FONTOS


 

Egy nagyra nőtt Manó
------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.06.30
------------------------------------------------------------

Márpedig kapusunk olyan produkcióval rukkolt elő, amely méltán emeli őt posztja legjobbjai közé. "Manó” nevétől eltérően óriás volt, mindenhova odaért. Amit például három perccel a vége előtt kifogott…? Döntő helyzetben, 3-3-nál! Részlet az NS 2001. július 23-i számából
Vb-csoportmérkőzés: Magyarország-Ausztrália 4-3

Hány, de hány meccset hozott már csapatainak, a válogatottnak… "Manó”, mert mindenki csak így szólítja őt az uszodában, ez a tatabányai hölgy egyike a legnagyobb női vízilabdásoknak, az olasz Conti mellett kétségkívül a világ legjobb kapusa. Nehezen, nagyon nehezen viselte el a három évvel ezelőtti olimpiai selejtezős kudarcot (pedig nem rajta múlt, hogy nem lehetett ott a társulat Sydneyben…), keserűségében az is megfordult a fejében, felhagy a játékkal, ám társai és röplabdás férje közösen meggyőzték, folytatni kell.

"Megérte, hogy beadtam a derekam” - szokta mondani bájos mosollyal, hiszen a válogatottban eztán élt át igazi sikereket, olyanokat, amelyekben óriási szerepet játszottak kivételes képességei, akaratereje, maximalizmusa. Faragó Tamástól töretlen bizalmat kap, a szövetségi kapitány - nem véletlenül - vakon megbízik benne, aminek hatására önbizalommal felvértezve áll szembe az ellenfél támadóival. Nem csoda, hogy a három héttel ezelőtti Európa-bajnokságon (is) a legjobb kapusnak választották…

Felváltva. A nemzetközi szövetség (FINA) új, első ízben használatos szabálya szerint az olimpiákon és világbajnokságokon felváltott napokon ugranak vízbe a női és férficsapatok, azaz kétnaponta játsszák a válogatottak mérkőzéseiket. Barcelonában Faragó Tamás társulata lép fel előbb, hiszen lányaink a vb nyitónapján, július 13-án az odahaza szereplő spanyolok ellen mérkőznek, esti 19.45-ös kezdéssel. Kemény Dénes tanítványai másnap reggel, 14-én 10.45-kor játszanak, ráadásul rögvest az Eb-ezüstérmes horvát rivális ellen.

VISSZATEKINTÔ - 1973
A sportág első világbajnokságán rögvest magyar siker született! Belgrádban a Balla Balázs, Bodnár András, Csapó Gábor, Cservenyák Tibor, Faragó Tamás, Görgényi István, Kásás Zoltán, Konrád Ferenc, Molnár Endre, Sárosi László, Szívós István fémjelezte, Gyarmati Dezső vezette csapat a spanyolok (7-3), az izraeliek (14-0), az olaszok (6-4), a románok (9-4), az amerikaiak (6-2), majd az olimpiai bajnok szovjetek (5-4) legyőzése után az otthon játszó jugoszlávokkal 3-3-ra végzett, így a zárónapon a kubaiak elleni 8-4 után a dobogó tetejére állhatott. Ez idáig ez az eddigi egyetlen magyar férfi vb-arany!

Névjegy

SÓS ILDIKÓ

Született: 1976. december 27., Tatabánya
Magassága: 178 cm
Testsúlya: 64 kg
Posztja: kapus, jobbkezes
Eddigi klubjai: Tatabánya, Vasas, Szentes, BEAC
Jelenlegi klubja: Dunaújvárosi Fôiskola
Legjobb eredményei: Európa-bajnok (2001), Eb-2. (2003); vb-2. (2001); Világkupa-gyôztes (2002); junior Eb-3. (1994); BEK-2. (2003, Dunaújváros), BEK-3. (2000, Szentes), KEK-2. (2001, Dunaújváros); 2x magyar bajnok (2002, 2003, Dunaújváros); 2x Magyar Kupa-gyôztes (2002, 2003, Dunaújváros)
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Sós Ildikó
  Női vízilabdázók