FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért
BVSC győzelem a rangadón



Tóth Frank (labdával) egy góllal járult hozzá a BVSC-Brendon győzelméhez
UTE-Taxi 2000-BVSC-Brendon 8-12 (1-4, 3-2, 1-3, 3-3)

Hajós Alfréd uszoda, 400 néző. V: Koós, Madarasi

UTE: Németh II Zs. - Benczúr 1, dr. Szabó Z. 1, VARGA P. 1, Molnár P. 1, TROMLER 2, Szabó G. Cs: Varga D. 1, Ambrus, Kollár, Varga Z., Kéri 1, Maklári. Edző: Godova Gábor

BVSC: Szécsi - Tóth F. 1, MADARAS 3, Dabrovszki, IBOLYA 2, MÄRCZ 1, VARJAS 2. Cs: Dávid, Németh I Zs., Petik 1, Szűcs, KISS G. 2, Csukics. Edző: Gerendás György

Gól - emberelőnyből: 7/5, ill. 5/4

Négyméteresből: 2/2, ill. -

Fél év nagy idő.

Közel ennyi telt el az előző bajnokság alapszakaszának utolsó fordulója óta, amikor is végérvényesen eldőlt: az UTE csapata nem került be a rájátszásba.

Pedig hogy álltak fel...!

A kapuban Kovács Zoltán, mezőnyben pedig a Biros, Binder, Molnár Tamás, Kiss Gergely, Katonás, dr. Szabó összetételű, félelmetes erősségű gárda.

A hat hónap alatt azonban nagyot fordult a világ a lilákkal. Az előbb említett kedző együttesből csupán a csupaszív kapitány, dr. Szabó Zoltán maradt hírmondónak, míg a többiek közül ketten a rivális Vasasban tempóznak, négyen külföldön keresik a kenyerüket.

A LEN-kupa győztes armada tehát a múlté, miközben az is csoda, hogy maga a klub megmaradt a magyar vízilabdának. "Örülök, hogy egyáltalán játszhattunk" - nyilatkozta a sikeredző, a múlt és a jelen csapatának mester, Godova Gábor a csütörtöki, Eger elleni - nem is olyan meglepő - döntetlen után.

Hát igen, itt tartunk. Ha nincsenek a szponzorok (no és az áldozatos munkát végző vezetők), köztük a Szenczi Szabó József vezette névadó Taxi 2000, akkor itt és most nem az újpestiekkel csatázott volna a bajnok BVSC együttese.

És talán nehezebb dolga is lett volna, már ami az első tíz percet illeti. Mert bizony Märczék mint kés a vajon, úgy hatoltak át a fiatal újpesti védelmén, a 6-1-es részeredmény sok mindent elárul.

Sokan legyintettek ekkor, még a lila-fehér érzelmű nézők is kiadós vereségtől tartottak. Aztán Gerendás György több tinédzsernek is lehetőséget adott, így az újpesti pólósok végül is sikerrel harcoltak - egy gólra megközelítették a bajnokot. Varjas gyorsan bebombázott egyet a felsőbe, majd az egykori egri, Madaras bal keze villant, és csakhamar helyreállt a megjósolható különbség.

Végül mínusz néggyel zárt a még csak alakulóban lévő újpesti alakulat, amely sok munkával a nyomába eredhet elődjének.

Mert ne feledjük, Birosék sem kezdtek anno sokkal jobban.

Aztán hova jutottak?

Fél év nagy idő...

Godova Gábor: - Ígérem, lesz ez még jobb is, ám most még hízelgő számunkra ez az eredmény.

Gerendás György: - Mindenkinek lehetőséget adtam, hadd szokják a fiatalok is a légkört. Simán nyertünk, de nem szabad leírni ezt az újpesti csapatot.

(amler)

A meccs...

...HÚZÁSA

Märcz Tamás nevéhez fűződik - ráadásul ez eredményezte a találkozó nem mindennapi gólját. Történt, hogy a vasutasok tízesének néhány másodperccel a támadóidő lejárta előtt csúnyán kicsúszott a lövésre lendülő kezéből a labda, ám a válogatott pólós nem véletlenül az, aki, ekkor is feltalálta magát. Nemes egyszerűséggel a vízről csavarta be a labdát az elmélázó újpestiek között. Egy másodperc volt már csak hátra - "märcznyi" pontossággal érkezett tehát a meseszép találat.

...VÉDÉSE

A vasutasok válogatottja, Szécsi Zoltán sem akart lemaradni társaitól, már ami a fifikát illeti. Ő ugyan nem tud gólokat szórni, így hát a kapuban produkált nagyot. A második negyedben Maklári Ádám, a fiatal játékos lóbálás nélkül zúdította kapurjáa a Mikasát. Több sem kellett Szécsinek ("ne csak a kezed, hanem a fejed is használd"), kiemelkedett a vízből, és hihetetlen reflexszel fölé fejelte a labdát.

...MEGLEPETÉSE

Láthattunk cserével végleg kiállított pólóst (az újpesti Ambrus volt az). Ez azért volt meglepő, mert az ezt megelőző derbin a KSI-Vasas meccsen már két ilyen esetet is feljegyezhettünk. Egyik találkozó sem volt durva, kintről úgy tetszett, mindhárom esetben kissé elhamarkodott volt a bírói ítélet.

Honvéd-Domino-Szolnoki VSC

11-7 (5-3, 2-0, 2-0, 2-4)

Kőér utca, 200 néző. V: Pásztor, Németh F.

HONVÉD: Nemes - VARGA ZS. 2, Bíró B., PÉTER 3, Takács A., Boncföldi, Sugár 1. Cs: Gombos, Jäger, Bereczki 2, BÁRÁNY 2, Ofner 1, Egedi. Edző: Kovács István

SZOLNOK: Sűrű - Körmendi, Lukács, Krasznai B., KISS Z. 2, VARGA T. 3, Cseh 1. Cs: Balogh Z., Fazekas, Boros, Krasznai G., Hidasi 1. Edző: Mohi Zoltán

Gól - emberelőnyből: 6/0, ill. 8/1

Négyméteresből: 1/1 ill. 2/1

Az első negyed gólözönéből a szolnokiak is kivették részüket, de három góljuk birtokában 14 perces csendespihenőre vonultak. A második negyed mindkét gólját Péter Imre lőtte, a következő játékrészben viszont jó esélye volt a vendégcsapatnak a szépítésre, ám még négyméteresből sem találtak a hálóba. A záró hét percben a Honvéd engedett a szorításból, így a Szolnok csökkenteni tudta hátrányát, sőt, Hidasi révén a mérkőzés egyetlen előnygóját is megszerezte.

Kovács István: - Nagyon sok helyzetünk kimaradt, de jó edzés volt.

Mohi Zoltán: - Ez már kicsit jobban hasonlított a vízilabdára.

(radvány)

Kontavill-Szentesi VK-FTC-Thomas Jeans

7-9 (2-2, 2-3, 1-3, 2-1)

Szentes, 600 néző. V: Németh, Kun

SZENTES: CSÁNYI - Komlósi, Berki 1, Torday 1, Kiss 1, Dongó, SZEBENI 2. Cs: Szabics, Magyar 1, Zentai, Juhász 1, Szabó. Edző: Fülöp Tibor

FTC: KÓSZ - Székely, KISS CS. 2, Balogh G., Hesz 1, TIBA 3, Steinmetz Á. 1. Cs: Nyéki 2, Matajsz, Vogel. Edző: Vad Lajos

Gól - emberelőnyből: 7/2, ill. 5/3

Négyméteresből: -, ill. 1/1

Az első két negyedben jól tartotta magát a hazai csapat, de a folytatásban Tiba lefordulásai révén háromgólos előnyre tett szert a fővárosi együttes. Az utolsó játékrészben a különbség kettőre csökkent, de semmi sem veszélyeztette a Ferencváros sikerét.

Fülöp Tibor: - Becsülettel küzdöttünk a színvonalas mérkőzésen.

Vad Lajos: - Kemény csata után nyertünk.

(zöldi)

KSI-Vasas-Plaket

7-16 (1-3, 2-4, 2-3, 2-6)

Hajós Alfréd uszoda, 300 néző. V: Horváth, Lakatos

KSI: Tóth - Suti 1, Bánhidy, Rex-Kiss E. 1, Kovács O., Beabien 1, Szívós 1. Cs: MÁTYÁS 2, Szegő, Balatoni 1, Gulyás, Paján, Kenéz. Edző: Merész András

VASAS: Bíró - Lehmann 1, Katonás 1, VINDISCH 3, GYÖNGYÖSI 4, VÁRI 3, Nitsovits 1. Cs: Bleszity, Tóth L. 1, Ágner, REX-KISS D. 2, Regős Á., Fábián, Kovács Z. (kapus). Edző: dr. Faragó Tamás.

Gól - emberelőnyből: 7/2, ill. 3/2

A papírforma érvényesült a találkozón, amelyen a Vasas szép fokozatosan felőrölte a sportiskolás együttes ellenállását. A legszebb gól Vári Attila nevéhez fűződik, az Európa-bajnok pólós harmadik találatát majdnem félpályáról vágta Tóth kapujába. A legcsúnyább "akció" is Várié volt, az utolsó negyedben Mátyással szemben szabálytalankodott, amiért cserével végleg kiállították.

Merész András: - Bízom benne, hogy egy-két játékosomból Gyöngyösihez és Várihoz hasonló klasszis válik.

Dr. Faragó Tamás: - Nem csak a sportiskolások, mi is a központból jöttünk.

(zala)

BEAC-Intruder-UVMK-Bau System Eger

5-8 (2-1, 1-3, 1-1, 1-3)

Szőnyi út, 100 néző. V: Szentgyörgyi, Bors

BEAC: Tory - dr. Halász, MAX 1, Povázai, Nagy L., Békés 1, PETROVICS 3. Cs: Varga I., Felvégi, Tomcsányi, Márton, Nagy D., Dobricza. Edző: Fekete Szilveszter

EGER: JÁSZBERÉNYI - DR. ÁNCSÁN 1, Kovács R. 1, Hajós P., SERESS 1, Tóth P., Pszota. Cs: CSÁNYI 5, Szabó G., Pulay, Szabolcsi. Edző: Gyulavári Zoltán

Gól - emberelőnyből: 10/2 ill. 5/3

Négyméteresből: 1/1 ill. 2/1

A mérkőzés elején a BEAC 3-1-es előnyre tett szert, amit növelhetett is volna, ám a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát, az egriek sorozatban négyszer találtak be az egyetemisták hálójába, miközben Jászberényi kapust naggyá tették a hazaiak. A BEAC-os eredménytelenséget Petrovics négyméterese szakította meg, ám a felcsillanó esély - egy figyelmetlenség miatt - gyorsan elhalványult: 5-6-os állásnál nyolc BEAC-játékos volt egyszerre a medencében, és az ezért kapott büntetőt Csányi értékesítette. Nem sokkal később a kegyelemdöfést is ő adta meg.

Fekete Szilveszter: - Ismét magunkat okolhatjuk a vereségért.

Gyulavári Zoltán: - Nehéz kezdés után a küzdeni tudás meghozta a győzelmet.

(radvány)

Az állás
1. FTC 2 2 - - 22-9 4
2. Vasas 2 2 - - 25-14 4
3. BVSC 2 2 - - 22-13 4
4. Eger 2 1 1 - 14-11 3
5. Honvéd 2 1 - 1 18-16 2
6. Szentes 2 1 - 1 17-16 2
7. UTE 2 - 1 1 14-18 1
8. BEAC 2 - - 2 12-18 0
9. KSI 2 - - 2 12-26 0
10. Szolnok 2 - - 2 9-24 0


Dubrovniki debütálás

Molnár horvát bajnok akar lenni

Szombaton - lapzártánk után - első hivatalos mérkőzésén szerepelt a horvát Jug Dubrovnik együttesében dr. Molnár Tamás, a csapat magyar idegenlégiósa. Az előző bajnokság ezüstérmese, a helyi Pro Cro gárdája ellen szállt vízbe a Horvát Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén. Molnár jól érzi magát a tengerparti városban, egyelőre szállodában lakik, ám autót már kapott.

- Remek csapatba kerültem, amely néhány napja az olaszországi edzőtáborozáson többször is legyőzte az olasz Pescarát - mondja dr. Molnár Tamás. - Rajtam kívül még a horvát válogatott Boskovics érkezett a gárdába. Vele tényleg sokat erősödtünk. A klub vezetősége szerint idén meg kell nyernünk a horvát bajnokságot, és a LEN-kupában is a végső győzelem a cél.

A LEN-kupa selejtezőjében a Jug hazai medencében szerepel - többek között - a magyar Kiss Gergellyel és Binder Szabolccsal felálló olasz Canottieri Napoli ellen.

- Furcsa lesz, hiszen tavasszal még mindhárman az Újpestben pólóztunk - folytatja dr. Molnár. - Akkor megnyertük a LEN-kupát, most viszont riválisok vagyunk. Az élet már csak ilyen.

(sal)

Női bajnokság a Felina-kupáért

Góleső Kecskeméten

Kecskeméti Villanó Fókák-Variens-BVSC-TBÉSZ

14-15 (5-3, 3-4, 4-4, 2-4)

Kecskemét, 100 néző. V: Szentgyörgyi, Bors

KECSKEMÉT: Szabolcsi - Budai 2, VALKAY Á. 3, Varga 1, VALKAY E. 4, MÉSZÁROS 3, Tóth L. 1. Cs: Gazdag, Kira. Edző: Valkay Ferenc

BVSC: Györe Zs. - DANCS 6, Gál, Cservenák 1, RÉDEI 4, GYÖRE A. 2, Ádám 1. Cs: Polereczky, Kókai 1. Edző: Györe Lajos

Gól - emberelőnyből: 8/3, ill. 11/5

Négyméteresből: 1/1, ill. 2/2

Valkay Ferenc: - Állandó emberhátrányban játszva is jobbak voltunk mint az ellenfél.

Györe Lajos: - A könnyűnek ígérkező mérkőzést saját hibáinkkal nehézzé tettük.

(farkas)

Hungerit-Carnex Szentesi VK-OSC-Hungaropharma

23-2 (6-0, 10-0, 3-0, 4-2)

Szentes, 100 néző. V: Vajda, Martinovics

SZENTES: Kádár - TÓTH G. 3, Sipos, STIEBER 4, KISTELEKI 5, SZREMKÓ 4, Győri 1. Cs: Makra, Waszlavszky 1, Pengő 1, Vér 1, Molnár 2, Szabó 1, Rozgonyi (kapus). Edző: dr. Tóth Gyula, Pengő László

OSC: Pápai - Konrád M., Konrád I., Csillaghy, Németh, Báthori, Franta 1. Cs: Menzgár 1, Wolf, Porvay. Edző: Kovács Imre

Gól - emberelőnyből: 4/0, ill. 4/0

Dr. Tóth Gyula: - Könnyed játék, könnyű győzelem.

Kovács Imre: - Nem voltunk egy súlycsoportban.

(zöldi)

UVMK-Bau System Eger-BEAC

3-11 (1-2, 1-2, 1-3, 0-4)

Eger, 100 néző. V: Oravecz, Olajos

EGER: Serfőző - DENK 3, Nagyné, Tűzkőné, Szarvas, Erdélyi, Sallai. Cs: Szabó A., Szabolcsi, Seenger. Edző: Nagyné Kovács Judit

BEAC: SÓS - KABOK 3, TÓTH A. 5, Szolga 1, Gál, Bódi 1, Szentkereszti 1. Cs: Szélig, Dósa, Bodor, Kovács. Edző: Tóth Zoltán

Gól - emberelőnyből: 3/1 ill. 8/2

Négyméteresből: - ill. 1/1

Nagyné Kovács Judit: - A jobbik csapat szerezte meg a győzelmet.

Tóth Zoltán: - Fegyelmezetten játszottunk, örülök, hogy jó csapatunk van.

(fesztbaum)

Az állás
1. Szentes 4 4 - - 63-20 8
2. BVSC 4 3 1 - 48-29 7
3. BEAC 4 3 - 1 27-14 6
4. Dunaújváros 3 1 1 1 34-24 3
5. Vasas 3 1 - 2 17-19 2
6. Kecskemét 4 1 - 3 38-46 2
7. Eger 4 1 - 3 20-51 2
8. OSC 4 - - 4 12-56 0

Nemzeti Sport, 1999. november 7.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  VÍZILABDA.1999