FONTOS


 

Még tíz nap a barcelonai világbajnokságig
Rutin, erő: építhetnek rá

------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.03
------------------------------------------------------------

Egy emlékezetes pillanata
"A centerben nem Dancsa kezd, hanem Szremkó, aki eddig csak perceket játszott. Vagy még annyit sem… Tudja ez a lány, hogy hol van? Felfogta már, hogy ez egy vb-döntő? Fel… Kap egy labdát centerben. A holland bekk már érzi, ez a lány ma tarthatatlan. Egy húzás, Boering csak nézi, a magyar tábor tombol."
Részlet az NS 1994. szeptember 10-i számából
Vb-döntő: Magyarország-Hollandia 7-5

Mély vízbe dobták, ám nem fulladt bele, mi több, azóta is a legjobbak között tempózik. Az addigi epizódszerepek után kilenc éve, 1994-ben a római világbajnokság döntőjében kapott először lehetőséget kezdőként a magyar válogatottban - voltaképpen azóta kirobbanthatatlan onnan. Két gólt és több kiállítást kapart össze azon a felejthetetlen napon, mint ahogy teszi ezt azóta folyamatosan csapataiban. Rendkívüli fizikai erejére Faragó Tamás szövetségi kapitány nemcsak támadásban, hanem védekezésben is épít, hiszen a "Szusziként” ismert játékosát a centerek megszorongatására is használja. Eleinte kevesebb, azóta több sikerrel. A temérdek emberelőnyszerzés mellett mindazonáltal a sokat akciózó középcsatárok kötelékébe tartozik, gyakori csavargóljaiból is leszűrhető, egyszerűen pólósnak teremtették. Válogatottunk legrutinosabb, az olimpiát szem előtt tartó, már az edzősködést is kipróbáló tagjától nem lehet kérdéses, sokat tanulhatnak a körülötte lévő társai. Ô ugyebár már tudja, milyen is vb-arannyal a nyakában ünnepelni. Lehet tőle kérdezgetni…

Juhász a vb-n. A Barcelonában résztvevő csapatok egy-egy játékvezetőt delegálhatnak az eseményre, így sok semleges bíró kaphat majd szerepet a világbajnokságon. Az egyetlen magyar sípmester nem más, mint az idehaza a szakma által a legjobbnak választott ifjabb Juhász György lesz, aki két esztendeje Fukuokában is remekül vezetett. Japánban az egyik elődöntőt is rábízták - ám ő is úgy van vele, ezúttal szívesen eltekintene ennek még a lehetőségétől is, ami ugyebár azt jelentené, helyette válogatottunk harcol a négy között.

VISSZATEKINTÔ - 1982
Negyedik vb, Ecuador, Guayaquil. A Bors László, Budavári Imre, Csapó Gábor, Cservenyák Tibor, Gerendás György, Horkai György, Kenéz György, Kiss István, Kuncz László, Sudár Attila, Schmiedt Gábor, Tóth Sándor, Varga János (kapitány Mayer Mihály) alkotta gárda a kínaiak (14-6), a görögök (14-5) és és a kubaiak legyőzése után (10-8) a középdöntőben kikapott ugyan a jugoszlávoktól (10-11), ám legyőzte a hollandokat (7-6), és két pontot vitt a négyes döntőbe. Itt két 7-7-es döntetlent ért el (NSZK, Szovjetunió) úgy, hogy a szovjetek elleni ki-ki meccs végén Gerendás szabályos gólját nem adták meg. Így lett az arany helyett ismét ezüst…

Névjegy

SZREMKÓ KRISZTINA

Született: 1972. január 6., Dunaújváros
Magasság: 181 cm
Testúly: 85 kg
Posztja: center (jobbkezes)
Eddigi klubjai: Dunaújváros, Eger, BVSC, Szentes, Mediterraneo (olasz)
Jelenlegi klubja: Carnex-Szentesi VK
Legjobb eredményei: világbajnok (1994), vb-2. (2001); Európa-bajnok (2001), 2x Eb-2. (1995, 2003); Világkupa-gyôztes (2002), Vk-3. (1995); 2x BEK-3. (1994, 1995 - Szentes); 6x magyar bajnok (1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, Szentes)
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Szép Brigitta
  Női vízilabdázók