FONTOS


 

Önmérsékletre inti az edzőket
Puskás védelmébe veszi a bírókat


Puskás Ferenc szót kér. A pólóbírók védelmében. A játékvezetői bizottság elnöke nem érti, hogy Vad Lajosnak, a Ferencváros edzőjének ügye -- annak ellenére, hogy a versenybíróság javasolta -- miért nem került a fegyelmi bizottság asztalára. Mert nem került, a pólószövetség közvetlen vezetősége úgy látta, nem ér fegyelmit Vad edzői nyilatkozata ("A bírók még nálunk is gyengébbek voltak.").

-- A korábbi szövetségi vezetőség az edzők nem kívánatos nyilatkozataival szemben erőpolitikát alkalmazott, biztosan emlékszik rá, csak úgy repkedtek az ötvenezer forintos büntetések -- kezdi Puskás Ferenc. -- Az értékarányos büntetés híve vagyok, a korábbi formával, mint sokan mások, én sem értettem egyet. Ettől függetlenül meggyőződésem, szankcionálni kell. Még a bajnokság elején járunk, ám már most több olyan eset volt, amelynél a játékvezetést jogtalan kritika érte, vagy ha jogos is volt, nem abban a formában hangzott el, amelyet etikusnak lehet nevezni.

+ Vad Lajos nyilatkozatával konkrétan mi a baj?

-- A játékvezető védtelen, az ő értékelése nem jelenik meg az újságokban. Hogy is nézne ki, ha arra a minősítésre, hogy gyengén fújt, azt válaszolná, hogy te meg edzőkartárs rosszul cseréltél és nem jó ütemben kértél időt. Nem a szópárbaj a megoldás, hanem az önmérséklet. Vad Lajos, egy nappal később, szintén a Nemzeti Sportban elemezte, hogy miért is tartotta gyengének a bírók működését -- amelyet egyébként az ellenőr nem tartott rossznak. Nyilatkozata szerint a játékvezetők a KSI-t támogatták, védték. Nyers fordításban tehát a KSI-nek vezettek. Ez pedig olyan minősítés, amely után jogos lenne, hogy a fegyelmi bizottság elé kerüljön az ügye. De nem kerül, ezt pedig nehéz elfogadni.

+ Más eset. Igaz, hogy Merész András, a KSI edzője, aki alacsonyabb osztályú meccseken játékvezetőként ténykedik, a továbbiakban nem fog vezetni?

-- Igaz, ő kérte így, megelőzött minket.

+ Ezt hogy érti? -- Edzőként több meccsen is úgy viselkedett, amelynek egyenes következményeként nem számítunk rá játékvezetőként. De -- hogy ne csak az edzőkről legyen szó -- Lipovics Zoltán éppen azért pihen egy meccsig, mert az FTC-KSI mérkőzésen indokolt esetben nem adott sárga lapot Merésznek. Nyitottak vagyunk, ha hibázunk, elismerjük. Éppen ezért megállapodtam dr. Sudár Attilával, a versenybíró-bizottság vezetőjével, hogy a játékvezetők minősítését nyilvánosságra hozzuk. Az interneten, a vízilabda-szövetség honlapján (www.waterpolo.hu) mindenki megnézheti, hogy milyen osztályzatot kapott az ellenőrtől az adott meccs játékvezetője. Még egyszer mondom, nem azt kívánjuk, hogy az edzők magukban tartsák a véleményüket, hanem azt, hogy mindenki a normális keretek között nyilatkozzon. A bajnokság elején járunk, talán még nem késő...

(sal), Nemzeti Sport 1999. november 19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  VÍZILABDA.1999