FONTOS


 

Szremkó Krisztina: az Eb-ért mindent

Ha érzékeltetni szeretnénk, mennyit jelent a hazai rendezés? Európa-bajnokság egy női pólósnak, elég csak Szremkó Krisztina esetét említeni.

A "Szuszi"becenévre hallgató hölgy egyrészt már állt a csúcson - világbajnokként. Huszonkilenc esztendős, és pályafutása nagy részét centerposzton töltötte. Ütötték, vágták, csípték, harapták - állta a sarat. Egy ideig. A tavalyi kudarc (a sokat emlegetett olimpiai selejtező elbukása) után egy pillanatra sem titkolta, köszöni szépen, neki ennyi elég volt. A szíve (és játéktudása) persze vitte előre, így elkezdte a következő bajnoki szezont is. A válogatottságot viszont lemondta.

Na de csak nem tudta megállni, hogy felhívja az új kapitányt, Faragó Tamást. Rácsörgött, majd közölte vele: "Mégis folytatnám."

"Soha vissza nem térő alkalom egy hazai rendezés? Eb. Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen lehet majd a Szigeten sok néző előtt, csodálatos miliőben játszani. Rájöttem, ezt aztán vétek lenne kihagyni. És egyébként a csapat is nagyon egységes, tényleg a legjobbak vannak a válogatottban, így hát eldöntöttem, belevágok" -újságolta a csütörtök délelőtti edzés után. Természetesen a szövetségi kapitány sem habozott sokat az ő behívásán.

Hogy is habozott volna... Nem vitás, szükség van a rutinjára, a tapasztalatára, a klasszisára. Faragó Tamás egyébiránt elsősorban nem is centerként számít rá (persze biztosan a középcsatár helyén is fel-felt?nik majd), hanem védőként. Bizony, fordult a kocka: ezentúl nem őt "verik" majd, hanem ő lehet az "agresszor".

"Á, nem bántok én senkit"- mosolygott nem túl meggyőzően... Na de ez a rivális centereinek legyen a gondja ...

Szremkó Krisztina személyében egy edzőt is tisztelhetünk. Bajnokcsapat edzőjét, lévén a szentesi utánpótláscsapattal tavaly aranyérmet szerzett. "Amikor Szentesre mentem, még nem volt a lányoknak utánpótláscsapatuk, így gondoltuk, megpróbálunk összehozni egyet. Az első években még kis túlzással a pofozógép szerepét játszotta a csapatom, ám idővel a csúcsra ért" -mesélte, majd elárulta, miután kölcsönbe Olaszországba, a Meditteraneo együttesébe ment játszani, fel kellett hagynia az edzősködéssel. Hogy a jövőben külföldön vagy itthon szerepel, még nem tudja. Amennyiben az utolsó, a szentesi változat lép életbe, akkor szándékai szerint újra nekiveti magát a tréneri feladatoknak (annál is inkább, mert középfokú edzői képesítése van).

A vízilabda-pályafutása -nem meglepő... -úszással indult, tizenegy évig szelte a habokat Dunaújvárosban. 200 méter pillangón például úttörő csúcstartó volt. Ezt követően váltott -nem vitás, nagyszer? döntés hozva. Elvégre válogatottbéli bemutatkozása óta kirobbanthatatlan a helye a legjobbak közül.

"Rendkívül fontos számomra ez az Európa-bajnokság, ha mondhatok ilyet, fontosabb, mint az azt követő világbajnokság. Elmélkedem, milyen lehet döntőt játszani hazai közönség előtt. Bécsben kikaptunk a döntőben, én nagyon bízom abban, hogy ezúttal is finalisták leszünk, és ezúttal nyerünk a döntőben. Az ellenfelek jók, nem lesz könny?. Az oroszok nagyon erősek, az olaszok gyorsak, a hollandokkal mindig vigyázni kell. Szóval figyelnünk kell. Én képesnek tartom a csapatot a legjobb eredmény elérésére is"-fejezte be Krisztina, aki csak odabökte még, hogy: "Csak kezdődne már az Eb!"

Na ennyit arról, milyen jelentősége van a kontinensviadalnak egy világbajnok játékos életében...

Nemzeti Sport 2001.06.01.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Szremkó Krisztina
  Női vízilabdázók