FONTOS


 

Ő is úszóként kezdte
Tóth Zoltán hívó szavára tért vissza

A budapesti Európa-bajnokságra készülő női válogatott keretében a kapusok lehetnek a legnyugodtabbak, hiszen Faragó Tamás szövetségi kapitány irányítása alatt mindössze két hálóőr készül, így ők biztosan nem eshetnek a keretszűkítés áldozatává. Egymással sem kell küzdeniük, hiszen évek óta Sós Ildikóé az egyes számú sapka, ez a kontinensviadalon sem változik meg. Ám hiába világklasszis ő, méltó helyettesről is gondoskodni kell, aki nem más, mint Szép Brigitta.

A Csata DSK hálóőre nagyon magabiztos, kiegyensúlyozott, nyugodt kapus. Ha nyugodtsága társaira is átszáll, a partról is sokat segíthet a célok elérésében.

"1989-ig úsztam, akkor kezdett el Dunaújvárosban Kovács Imre lányokat toborozni az alakuló vízilabdacsapathoz. Gondoltam, kipróbálom."

Dunaújvárosból Egerbe, majd onnan a fővárosba, a BEAC-hoz szerződött a válogatottal remek eredményeket elérő, és világversenyeken érmeket nyerő hálóőr. Kilencvennégyben klubszinten is jelentős sikert ért el, a BEK-ben szerzett bronzot. A szép sikerek ellenére mégis abbahagyta a vízilabdázást, az okokról azonban nem akar beszélni, hiszen a lényeg az, hogy újra játszik.

"Két éve keresett meg Tóth Zoltán, és megkért, kezdjem újra a pólózást. Azt mondta, új csapat épül, és szüksége van egy kapusra."

A most már Csata DSK névre hallgató gárda edzője is biztos ismerte az aranyigazságot, hogy a csapatépítést a kapussal kell kezdeni. Azonban most nem volt könnyű dolga.

"Azt hiszem, elég sokáig győzködött, mire végre beadtam a derekam."

Minden kezdet nehéz, hát még az újrakezdés. Néha biztosan megkérdezte magától a remek kapus, mire is jó ez.

"Nagyon nehéz volt eleinte visszaállni, újra meg kellett szokni, hogy mindennap edzés van, hétvégenként pedig meccs. De mára már utolértem magam."

Olyannyira utolérte magát, hogy az új kapitánytól, Faragó Tamástól meghívást kapott a margitszigeti kontinensviadalra készülő hölgykoszorúba, sőt, az ő Eb-részvétele biztosnak mondható. Egy jó eredmény esetén pedig már nem lesz kérdéses, hogy megérte-e újrakezdenie a játékot, bár addig még nagyon sok munka vár a lányokra. "Húúú, az edzések nagyon kemények és fárasztóak, rengeteget dolgozunk. Remélem, hogy meg lesz az eredménye."

Úgy legyen!

Nemzeti Sport 2001.05.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Szép Brigitta
  Női vízilabdázók