FONTOS


 

Előbb magukat fékezték le, majd a lefelé száguldást
Nyitány a görögökkel - rögökkel

Magyarország-Görögország 7-4 (3-0, 2-1, 0-2, 2-1)

Ryde Aquatic Center, 1000 néző. Vezette: Kratochvill (szlovák), Balfanbajev (kazah)

MAGYARORSZÁG: KÓSZ - FODOR 2, Kásás, STEINMETZ B. 1, dr. Molnár T. 1, Benedek, Kiss G. 1. Cs: Székely, Varga Zs., Vári 1, Biros 1, M rcz. Szövetségi kapitány: dr. Kemény Dénes

GÖRÖGORSZÁG: Reppasz - Kajafasz, Lorantosz, Pszihosz, Afrudakisz, Mavrotasz, Hatzisz. Cs: LUDISZ 2, Mazisz 1, Hadzsitheodoru, Vlontakisz, Thomakosz 1, DELIJANNISZ (kapus). Szövetségi kapitány: Kiriakosz Joszifidisz

Gól - emberelőnyből: 9/5 (2/2, 3/2, 2/0, 2/0), ill. 5/0 (1/0, 1/0, 2/0, 1/0)

Négyméteresből: -, ill. 1/1

Kipontozódott: Vári (22. p.), Hadzsitheodoru (24. p.)


Molnár Tamás, Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás a megmondhatója: nem volt sétameccs

Felülnézetből igencsak biztató volt a látvány: a labdák sebességén látszott, hogy a magyar játékosok elérték a csúcsforma alatti szintet. A bemelegítő medencében - melyhez a lelátó tetejéről lehet lekukkantani - elképesztő hálószaggatás folyt Birosék részéről. "Nem sokat véd" - jegyezte meg egy rendőrhölgy a folyvást maga mögé nyúlkáló Kószt nézegetvén, hogy a "meglehet, a lövések túl jók" válaszra elbiggyessze a száját: "Ez is egy magyarázat." A rajt előtti nap délutánján Kemény doktorral csevegve kiderült, ha a mester valamivel elégedett, akkor az pont ez a szegmens. "Remekül lőnek a fiúk, remélem, ez látszani fog."

Látszott. Különösen a meccs elején. Molnár doktor svédcsavarja még nem tartozott ebbe a kategóriába - elvégre más "fonákkal" kapura tenni a labdát - Reppasz ezt még kiszedte a léc alól. Ám ekkor találkozott utoljára a labdával. A kezdeti fogáskeresést követően az első emberelőnyt gyönyörűen megjátszotta a kezdőhatos, öt passzal szétzilálta a védelmet, míg Fodor "bemérte" a hosszú vinklit. Az impozáns lőgyakorlatot Kiss Gergely folytatta, miután Molnár remekül kirakta neki a labdát centerből: ahogy a rövid felsőbe visszahúzta ballal, arra a technikai kivitelt és a művészi benyomást pontozó bírók is 10-est adtak volna. Szemközt a görögök két ízben is a kapufáig jutottak csupán (elsőre emberelőnyből), Biros viszont megzúgatta a harangokat: a második előny értékesítéséhez megint elegendő volt öt pontos passz, hogy aztán a Firenzében oly sokat csodált jobb kéz a léc alá küldje a labdát.

A meglehetősen magabiztos első hét percet további, szinte tökéletesen végigjátszott négy követte, melynek során Fodorról kiderült, szombaton az "egyes számú" formáját hozza, amikor vállalkozik és nem tud hibázni. Közben Kósz is bemutatkozott - az első negyedben nem jutott el labda a kezéig -, mégpedig hihetetlenül látványosan: egy centerből érkező ejtés a felső lécről épp Hadzsitheodoru elé pottyant, aki azonnal próbált élni az alkalommal, csakhogy kapusunk szédületes nyújtózással átvetődött a túloldalról. A bemutatásnál igencsak zajongó görög tábor hangszálaira pedig Vári kötött csomót azzal, hogy úgy döntött, elég a "járatós" fórokból, ő rátűzi egy passz után.

Öt góllal vezettünk hát, s úgy tűnt, uraljuk a medence minden köbméterét, sőt a víz feletti másfél méter légköbmétereit is. Mégpedig elképesztő fölénnyel. Igen, elképesztő, merthogy a görögök csapata értők szerint sohasem volt ennyire egységes és erős, mint most. Ám a magyar gárda a játék minden elemében a hellének fölébe kerekedett, Kemény mérkőzés előtti jóslatát ("ha jól játszunk, nyerünk néggyel, ha közepesen, kettővel, ha a közepest alulról súroljuk, akkor bajba kerülünk") is túlszárnyalni látszott.

Az eufória azonban kisvártatva alábbhagyott. Thomakosz sunyi átlövésgólja ugyanis fordulatot hozott, hirtelen megtört a lendület. Az ötödik előnyünket elbaltáztuk, Fodor helyén ekkor M rcz állt, aki még nem érte el a meccshőmérséklelet, hiszen nem sokkal korábban jött be csereként - ez "üvöltött" is blokkba vágott lövéséről.

Ettől függetlenül a félidőben sem tűnt úgy, hogy túlságosan felizzik a meccs, ez a magyar gárda 5-1-ről nem szokta felengedni ellenfelét. Kiderült azonban, hogy a mieink engedtek fel tán túlságosan is, ami lidércnyomássá változatta a harmadik részt. A görög zónán keresztül csak ritkán érkezett "értékelhető" passz a centereinknek, távoli lövésekkel pedig szinte nem is próbálkoztunk. Csupán a sokadik rossz bejátszást követően döntött úgy Steinmetz, hogy rásuvasztja, a kapufa azonban megóvta a helléneket, Kiss Gergő ugyanakkor jócskán eltévesztette a célt. Nem úgy Ludisz, aki kétszer is kihasználta Molnár helyezkedési hibáját. A doki inkább a görög centert takarta, mint a kaput, így a hátul álló hellén kétszer is bepattinthatta a labdát (speciel az ő lövéseiben sem volt hiba): Kósz a keresztpasszot adó társra volt kénytelen helyezkedni, és nem ért át a másik oldalra. A második gólban kissé Kiss is benne volt, ugyanis a formula szerint neki kellett volna a lövőt zavarni oldalról, de lemaradt a görögről.

Balkezesünk amúgy igen változatos teljesítményt nyújtott: blokkolt hátrányban - aztán rontott előnyben.

Akárcsak Varga. Ami eladdig működött, az nagy hirtelen bedugult: két fórt hagytunk parlagon, miután olyan lőtt, aki nem volt biztos helyzetben, ráadásul nem úgy, ahogy a többiek: a lapos, rövid sarokra érkező labda ajándék volt a Reppasz helyére 0-5-nél beküldött, és sokkal magabiztosabban nyúlkáló Delijannisznek. Szerencsére, Kósz is remekelt, több távoli lövéssel már nem tudták meglepni (jó szokása szerint most már számított arra, hogy a védők néha elalszanak).

Így vagy úgy, a sok pozitívumot nem hozó harmadik hét percet követően a negyedik elején, ha lehet, még jobban feszengtünk, ugyanis rögvest az első támadásból négyeshez jutottak a görögök (joggal, Afrudakisznak ez volt az első értékelhető centerezése). Mazisz bevágta, hol 5-0 állt, most 5-4, az embernek pedig óhatatlanul eszébe jutott Kemény egyik augusztusi megállapítása: "Sajnos, idén kialakult egy, a korábbiakban nem tapasztalt folyamat: ha a csapat egy mérkőzés közben elindul a lejtőn, akkor nincs megállás."

Ezt alátámasztandó a hellének az egyenlítésért ackiózhattak, ám ezt magabiztosan kibekkeltük, majd az ellentámadás során sikerült rálépni a fékre. A lejtmenet megakasztásához kellett Molnár, aki kiharcolta az előnyt, Kásás, aki utánozhatatlan érzékkel passzolt, és Steinmetz, aki védővel a nyakán is bepattintotta a labdát.

Ettől kezdve kevés gondunk akadt: a védelem újra jól zárt, végre mindenki úgy blokkolt, ahogy kell, így Kósznak nem okozott gondot a hárítás, Kásás pedig a szokványos nyújtózásával épp annyira paskolt bele egy hellén passzba, hogy az ellen emberelőnye tönkremenjen. Az eztán kapott fórból aztán, ha döcögve is, sikerült bebiztosítani a győzelmet. Noha Kásás lövése szögletre szállt egy kézről, a sarokdobást követően a már kiegészült görögök még nem rendezték soraikat, Fodor pedig csak a legnagyobbakra jellemző zsenialitással passzolt a két védő között kiemelkedő Molnárhoz, aki némi igazítást követően bepaskolta a labdát két méterről.

Együttesünk ugyan nem volt meggyőző - őszintén szólva majdhogynem a frászt hozta a magyar kolóniára -, de a labdás sportoknál "hajnalinak" mondható időpontban épp annyit nyújtott, ami egy feszültséggel terhes nyitómérkőzés megnyeréséhez kell. A védelem a néhányperces rimusvesztést leszámítva jól zárt, négy kapott góllal ugyanis ez a gárda nem szokott mérkőzést veszíteni. Még úgy sem, hogy a támadó repertoárból szinte semmi látványos nem került elő, előnyökből lődöztük a gólokat, akcióból csupán egyszer találtunk be tisztán. Az átlövéseknél még nem látszott, hogy nem ólmozott karok engedik el a labdát, úszógyorsaságban pedig még nem értük el a maximumot (tiszta lefordulást nem is láttunk a mieinktől) - de mint tudjuk, repülni nem most, hanem jövő pénteken, szombaton és vasárnap kell(ene). Centereink sem aktivizálták még magukat, s ugyanez áll a gárda vezérére, Kásás Tamásra, aki - igaz, egy góljába belefújtak - visszafogottan pólózott. Neki a három napja összeszedett légcsőhurut a mentsége, a csapatnak meg a múlt: amikor szárnyalt az elején (1997, Vk: ötgólos sikerek a horvátok és a jugók ellen; 1998, vb: húsz óra alatt magabiztos győzelem a jugók és az olaszok ellen) lemaradt az első helyről. Amikor nyikorgott (1997, Eb: nyögvenyelős ikszek a spanyolokkal és a horvátokkal; 1999, Eb: 5-2-ről döntetlenre adott meccs az olaszok ellen; 1999, Vk: vereség a taljánoktól), a végén a dobogó tetejére állt.

Egyelőre maradjunk ennyiben.

Dr. Kemény Dénes olykor kissé "elanyátlanodva" üldögélt a bírói emelvényen az egyre inkább dadogó magyar támadásokat nézve, végül azonban ő is "lábra kapott" játékosaival egyetemben. "Öt nullig úgy ment minden, ahogy mennie kell, utána viszont a fiúk elkezdtek egymással versenyezni a góllövésnél. Amíg az ellenféllel meccselnek, nincs baj, de ha maguk között, az már gond. Ez egyébként nem tudatos cselekvés, az ösztöneik diktálják azt nekik, hogy közte négynél próbálkozzanak olyankor is, amikor nem kéne. A harmadik negyedben az előnyöket egyáltalán nem úgy játszottuk meg, ahogy szoktuk, nem oda mentek a passzok, ahová kellett volna, és nem az lőtt, akinek kellett volna. Végül sikerült reálissá tenni az eredményt, egy nyitómérkőzésen három góllal győzni a görögök ellen mindenképpen jó teljesítmény. Ha az utolsó körben találkozunk velük, valószínűleg hat-héttel nyerünk, ki-ki mérkőzésen viszont még tán ennél is kisebb lenne a különbség. Egy biztos, a továbbiakban nem követhetjük el még egyszer a harmadik részben látott fegyelmezetlenségeket, vagy azt, amit az utolsó percben, időkérést követően Kiss Gergő csinált. A fiúknak fel kell fogniuk: ez olimpia, itt nem lehet könnyelműsködni."

Kiss amúgy elismerte, nem azt beszélték meg, hogy a time-outot követően nyolc másodperccel el kell lőni a labdát, "de arról sem volt szó, hogy a görögök rosszul váltanak, márpedig én olyan vagyok, hogyha ott maradok üresen, akkor rálövöm. Sajnos, kapufára ment, de ezt csak most mertem megkockáztatni, ha egy vagy kettő a különbség, biztosan nem csinálok ilyet."

Most még belefért.

Név Lövés/gól Vízben töltött idő Labdaszerzés Blokkolás Kiállítás

Székely Bulcsú 0/0 3:45 0 0 0

M rcz Tamás 1/0 8:46 1 0 0

Varga Zsolt 1/0 10:08 0 2 0

Kásás Tamás 2/0 24:34 1 0 0

Vári Attila 2/1 11:23 1 0 3

Kiss Gergely 4/1 18:16 0 1 0

Benedek Tibor 1/0 21:15 0 0 0

Fodor Rajmund 2/2 16:54 0 0 0

Steinmetz Barnabás 3/1 20:55 2 0 2

dr. Molnár Tamás 2/1 14:58 1 0 0

Biros Péter 2/1 17:06 0 0 1

Összesen 20/7 168:00 7 3 6

Kapusok (lövés/védés): Kósz Zoltán 11/7 (67%), 28:00 perc, 1 labdaszerzés

Görögország csapatstatisztikája

24 lövés/4 gól - 11 labdaszerzés - 4 blokkolás - 9 kiállítás

Kapusok (lövés/védés): Reppasz 6/1 (17%), 10:39 perc, Delijannisz 6/4 (66%), 17:21 perc

Támadásbefejezés

Magyarország

20 lövés - 7 gól (1 átlövésből, 1 centerből, 0 lefordulásból, 0 hét méteren túli szabaddobásból, 0 betörésből, 5 emberelőnyből, 0 négyesből) - 5 védett lövés - 1 fölé-mellé - 3 kapufa - 4 blokkolt + 6 kontrafault

Görögország

24 lövés - 4 gól (3 átlövésből, 0 centerből, 0 lefordulásból, 0 hét méteren túli szabaddobásból, 0 betörésből, 0 emberelőnyből, 1 négyesből) - 7 védett lövés - 6 fölé-mellé - 4 kapufa - 3 blokkolt + 3 kontrafault

További eredmények

B-csoport

Hollandia 1 (0, 1, 0, 0)

Jugoszlávia 9 (3, 3, 2, 1)

G: Uri, illetve Szapics 3, Szavics 2, Trbojevics, Ikodinovics, Csirics, Vukanics

Egyesült Államok 7 (1, 1, 2, 3)

Horvátország 10 (3, 4, 1, 2)

G: Wigo 3, Humbert 2, Arroyo, Azevedo, illetve Hinics 3, Baracs 2, Stritof 2, Sarics, Simenc, Smodlaka

A-csoport

Olaszország 11 (3, 3, 2, 3)

Szlovákia 8 (0, 2, 3, 3)

G: A. Calcaterra 3, Postiglione 2, Binchi, Bencivenga, R. Calcaterra, Angelini, Sottani, Silipo, illetve Hrosik 2, Nizny, Baco, Cipov, Gyurcsi, Charin, Veszelits

Spanyolország 8 (2, 2, 3, 1)

Kazahsztán 7 (1, 3, 1, 2)

G: Estiarte 3, Pedrerol, Hernández, Sans, Gomez, Garcia, illetve ######ezt még nyomozzuk!!!

Oroszország 6 (2, 1, 2, 1)

Ausztrália 4 (1, 0, 1, 2)

G: Jacsev, Jerisov,Csomakidze, Gorskov, Zahirov, Zinourov, illetve Kovalenko 2, Boyd, Owen-Jones

A színes Sport, 2000.09.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK