FONTOS


 

A margitszigeti Európa-bajnok edző lett Szentesen
Szremkó játszik és vezényel

Tizenkét hölgy - zömében tizenéves bakfis - tempózik a Széchenyi-ligetben, a szentesi 33-as medence vízében. A vezényszavak azonban mostanság már nem a partról, hanem a hűs habokból érkeznek hozzájuk. A Kurca partján az OB I-es női vízilabdázók tréningjét ugyanis - a korábbi edző, Csányi László távozását követően -, immár egy erős hangú hölgy vezényli: az újdonsült Európa-bajnok és vb-ezüstérmes Szremkó Krisztina.

Aki nem más ugyebár, mint a válogatott centere! Akire korábban legfeljebb csak Dunaújvárosban vagy Szentesen köszöntek rá az utcán, s aki tavaly, a palermói sikertelen olimpiai kvalifikációs tornát követően, már a leállás gondolatával is kacérkodott. Szerencsénkre erről még idejében sikerült őt lebeszélni. A margitszigeti és a fukuokai siker után pedig, immár a pesti flaszteren is ismerősként üdvözli Szremkót és a Faragó-hölgykoszorú többi tagját. De vajon mi hozta vissza Olaszországból ide, a nagy lapos magyar Alföldre a kontinens bajnokát, s a nagyvilág ezüstérmesét, akinek jobbnál jobb pénzes ajánlatai érkeztek újfent a napfényes Itáliából?

"Két év szicíliai távollét után, ami anyagilag kétségtelenül nagyot lendített rajtam, már borzasztóan hiányzott az itthon. A családom és a kedvesem, aki ráadásul éppen szentesi. Úgyhogy túl azon, hogy óriási kihívásnak tartom ezt a kettős feladatot, ebben a döntésemben kétségtelenül erősen befolyásoltak a magánéleti szívhangjaim is" - adta meg a választ a Carnex-Szentesi VK nemrégiben kinevezett új szakvezetője. Aki egyébként az egri Kovács Judit után, a honi női póló második játékos-edzője az élvonalban. A "Szuszi" becenévre hallgató pólósnak azonban nem idegen ez a feladat, hiszen a junior szentesiekkel éppen három éven át kóstolgatta a trénerek édes, olykor meg kesernyés kenyerét. Ez a jelen Kurca-parti gárdában pedig egyenesen előny, hiszen az alig tizennyolc éves átlagéletkorú játékosállomány zömének így már nem ismeretlen a Szremkó vezette pörgős tréning.

- Gondolt már arra, milyen lesz, amikor irányít, cserél, s időt kér majd a vízből?

- Bízom benne, hogy a lányok a meccseken is ugyanúgy a partnereim lesznek majd mindenben, mint az elmúlt hetekben az edzéseken. No és biztosan élni fogok majd a Tóth Gyula mesteredző felkínálta lehetőséggel is, hiszen tőle van is mit tanulnom.

- Mire lesz ez majd elég a csapatnak a bajnokság végére?

- Véleményem szerint a Dunaújvárost képtelen lesz bárki, így mi is megszorongatni. Bár Sipos Edit, a válogatott védője ősszel a segítségünkre lesz, a Duna-partiak azonban egész évre szerződtették a magyar elit zömét. A dobogós helyezés viszont ennek ellenére is benne van a lányokban.

- No és mi van még benne a jelenlegi magyar női válogatottban?

- Egy olimpiai arany feltétlenül. Meglehetősen zsúfolt már a vitrinem, de annak a kedvéért, biz' Isten áldoznék még akár egy újra is...

- Győri Eszterre és Molnár Anettre már szemet vetett Faragó Tamás a B-válogatottban. Van még olyan szentesi pólós, akit edzőként a figyelmébe tudna ajánlani a kapitánynak?

- A kapusunkat, Varga Zitát mindenképpen. Egyébként nagyon örülök, hogy már keresik a jövő csapatát, ez biztosítja a folyamatosságot.

- Az eredményessége alapján a nénpszerűsége kétségtelenül megnőtt a magyar női pólónak. Érezhető ez már anyagilag klubszinten?

- Sajnos egyáltalán nem. A támogatók ugyanis még nem tolonganak az egyesületeknél...

- Talán ha már senki nem lesz a mieinknél jobb?

- Athén után meglátjuk, de bízom benne, a szponzorok nem csak erre várnak.

Révész János, Nemzeti Sport 2001.08.31.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Szremkó Krisztina
  Női vízilabdázók