FONTOS


 

Manojlovics: "Motiváltan érkeztünk a Margitszigetre"

A jugoszláv férfi vízilabda-válogatott - még Ratko Rudics edző irányításával - megnyerte az 1984-es, majd az 1988-as olimpiát, ám utána beütött a krach a délszláv polgárháború és a nemzetközi színtérről történt öt éves száműzetés képében. A visszatérés nem volt könnyű, de Budapesten siker koronázta: Európa-bajnok lett Jugoszlávia, méghozzá pontveszteség nélkül, tökéletesen megérdemelten. Nenad Manojlovics (képünkön) szövetségi kapitány nyilatkozott a sporthirek.hu-nak a győzelem hátteréről.

- Milyen célkitűzéssel érkeztek a Margitszigetre?

- Tisztában voltunk vele, hogy hazai környezetben az olimpiai bajnok magyar válogatott a nagy esélyes. Szerettünk volna minél messzebb eljutni, aztán aranyérem lett belőle.

- Mennyit változott csapatuk Sydney óta?

- Szinte semmit, Vaszovics az egyetlen új emberünk az olimpiai kerethez képest. Régóta együtt dolgozunk, más kérdés, hogy az Eb előtt alig több, mint három hetet volt alkalmunk együtt gyakorolni.

- Érdekes, Kemény Dénes, a magyarok szakvezetője arra panaszkodott: ennyi idő kevés volt csapata formába hozásához.

- Ez az ő dolga, amúgy én is keveselltem a három hetet, de - a jelek szerint - elegendőnek bizonyult.

- Nem zavarta önöket, hogy a magyar közönség elementáris erővel biztatta kedvenceit?

- Dehogynem, ám igyekeztem megmagyarázni játékosaimnak: itt mindenki azt teszi, ami a dolga. A nézők szurkolnak, a bírók sípolnak, a játékosok pedig vízilabdáznak. És ezért a színdarab egyik szereplőjének sem lehet szemrehányást tenni.

- El tud képzelni egy olyan szituációt, amelyben - mondjuk - a jugoszláv közönség szurkolása bénítólag hat a jugoszláv játékosokra?

- Nem értem a kérdést.

- Tudniillik állítólag ez történt a magyar játékosokkal.

- Ez hihetetlen. Mindig megsokszorozza az erőnket, ha nekünk szurkolnak.

- Hogyan tudták legyőzni a magyar válogatottat a csoporttalálkozón?

- Roppant motíváltan álltunk ki erre a meccsre, törleszteni akartunk az olimpián elszenvedett egygólos vereségért is. Azóta is úgy érezzük, az volt az igazi olimpiai döntő, meggyőződésünk, hogy nem érdemeltünk vereséget.

- Tudatosan játszottak olyan durván?

- Durván? Szó sincs róla, egyszerűen keményebbek, felkészültebbek voltunk.

- Azzal egyetért, hogy mind a jugoszláv, mind a magyar válogatott Eb-szereplésében az a meccs jelentette a fordulópontot?

- Egyetértek. Attól kezdve szinte semmi sem jött be a magyaroknak, mi pedig szárnyakat kaptunk.

- Már a döntő előtt kihirdették, hogy Vladimir Vujaszinovics lett az MVP, a torna legjobbja. Egyetért a döntéssel?

- Hogyne, csak azzal nem, hogy már a meccs előtt nyilvánosságra hozták. Zavarólag hatott Vladimirre, gyengébben játszott a szokottnál.

- Mit szól a bíráskodához?

- Azt, hogy egész más szellemben fújtak az Eb elején, mint a végén, és ez nem jó. A játékosok nem tudták, mi az, amit még megengedhetnek maguknak, és mi az, amit már nem.

- Mi lesz Fukuokában, a világbajnokságon?

- Óriási küzdelem. Megnövekedett önbizalommal utazunk Japánba, s szerintem a magyarokat nagyon fűti a visszavágás vágya. E két válogatott között kell eldőlnie a világbajnoki címnek, kiemelkednek a mezőnyből.

- Mi a jugoszláv póló titka?

- Az, hogy remek az utánpótlásunk. Legutóbb a mieink nyerték a junior Eb-t, van a mai válogatottak mögött két olyan generáció, amely hihetetlenül erős. A jelenlegi csapat néhány, idősebb tagjának sajnos a karrierje ráment az embargóra, amikor a csúcson voltak, nem mutathatták meg a tudásukat. Szerencsére még most, "romjaikban" is nyertek egy Eb-aranyat, s remélem, nyernek egy világbajnokságot is.

Alekszandr Kabanov, az ötödik helyen végzett orosz válogatott edzője a vasárnap esti banketten - meglehet, az elfogyasztott Dreher-sörök hatására - keresetlen szavakkal foglalta össze véleményét az Európa-bajnokságról.

"Szerintem két csapat játszott látványos vízilabdát ezen az Európa-bajnokságon, az orosz és a magyar, sajnos azonban, már a negyeddöntőben összekerültünk egymással. Szerintem önök is tisztában vannak azzal, hogy milyen körülmények között ejtették ki az orosz válogatottat, felesleges olyan dologról beszélni, ami nyilvánvaló. A jugoszlávok roppant hatákony, de szürke, unalmas vízilabdát játszanak, ilyen pólóval nem lehet közönséget toborozni. Utólag elárulhatom, hogy a jugoszlávok nagyon féltek tőlünk, azért imádkoztak, nehogy a torna során valamikor összekerüljünk... Az én véleményem szerint a jugoszlávok 2-ese, Trbojevic volt az Európa-bajnokság legjobbja, és a mi Jerisovunk is jól, eredményesen játszott. A magyarok közül, sajnos, ezúttal senki sem tetszett. Régen, az én időmben sokkal fineszesebb pólósai voltak Magyarországnak, Somossy, Horkai, Gerendás, de Faragó és Szívós is az eszével játszott, a Benedek fémjelezte erőpóló nem ebbe a vonulatba tartozik. Visszatérve a mi szereplésünkre: az ötödik hely kudarc, otthon senkit sem érdekel, hogy miként kaptunk ki Magyarországtól. Az is lehet, hogy ez volt az utolsó világversenyem szövetségi kapitányként..."

Ch. Gáll András, Sporthírek 2001.06.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK