FONTOS


 

Stabilan, biztosan

Rédei Kata, a kitűnő védő, Olaszországból, a palermói Athlon 90 névre hallgató csapatból érkezett haza a válogatott edzőtáborába.

"A második idényemet töltöttem Itáliában, ahol remekül érzem magam. Nagyon imádom az országot, ezért a honvágy szerencsére csak ritkán gyötör. Szerintem a bajnokság színvonala az olaszoknál erősebb, mint idehaza."

Rédei Kata tizenegy évesen kezdett el vízilabdázni, de már addig is sok időt töltött a medencében.

"Uszodai családból származom, édesapám és édesanyám is úsztak, így természetesen engem is levittek. Nem szerettem úszni, ezért kapóra jött, amikor a barátnőm megkérdezte: nem lenne-e kedvem pólózni. Játszani imádtam, erős is voltam, hát elmentem vízilabdázni."

Hogy ez nem volt rossz döntés, az az eredményein is látszik. Érmek a bajnokságban, a válogatottal...

"A Vasasban kezdtem, de a pályafutásom csak 1991-ben kezdődött, amikor a BVSC-hez igazoltam. Ott váltam igazi játékossá, sok érmet nyertem a zuglóiakkal."

A válogatottba is azokban az időkben került be a bekk, azóta is kirobbanthatatlan onnan. "1994-ben a junior Európa-bajnokságra készültem, aztán a felnőttek közé is bekerültem. Abban az évben a juniorokkal Eb-bronzot, a felnőttekkel pedig vb-aranyat nyertem." Ezek után még következett egy Eb-ezüst, valamint egy Világkupa-bronz, nem csoda, hogy az új szövetségi kapitány, Faragó Tamás is behívta a keretébe. Hogy a keretsz?kítés után is ott marad-e, azt még Kata sem tudja biztosan, de bizakodó.

"Az eddigi világversenyeken, amikor lehetőséget kaptam a bizonyításra, nem játszottam rosszul. Persze az is igaz, hogy mint mindenki, úgy én is kieshetek a keretből, ugyanakkor benne is maradhatok. Remélem, az utóbbi történik."

A keretsz?kítésig még sok edzés van hátra, amelyekről a következőképpen vélekedik: "Mint minden edzés, a válogatott tréningei is nehezek, főleg akkor, amikor sokat kell úszni. Azonban az edzésekre, a munkára szükség van, hiszen csak általuk lehet jó eredményeket elérni."

S hogy milyenek lesznek az eredmények a margitszigeti kontinensviadalon?

"A mérkőzések és a tornák előtt nem szeretek jósolni, hiszen úgyis a vízben dőlnek el a dolgok. Mindenesetre reméljük a legjobbakat" - mondta a délelőtti edzés után Rédei Kata, aki nem túl látványos, ám annál hasznosabb játékával női válogatottunk egyik legstabilabb pontja lehet.

Nemzeti Sport 2001.05.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Rédei Katalin
  Női vízilabdázók