrta (11-7). A negyed utolsó percében Ivanis egy remek figurát követően bevette Szécsi kapuját (11-8), Varga Tamás ugyanezt tette a másik oldalon (12-8).

4. negyed:
Az utolsó negyedben inkább úszóversenyre hasonlított a mérkőzés, több mint 5 percig nem született gól, ellenben Biros és Székely abszolút ziccereket hibázott. A gólcsendet Dogas törte meg (12-9).

Kemény Dénes szövetségi kapitány:
- A közönség mindent megtett azért, hogy minél jobban szerepeljünk. A csapatnak is köszönettel tartozom azért, hogy férfiasan viselta az összes problémát, ami az Eb előttt és alatt adódott. Az első három napon és az utolsón jól játszottunk, a közte lévő négyen nem. A fiúk fásuultak voltak és váratlan sérülések is közbejöttek. Az 1. meccs előtt volt olyan állapotban a csapat, mint máskor öt meccs után szokott. Ezt a hihetetlen pszichikai és fizikai megterhelést a negyeddöntőben még megúsztuk, az elődöntőben nem tudtuk. Az olaszokkal az utóbbi időben hatszor játszottunk ki-ki mérkőzést, s a hetediket elvesztettük. Négy év alatt huszonegyvalahány tornán játszottunk együtt, mindig dobogón álltunk. Tény, hogy óriási differencia van az arany- és a bronzérem között, de legalább ekkora a különbség az érem és a nem érem között. A fiúkkal úgy gondoljuk, nem biztos, hogy nyerni tudunk as 2004-es, athéni olimpián, de az biztos, hogy nem lehet a sydneyi szintet folyamatosan tartani. Életem legnehezebb hete volt.

Biros Péter, aki 11 góljával a csapat legeredményesebb játékosa volt: - Most végre ment a játék, talán ledobtuk magunkról a lelki terhet, bár hiába játszottunk támadásban egész jól, a védekezés még mindig döcögött. Dénes azt kérte, nyerjünk, s mi is nagyon fontosnak tartottuk, hogy a fantasztikus közönség miatt jó teljesítménnyel búcsúzzunk.

Kásás Tamás: - Örülök, hogy győztünk, ha már csak ezt tudtuk megnyerni. Úgy akartunk búcsúzni, hogy jó kép maradjon rólunk a közönségben. Várható volt, hogy előbb-utóbb bukni fogunk, hiszen gyakorlatilag négy éve mindent mi nyerünk. Nem marad más hátra, mint óriási alázattal el kell kezdeni dolgozni elölről, felkészülni a 3 hét múlva kezdődőd vb-re, mert már csak a vb-arany hiányzik a kollekciónkból. És megígérem, ezt meg is nyerjük.

Kiss Gergely: - Nem volt messze attól a csapat, hogy sírjon a közönsdég előtt. Hihetetlen módon szurkoltak nekünk végig, jóban-rosszban velünk voltak. MA egy örömpólót játszottunk, amit az Eb-n végig így kellett volna csinálnunk. kaptunk ugyan kilenc gólt, ami sok, de nyertünk és egy bronzmeccsen ez a lényeg. Ha így játszottunk volna két nappal ezelőtt, biztos más lett volna az eredmény, de nem érdemes ezen most keseregni.

Szécsi Zoltán: - Sajnálom, hogy csalódást kellett okoznunk, és csak ez sikerült, de azért örülök, hogy legalább a 3. hely megvan. Így nem szakadt meg a magyar válogatott sorozata, hogy minden világversenyről érmet hoz el már hosszú idő óta. A világbajnokságig hátralévő időszakban lesz pihenés és edzés is, remélem, onnan is éremmel térünk haza, és lehetőleg ennél fényesebbel.

Neven Kovacevic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya: - A mérkőzés elején minden összejött a magyaroknak, amit kapura lőttek, bement és ez el is döntötte a mérkőzést. Végül is azért elégedett vagyok ezzel a 4. hellyel, jó eredmény és csapatom számára. A világbajnokságon is megpróbálunk a legjobb négy közé kerülni, ha itt sikerült, ott is összejöhet. A legfontosabb mérkőzésünk ott a nagyeddöntő lesz.

3. helyért:
Magyarország - Horvátország 12-8 (3-1, 5-4, 4-3, 0-1)
Gsz.:
Biros (3), Kásás (2), Székely (2), Benedek, Kiss G., Vári, Molnár, Varga T., ill. Hinic (2), Ivanis (2), Kunac, Letica, Barac, Svodlaka, Dogas

Döntő:
Jugoszlávia - Olaszország 8-5 (0-2, 4-0, 2-1, 2-2)
Gsz.: Savics, Vujasinovics, Zimonjics, Trbojevics (2), Jelenics, Sapics (2), ill. Silipo, Postiglione, R. Calceterra, Angelini, A. Calcaterra

Sporthírek 2001.06.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK