FONTOS


 

Veszélyes a széleken
------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.07
------------------------------------------------------------

Egy emlékezetes pillanata:
"Ez az, Ági! Valkay Ági, hát el merte vállalni! De jó, hogy el merte! Akciógól. Ilyen kezdést, te jó ég…! Ám nem véletlenül nyerték a taljánok az előző három Eb-t. Most is kapaszkodnak. Miceli 6-5-re hozza fel őket pillanatok alatt. Sipos pattintása a legjobbkor jön. Valkay Ágié nemkülönben!"
Részlet az NS 2001. június 24-i számából
Eb-döntő: Magyarország-Olaszország 10-8

Úszásban jeleskedett, mezeifutó-versenyt nyert, ám igazán a vízilabdások között talált otthonra. Tehetsége ugyanis villámgyorsan kiderült, Valkay Ágnessel a vele egyidős fiúknak is meggyűlt a bajuk. Ezek voltak a kezdetek, amelyekre ugyanolyan jó szívvel gondolhat vissza ez a lajosmizsei hölgy, mint a folytatásra. Az olimpiai selejtezőt most gyorsan felejtsük el (különben is, három éve még nem kapott kulcsszerepet a válogatottban), hiszen a juniorokkal és a felnőttekkel is Európa-bajnokságot nyert, Fukuokában a világbajnoki ezüstéremig menetelő csapatunk húzóembere volt, így nem véletlenül választották 2001-ben a honi mezőny legjobbjának. Gyorsan fordul, remekül, kiszámíthatatlanul lő, határozottan védekezik, megfelelő ütemben fejlődik. Univerzális mivoltát mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy Faragó Tamás szövetségi kapitány a válogatottban kényszerből nem a megszokott helyén, a jobb, hanem a bal szélen szerepelteti. Kell-e mondani, Valkay Ágnes a legtöbb esetben hibátlanul teljesíti a rábízott feladatot. Az olasz légiósévek után tavaly hazatért, első bajnoki címét is megszerezte a Dunaújvárosi Főiskola színeiben (nem mellesleg Világkupa-arannyal és egy Eb-ezüsttel bővült az éremkollekciója), így a sérüléssel kezdődő idényre nem lehet panasza, és hol van még a vége…?!

Névjegy

VALKAY ÁGNES

Született: 1981. február 27., Lajosmizse
Magasság: 168 cm
Testsúly: 64 kg
Eddigi klubjai: Kecskemét, Athlon Palermo (olasz), Gifa Palermo (olasz)
Jelenlegi klubja: Dunaújvárosi Fôiskola
Posztja: jobbszélsô (jobbkezes)
Legjobb eredményei: Európa-bajnok (2001), Eb-2. (2003); vb-2. (2001); Világkupa-gyôztes (2002); junior Európa-bajnok (1998), junior Eb-2. (2000), junior Eb-3. (1996), junior vb-3. (1999); BEK-2. (2003, Dunaújváros), KEK-gyôztes (2002, Gifa); magyar bajnok (2003, Dunaújváros); Magyar Kupa-gyôztes (2003, Dunaújváros)

Internet. A világbajnokság természetesen az interneten is nyomon követhető lesz. Az esemény www.bcn03.org nevezetű honlapján minden tudnivaló megtekinthető, a jegyáraktól a helyszíneken át a teljes programig. A mérkőzések alakulása is követhető lesz, ezen felül friss góllövőlistát, csoportállást és különböző statisztikai adatokat ígérnek a spanyol szervezők.

VISSZATEKINTÔ - 1994
A római vb-re a sok meccstől fáradt magyar férfiválogatott érkezett, amely a Kanada elleni nyitány (13-0) után a verekedésről elhíresült meccsen az olaszok 11-10-re nyertek. A kazahok (12-7), és a görögök (11-6) ellen sima siker után a négy közé jutáshoz elegendő lett volna egy pont is az oroszok ellen, ám 13-12-es vereség lett a vége. Az ötödik helyre azért odaért a Horkai-társulat (Egyesült Államok 11-11, Hollandia 10-6), az arany az olaszoké lett.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Valkay Ágnes
  Női vízilabdázók