FONTOS


 

FTC--Világválogatott csúcstalálkozó
Díszelőadás -- sztárjátékosokkal


Hétfőn este, 18.30-tól igazi pólóshow-t láthat a nagyérdemű a Komjádi uszodában. Az FTC centenáriumi ünnepségének részeként a Ferencváros férfi vízilabdacsapata a Világválogatott ellen megy vízbe. A "földkerekség többi része" kivételes tudású játékosokból áll, és a csapat megbízott kapitánya is kivételes egyéniség: az Európa-bajnok és Világkupa-győztes magyar válogatott szövetségi kapitánya, dr. Kemény Dénes! Ő -- a többi játékoshoz hasonlóan -- "meghívott vendég", azaz nem ő állította össze a Világválogatott keretét. Lehet, hogy meglepő, de Kemény örül is ennek.

-- Jó, hogy nem nekem kellett összehívnom a világválogatottat, mert a mai magyar hetesből bárkit örömmel láttam volna a csapatban. De az miként vette volna ki magát, hogy a Világválogatott tele van magyarral... -- mondja Kemény, aki arra is vállalkozott, hogy a Világválogatott játékosait bemutassa (a Kásás, Varga Zs., Molnár T. hármast ugyebár nem kell, az Eb-n és a Világkupán láthattuk, mit tudnak). Álljon tehát itt Kemény jellemzése! Sostar (jugoszláv): "Tapasztalt, stabil, megbízható játékos. Klasszikusa a kapusposztnak." Skolnekovics (horvát): "Remek kapus, nagy bravúrokra képes, de tud átlagosan is védeni." Bukics (horvát): "Megelőzte a korát, modern szélső, az úszókészsége, a játékintelligenciája és a lábtempója átlag feletti." Simenc (horvát): "Luxus, hogy sokszor csak a center semlegesítésére használják. A lövőkészsége kiemelkedő, félelmet kelt a jelenléte az ellenfél játékosaiban." Mavrotasz (görög): "A megbízhatóság mintaképe. Az irányító poszthoz képest módfelett gólképes." Nagy S. (szlovákiai): "Ha nem a szlovák válogatottban játszana, még eredményesebb lenne a teljesítménye. A horvát Splitska Bankával BL-győzelemig jutott." Jerisov (orosz): "Az egyik leglátványosabban pólózó játékos, mindig kitalál valami váratlan, szép megoldást. Jól jár vele a lelátó népe." Silipo (olasz): "A legjobb olasz mezőnyjátékos, őstehetség, egyszerre energikus és elegáns. Nem véletlen, hogy olimpiai bajnok." Angelini (olasz): "Kiváló adottságokkal megáldott játékos, védekezésben és támadásban is okos megoldásokat választ, Benedek Tibi mellett ő a Roma nagy erőssége." Uskokovics (jugoszláv): "Az egyik legkiismerhetetlenebb balkezes a világon, bármikor képes helyzet nélkül is gólt lőni."

Kemény Dénes udvarias ember, a világválogatottak esetleges hiányosságairól mélyen hallgat. Igaza van. Ha elmondaná, miből "főzne" a magyar válogatott szövetségi kapitányaként?

Így látják a hadvezérek

VAD LAJOS (Ferencváros):
-- Nagy meccs lesz, igazi show. Remélem a jó játék mellett sok gólt is lát majd a publikum. Nem mi vagyunk a találkozó esélyesei, az viszont mindenképpen mellettünk szól, hogy a miénk az összeszokottabb csapat. Nem tagadom, 10--10-es döntetlennel kiegyeznék. A világválogatottból három játékost különösen tisztelek, a jugoszláv Sostar valamint a horvát Bukics és Simenc ellen volt szerencsém játszani. Igazi profik, egy nagy generáció tagjai. Sostarról jellemzésül csak annyit, sohasem tétováztam sokat a lövés előtt, ha viszont ő állt a kapuban, kétszer is meggondoltam, milyen megoldást válasszak. El kell ismernem, többször nyert ő...

DR. KEMÉNY DÉNES (Világválogatott): -- A játékosanyag a Világválogatottnál jobb, a Ferencváros viszont összeszokott klubcsapat, azaz a taktikai fölényével ki tudja egyenlíteni a képességbeli különbségeket. Kiegyensúlyozott meccset szeretnék, olyat, amelyen a játékosság dominál. Mivel a Vlágválogatott esetében begyakorolt taktikáról nem beszélhetünk, annyi lesz a szerepem, hogy megpróbálom a cserékkel frissen tartani a játékosokat. Remélem, a közönség és a játékosok is jól szórakoznak majd.

(sal), Nemzeti Sport 1999. október 25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  VÍZILABDA.1999