FONTOS


 

Kemény Dénes szerint nem kellett volna benevezni
Ligába kényszerítve


Még a pénteki ebéd közben fortyant fel dr. Kemény Dénes a kassai szállodában: "Most már azt mondom, nem kellett volna benevezni a ligába. Így ráértünk volna két hete elindulni az első tornán, a magyar csapatot bárki szívesen látta volna, mint ahogy az ausztrálok és az amerikaiak gond nélkül csatlakozhattak a B-csoport négyeséhez Genovában. Az Unicum-kupát meg két hét múlva rendeztük volna, amikor már formában vagyunk, s minthogy akkoriban mindenki meccset akarna játszani, de nincs hol, úgy jöttek volna a válogatottak, mint légy a döghúsra."



Ennek a szövegnek úgymond azért van "sportértéke", mert együttesünk végül is az első helyen végzett az A-csoportban. Csak éppen közben kissé szétrázódott, elsősorban mentálisan. Ezt a nyarat lehetetlen összevetni a tavalyival, amely során Kásásék Mataróban, Portugaletében és Budapesten is első helyen végeztek, a hazai tornán ráadásul olyan produkcióval rukkoltak elő, amelyhez foghatót még senki sem látott: öt meccs, öt győzelem, 67 gól, Kemény pusztán azért nem dőlhetett hátra a mérkőzések második negyedében, mert nem volt támlája a kispadnak.
Az idén jobbára gondterhelt arccal járkált a parton, ám a négy torna egyike után sem nyugodhatott meg, elvégre sehol sem sikerült egyenletesen jó teljesítményt kisajtolnia a csapatból. Mégpedig azért, mert amíg 1999-ben az akkori három viadalon csupán a spanyolok számítottak igazán veszélyes ellenfélnek (azaz akadt három kemény meccsünk), addig 2000-ben a Ligába kényszerítve nyolc kegyetlennek bizonyult összecsapást kellett megvívniuk a mieinknek a hispánokkal és a horvátokkal. Az a nagy számok törvénye alapján bizonyosnak látszott, hogy sem nekünk, sem nekik nem lehet nyolc - amit egyébiránt Kemény doktor nem is fájlal annyira.
"Ha ezt a nyolc mérkőzést mind megnyertük volna, a magunk tavalyról megszokott lendületével, azaz a félidőben vezetünk két góllal, a harmadik negyed végén hárommal, aztán a vége kettő és öt közé esik, mert jól zónázunk, jól játsszuk meg a centereinket, az előnyöket, a lefordulások is bejönnek, az esetleg később üthetett volna vissza. Mondjuk, ha az olimpián nem kapjuk el a ritmust, és egy-kétgólos hátrányba kerülnénk velük szemben, akkor szinte lehetetlenség volna kapaszkodót találni, hogy mit is kéne csinálni ebben a helyzetben."
Kemény ugyanakkor kénytelen volt félig-meddig (de leginkább félig) leszámolni azzal az ideájával, hogy az olimpiára olyan csapatot csinál, amely papíron minden ellenlábasánál jobb hat góllal, így aztán kedvezőtlen feltételek esetén is nyerhet legalább kettővel. De nem azért, mert az ENL túlságosan szétzilálta volna a felkészülés eddigi szakaszát. "Noha mostanság nagy átlagban egy-két góllal rosszabbak vagyunk a tavalyi önmagunknál, ez nem jelenti azt, hogy szeptemberre ne javulhatnánk hármat ahhoz képest, ahogy a firenzei Európa-bajnokságon játszottunk. Hattal mégsem lehetünk jobbak, azon egyszerű oknál fogva, hogy a négy torna során kiderült: az ellenfeleink feljöttek kilencvenkilences formájukhoz képest, legalább három góllal."
A kapitány viszont nem tart attól, hogy az eddig lejátszott 15 meccsen elszenvedett négy vereség túlságosan is megviselné a pólósait (jóllehet tavaly 36 találkozón összesen háromszor kapott ki a magyar gárda). "Ha a pozitívumokat le tudjuk szűrni ezekből a balsikerekből, ha tudunk tanulni belőlük, akkor még hasznunkra is válhatnak."
Hogy az "emésztési folyamat" pozitív lesz, arra vannak jelek: Kassán, a három mérkőzést megelőzően a játékosok zártkörű gyűlést tartottak az egyik hotelszobában, hogy a tikkasztó sorozat utolsó felvonását megelőzően kissé feltüzeljék egymást. E titkos megbeszélésen még Kemény sem volt jelen, ugyanakkor ő maga mondta két nappal később, hogy "valami már látszott az igazi magyar válogatottból."
Azt pedig tudjuk, mi vár az ellenfelekre, ha ez az együttes teljes fegyverzetben tűnik fel a csatatéren.

csurka g., A színes Sport 2000.08.15.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK