FONTOS


 

Még két nap a barcelonai világbajnokságig
A lefordulások mestere

------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.07.11
------------------------------------------------------------

Valkay Erzsébet jön. Szerel. Aztán úszik. Ötezer ember pattan fel a helyéről, amikor begyújtja a rakétákat. Még kilenc méter. Még nyolc. Faragó leveszi a szemüvegét. Kinéz alóla. Még öt. És egy trükk! Nem kell! Miért kell forogni? Hát ezért! Hát ezért kellett ez a forgás! Egy Eb-döntőben ilyet megcsinálni? Ilyen trükköt? Ilyen gólt!
Részlet az NS 2001. június 24-i számából
Eb-döntő: Magyarország-Olaszország 10-8

A karrierjét rendkívül tudatosan építgető, a vízilabda mellett komolyan tanuló hölgyet ismerhetünk meg Valkay Erzsébet személyében. Olasz egyetemen szívja magába a tudást (Itáliában légióskodik, mi több, egy 1997-es meghatározó útnak köszönhetően megismerkedett azzal az olasz fiatalemberrel, akihez később feleségül is ment), több nyelven beszél, nem vitás, a sport után is megállja majd a helyét a nagybetűs életben. Addig persze még rengeteg víz lefolyik a Dunán, addig még van egy kis tennivalója a medencék környékén is, hiszen a legjobbak közé tartozik.
Úszással kezdte, majd rövid ideig atlétikával is foglalatoskodott, de édesapja segítségével csakhamar rátalált a "helyes útra”. Szorgalmával küzdötte fel magát a csúcsig, sikerorientált, a meccseken megszakad a győzelemért.

Természetesen Faragó Tamás is látja ezt, az első pillanattól fogva helyet ad neki a válogatottban, amit kiállítások tömkelegével és gólokkal hálált meg a játékos. Alkata ugyan nem az a tipikus centeralkat, ám így sem könynyű megtartani - ráadásul egy percig sem lankadhat a mellette álló figyelme, hiszen védekezésből villámgyorsan képes támadásba lendülni, a középcsatárok táborában nagyítóval sem találni nála jobban kontrázó, leforduló játékost.

Névjegy

VALKAY ERZSÉBET
Született: 1979. március 6., Lajosmizse
Magasság: 176 cm
Testsúly: 70 kg
Posztja: center (jobbkezes)
Eddigi klubjai: Kecskemét, Volturno (olasz), Gifa Palermo (olasz), Athlon Palermo (olasz)
Jelenlegi klubja: Pescara (olasz)
Legjobb eredményei: Európa-bajnok (2001), Eb-2. (2003); vb-2. (2001); Világkupa-gyôztes (2002); junior Európa-bajnok (1998), junior Eb-3. (1996), junior vb-3. (1999); KEK-gyôztes (2002, Gifa); 2x olasz bajnoki-2. (2001, 2002, Gifa)
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK

  Valkay Erzsébet
  Női vízilabdázók