FONTOS


 

Hallgatott a tesóra

Tehetséges. Gyors. Tanulékony. És csinos.

Utóbbi nem, ám az előbbiek létfontosságúak ahhoz, hogy azt mondhassuk egy hölgyre, jó vízilabdás. Márpedig Pelle Anikó rendelkezik ezen tulajdonságokkal -azaz, jó vízilabdás.

Nagyon is jó...

Úszással kezdte pályafutását, éveken keresztül tempózgatott a Ferencvárosban. Ha éppen nem úszott, a lelátón ült. A testvérét, Balázst nézte. A Fradi akkori, a Domino jelenlegi válogatott kapusa amikor kellett, védett, amikor kellett, magyarázott. Magyarázott a húgának, "ugyan testvér, ne ússz, inkább pólózz!"

Idő múlva, egészen pontosan 1993-ban hatott a szó Anikóra. "Kipróbáltam, igaza volt. Sokkal jobban élveztem, mint az úszást, ahol mellesleg serdülőbajnok voltam ötven gyorson. Hamar megszerettem a vízilabdát, a BVSC-ben rögtön a felnőttek között találtam magam. Eleinte természetesen kevesett játszottam, ám amikor abbahagyták az idősebbek, több szerepet kaptam" - emlékezett a kezdetekre a szimpatikus pólós, aki idővel meghatározó játékosa lett nemcsak a BVSC-nek, sőt, a felnőtt válogatottba is behívták. A nem túl jól sikerült perthi világbajnokságon egy szerb származású amerikai edző szemelte ki magának, így került ki három évvel ezelőtt egy tengerentúli egyetemre. "Nagyon jó döntés, új kihívás volt. Ha mindne jól megy, két év múlva marekting diplomát kapok. Jól érzem magam kint, ám a suli után jövök majd haza"- magyarázta Anikó, aki ösztöndíjas hallgatóként tanul az Egyesült Államokban. Csapatának, annak az USC-nek a vezéregyénisége, amellyel ezúttal bronzérmet sikerült szereznie (melelsleg így teljes a kollekció, lévén eddig már volt egy-egy arany és ezüst is...).

Minden bizonnyal fontos szerep vár rá az Eb-n, amelyről így vélekedett: "Erősek az oroszok, az olaszok, és biztosan az átalakult hollandok is, ám ennek ellenére optimista vagyok. Bízom a jó teljesítményben, nagyon örülnék, ha a közönséget ki tudnánk szolgálni."

Titkos terve, álma, hogy testvérével, Balázzsal együtt Eb-dobogón áll a Szigeten. "Az bizony nagyon jó lenne!" -mondta. Őt ismerve, rajta biztosan nem fog múlni...

Nemzeti Sport 2001.05.29.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Pelle Anikó
  Női vízilabdázók