FONTOS


 

Van benne kurázsi
Nem egy elveszett figura

Nem egy elveszett figura.

Kisteleki Dóra - mert hogy ezúttal róla lesz szó -fiatal kora ellenére is feltalálja magát a nagyok, a világ- és Európa-bajnokok között, nem szeppen meg egy pillanatra sem. Azt mondják, van benne kurázsi. És tényleg. Talán pont emiatt tartozik már most a legjobbak közé.

Mellesleg ő is úszással kezdte. Az óvodával jártak néha úszni, ott is ragadt a medencében. Versenyszer?en tempózott - egy országos reménységek versenyen péládul harmadikként csapott célba a 100 méter mell után.

Na de már ekkor vonzódott a labdához, és elment... Nem, nem, még nem vízilabdázni. A kapu helyett a palánkot választotta, ám fél év után apróbb sérülések miatt a kosárpályafutása is abbamaradt. Mígnem édesapja - Kisteleki István, az UTE labdarúgócsapatának edzője - ki nem vitte Rómába, a vízilabda-világbajnokságra. 1994-et írtunk, amikor is a Tóth Gyula vezette hölgykoszorú döntőt játszott a hollandokkal. Stieberék parádéztak a medencében, 7-5-re nyertek, megszerezve ezzel a világbajnoki címet -mindezt Dóra személyesen tapasztalhatta. Nagy élmény volt számára. Ám ami ennél fontosabb, eldöntötte, kipróbálja a pólót.

"Úszni tudtam, szerettem a labdát, miért ne, mondtam magamban. Lementem az OSC-hez, ahol elkezdtem játszani. Két év után hívott a BVSC, így kerültem a Szőnyi útra. Hamar megszerettem a vízilabdát" - mondta a mindössze 18 esztendős tehetség. Abban, hogy a pólósok között ragadt, természetesen óriási szerepe volt annak, hogy minden kétséget kizárólag érzéke van a játékhoz. Erre naná, hogy felfigyeltek az edzők is. Az utánpótlás-válogatottban bérelt helye volt (és van, hiszen idén nemcsak a juniorok, hanem az ifik között is világversenyek várnak rá!), 1998-ban például tevékeny részt vállalt a junior Európa-bajnoki aranyérem megszerzésében. A legnagyobb elismerést persze a felnőttválogatottba való behívás jelentette számára-az 1999-es pratói Európa-bajnokságon (negyedik lett a társulat) már együtt játszott azokkal, akiket azt öt évvel megelőzően a lelátóról csodált...

"Eleinte fura volt a nagyok között, de hamar megszoktam" - emlékezett vissza. Így tulajdonképpen rutinnal felvértezve készül az Eb-kerettel a Faragó Tamás által irányított együttesben, miközben sok társához hasonlóan az érettségi vizsgákkal is el van foglalva. "Nagyon jó lenne bekerülni a sz?kebb keretbe is, amiért természetesen mindent megteszek. Hajtok tudásom szerint, remélem, elegendő lesz mindez. Elvégre csodás élmény várhat a válogatottra"- fejtegette Kisteleki Dóra, aki ha szerepet kap az Európa-bajnokságon, biztosan nem fog megijedni. Hiszen tényleg nem az az elveszett figura...

Nemzeti Sport 2001.05.21.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Kisteleki Dóra
  Női vízilabdázók