FONTOS


 

Molnár csodagólja volt a viziparádé fénypontja
Szépség, hibákkal

Magyarország-Hollandia 16-8 (5-3, 3-2, 3-2, 5-1)

Ryde Aquatic Center, 2000 néző. Vezette: Prihodko (kazah), Melliar (dél-afrikai)

MAGYARORSZÁG: Kósz - Fodor, KÁSÁS 4, Steinmetz B. 2, DR. MOLNÁR T. 3, KISS G. 4, Benedek. Cs: Székely 1, Varga Zs., Vári 1, Biros 1, MŠrcz, Szécsi (kapus). Szövetségi kapitány: dr. Kemény Dénes

HOLLANDIA: van de Bunt - Booij, Uri 1, de Jong, VAN DER MEER 3, Silvis 1, Havenga 1. Cs: de Bruijn, Thomas, Zuidweg, Boom 2, Bredbe. Szövetségi kapitány: Johan Aantjes

Gól - emberelőnyből: 10/7 (3/2, 2/1, 2/2, 3/2), ill. 10/5 (3/3, 2/0, 3/1, 2/1)

Négyméteresből: 1/1, ill. -

Kipontozódott: Vári (20. p.), Booij (22. p.), de Jong (24. p.)

Molnár Tamás első centerezése ugyan ismét nem hozott gólt (szombaton a kapus védett, most a felső lécet csókolta meg a labda), ám a görögök elleni nyitómeccsel kapcsolatos párhuzamok ezzek véget is értek.

Szinte minden szempontból.

Együttesünk ugyanis nem játszott annyira tökéletesen, mint egy napja, az első negyedben különösen a hátrányos védekezés elégtelensége tűnt fel. Míg a görögök egyetlen gólt sem lőttek hat az öt ellen, addig a hollandok hét perc alatt háromból háromszor csöngettek. Kétszer is épp akkor találtak be, amikor már jött vissza a kiállított játékos, egy ízben Kósz védése után pattant hozzájuk a labda. Megjegyzendő, a létszámfölényt megelőző ítéletek kissé fura körülmények közepette születtek, hiszen rendre olyasvalakit szórtak ki a bírók, aki a labdától távol védekezett (ebben Prihodko járt az élen, meglehet, a kazahnak kicsit sok volt a melója, szombat este kilenckor még a női döntőn fújt, vasárnap reggel pedig már a mi mérkőzésünkön.)

A másik oldalon az első előnyünket a legutóbb hibátlanul játszó Fodor két kísérletből sem tudta befejezni, ugyanakkor megérkeztek a nyitányon hiányolt akciógólok. Kiss Gergő "Elmozdulás!" jelszavára Molnár vált le az emberéről, a balkezestől kapott labdát pedig gyönyörűen besimította, majd Kásás és Vári bombája csapódott be messziről. Miután a dél-afrikai bíró tanult kollégája ítéleteiből, Kásás megtépése után - mindez szintén a mezőnyben történt - kétszer is fórba kerültünk, ami sokba került a hollandoknak. Ezúttal nem a sokpasszos szétzilálást választotta együttesünk, hanem a még helyüket kereső védők között két-három húzásból mattolt. Előbb Székely Bulcsú tette be Kiss bejátszását, aztán Biros is bevert egyet.

Pechesen kezdődött a második felvonás, elvégre Kósz védett, Fodor a lövés pillanatában már fordult is - csakhogy a labda kapusunk alkarjáról épp a faképnél hagyott emberhez pattant, aki köszönte szépen a lehetőséget. Öt négyig tehát megint eljutottunk, ezután azonban három perc alatt sikerült megroppantani az ellenfelet. A védők ismét megették a Kiss-Molnár akciót, aztán Kásás fejezte be úgy az előnyt, ahogy illik, végül Kiss bizonyította, nemcsak passzolni tud, hanem lőni is - nem is akármekkorát. Közben az új emberhátrányos taktika meghozta gyümölcsét, az eddigi bunkerbeállás helyett védőink agresszíven kicsaptak a labdás emberre, mely módszertől a teljesen megzavarodott hollandusok képtelenek voltak úgy passzolni, hogy lövőhelyzetbe keveredjék bárki is. 8-4-nél következhetett volna a "padlóztatás", csakhogy Székely kapufára lőtte az előnyt, amit megkontrázták a hollandok, s itáliai légiósuk, van der Meer jóvoltából látótávolságon belül maradtak.

A második félidő eleje ellentmondásosan telt, Kiss kapáslövése maga volt a tökély, ugyanakkor Kósz teljesen érthetetlenül ugrott ki a kapujából egy centerbejátszásra, amikor Silvist Steinmetz kitolta öt méterre (amaz persze beejtette a labdát). Kapusunkon később is látszott, hogy még nem érte el csúcsformáját. Amikor egy támadáson belül kétszer kerültek előnybe a hollandok, a második végére elfogyott a lábtempója. Nem mintha ez sokat számított volna, elvégre Kásással továbbra sem bírtak a "sajtfejűeknek" becézettek, hogy Kissről ne is beszéljünk.

Az egyre inkább elpilledő ellenféllel - amely ekkoriban nemigen vergődött el a csereként beállt s magabiztosan nyúlkáló Szécsi kapujáig - szemben valóságos fesztivált rendezett csapatunk a zárórészben. Minthogy Kásástól már rettegtek - joggal -, fórban rendre kirontottak rá, a magyar ász rendre megvárta, míg a védő a közelébe ér, aztán két ízben is zseniális passzt csippentett a bekk feje fölött a mögötte üresen maradt Steinmetznek, aki biztos kézzel húzott két méterről. Mindenki Kásája később egy saját maga által kiharcolt négyméteresnél tartott csuklóbemutatót (fel sem emelte a labdát a vízről, úgy tette be a felsőbe), a káprázatos lövőformát mutató Kiss pedig negyedszer is meglódította halált osztó bal kezét.

Szép volt mindegyik, ám egyik sem annyira szép, mint a tizenharmadik. Ez volt az a gól, amely után még a semleges nézők is felállva tapsoltak, ilyet ugyanis errefelé soha nem látni, de őszintén bevallva a legképzettebbnek számító magyar pólósoktól sem sokszor. Valahogy úgy történt, hogy a hagyomány szerint Kiss ívelt Molnárhoz, aki ezúttal nem lépett le a bekkjéről, hogy aztán kifordulva gólt lőjön, hanem - háttal a kapunak - még a levegőben elkapta a labdát felfelé fordított kézfejjel, majd anélkül, hogy letette volna a vízre, egy követhetetlen csuklófordítással a léc alá csavarta. Ha valamiért feltalálták ezt a sportágat, akkor az ez a csodagól volt, hiszen Kiss kezéről indulva a labda a víz érintése nélkül jutott el a hálóig, Molnár felülmúlhatatlan gömbérzékének köszönhetően.

Az első nap nyögvenyelős meccsei után a magyar gárda - melyik más? - kárpótolta a közönséget, és a mezőnyt nézegetve nem nagy kockázat kijelenteni, az előttünk álló napokban aligha akad még egy olyan együttes, amelyik bármelyik találkozón össze tud hozni tizenhat gólt.

Kemény mester ehhez képest egy pillanatig nem ünnepelte csapatát, sőt, a vízből még ki sem kapaszkodó, négy gólt szóró és öt gólpasszt adó Kisst csúnyán ledorongolta az utolsó hátránynál, majd az utolsó előnynél elkövetett hibájáért. "Ilyen az én formám" - mosolygott utána a fantasztikus formában játszó balkezes, aki arra a kérdésre, hogy mitől megy neki ennyire jól a lövés éppen itt az olimpián, tömören annyit válaszolt: "Erre készülök huszonhárom éve."

E megjegyzés értékeléséhez nem árt tudni, hogy hősünk csütörtökön ünnepelte 23. születésnapját.


Jó kis edzőmeccs

"Valamelyest jobban ment, de nem annyira, amennyire kellett volna - közölte dr. Kemény Dénes. - Egy ilyen szintű csapat ellen már a félidőben öt-hat góllal illett volna vezetnünk, de a védekezésünk igencsak ingadozó volt, továbbá a játékvezetés kiszámíthatatlansága sem kedvezett nekünk, legalábbis hátul. Elöl többek között ennek is köszönhettük, hogy ennyi gólt lőttünk, a kapunk előtt viszont inkább minket zavart mindez."

Az első találkozó előtt a mester amúgy csendben megpendítette, hogy "úgy néz ki, megvan az emberhátrányos védekezés, legalábbis a görögök elleni meccsre. Aztán hogy később mi lesz, majd kiderül." E kijelentésére emlékeztetve a kapitány közölte: "Azért jónéhány gólt balszerencsés szituáció előzött meg, ki- és lepattanó labdák, amelyek Kósz Zolit is elbizonytalanították." A tizenhatos termés előtt sem volt hajlandó meglengetni a kalapját, mondván "ha elfogadjuk azt, hogy ez egy remek kis edzőmeccs volt, akkor hadd ne foglalkozzam a pozitívumokkal. Az edzőmeccseken ugyanis az ember a jó dolgokat tudomásul veszi, a hibákat viszont kiszúrja, s azon van, hogy korrigálja őket. Márpedig most is elkövettünk jónéhány baklövést, köztük olyanokat is, amelyek alapvető játékelemeket érintenek, épp ezért kissé érthetetlenek számomra. Ami pedig a tizenhatot illeti, az ember úgy van vele, nem ártana ötöt-hatot eltenni a nehezebb időkre."


Már divatot is diktálnak

A FINA pólóvezérei szokás szerint megkergültek a nagy eseménytől. Tekintettel arra, hogy a játék jelenlegi szabályrendszere többé-kevésbé rendben van, önnön fontosságuk folyamatos igazolására újabb és újabb rendeleteket ötölnek ki. Egyik-másik, mint mondjuk a renitens edzőknek járó sárga és piros lap, még tán normális is. Ám ha kimerítettek minden efféle lehetőséget, következnek a lehetetlenebbnél lehetetlenebb agyszülemények. Amíg csak azt szabták meg, hogy a kispadon ülő három hivatalos személy - az edző, a segítője és általában az orvos - azonos ruhában köteles virítani, az még elment (hellyel-közzel, megesett, hogy valakit azért zavartak fel a lelátóra, mert az egyentrikóhoz piros rövidgatyát húzott, míg a másik zöldet). Itt Sydneyben aztán sikerült a non plus ultrát kihozniuk magukból. Közölték a trénerekkel, hogy senki sem ülhet melegítőgatyában a kispadra. Eredetileg azt szerették volna elérni, hogy mindenki a megnyitóünnepségen viselt formaruha alsójában parádézzon, ám dr. Martin György elnök ezt megtorpedózta azzal, hogy a medenceparton tán mégsem fognak a Creation Vargas vasalt szövetpantallójában jönni-menni. Ehelyett elmentek egy áruházba, s dr. Kemény Dénessel valamint dr. Pavlik Gábor csapatorvossal egyetemben vásároltak három pazar drapp nadrágot, azt húzzák fel minden egyes alkalommal.

Lapzártáig a nyakban hordható láncok és a csuklón viselhető órák egységesítéséről még nem döntötték Lonzi sporiék.


Név Lövés/gól Vízben töltött idő Labdaszerzés Blokkolás Kiállítás

Székely Bulcsú 3/1 13:03 0 1 0

MŠrcz Tamás 0/0 7:21 0 1 2

Varga Zsolt 0/0 6:18 0 0 0

Kásás Tamás 6/4 25:15 2 0 0

Vári Attila 1/1 4:33 0 0 3

Kiss Gergely 4/4 18:16 0 0 2

Benedek Tibor 1/0 17:40 0 0 0

Fodor Rajmund 3/0 18:00 1 1 0

Steinmetz Barnabás 3/2 18:17 1 0 1

dr. Molnár Tamás 5/3 13:09 0 0 0

Biros Péter 2/1 17:06 0 1 1

Összesen 28/16 168:00 6 4 10

Kapusok (lövés/védés): Kósz Zoltán 13/6 (46%), 21:00 perc, 2 labdaszerzés; Szécsi Zoltán 3/2 (66%), 7:00 perc, 1 labdaszerzés

Hollandia csapatstatisztikája

23 lövés/8 gól - 4 labdaszerzés - 1 blokkolás - 10 kiállítás

Kapusok (lövés/védés): van de Bunt 24/8 (33%), 28:00 perc, 1 labdaszerzés


Támadásbefejezés

Magyarország

28 lövés - 16 gól (4 átlövésből, 3 centerből, 1 lefordulásból, 0 hét méteren túli szabaddobásból, 0 betörésből, 7 emberelőnyből, 1 négyesből) - 8 védett lövés - 0 fölé-mellé - 3 kapufa - 1 blokkolt + 7 kontrafault

Hollandia

23 lövés - 8 gól (0 átlövésből, 1 centerből, 1 lefordulásból, 0 hét méteren túli szabaddobásból, 1 betörésből, 5 emberelőnyből, 0 négyesből) - 7 védett lövés - 6 fölé-mellé - 4 kapufa - 3 blokkolt + 6 kontrafault


A-csoport

Spanyolország 7 (1, 2, 2, 2)

Szlovákia 6 (3, 1, 2, 0)

G: Hernández 3, Garcia 2, Gomez, Sánchez Toril, illetve Kaid 3, Nizny, Cipov, Charin

Olaszország 7 (1, 3, 1, 2)

Oroszország 7 (1, 3, 1, 2)

G: Bencivenga 3, Sottani 3, R. Calcaterra, illetve Zahirov 2, Jacsev, Csomakidze, Sztratan, Gorskov, Garbuzov

Kazahsztán 11 (4, 2, 3, 2)

Ausztrália 11 (2, 3, 4, 2)

G: Drozdov 3, Zagoriko 3, Sziljajev 2, Elke 2, Csencsov, illetve Marsden 4, Miller 2, Kovalenko, Whalan, Nesham, Oberman, Thomas


Az állás

1. Spanyolország 2 2 - - 15-13 4

2. Olaszország 2 1 1 - 18-15 3

3. Oroszország 2 1 1 - 13-11 3

4. Kazahsztán 2 - 1 1 18-19 1

5. Ausztrália 2 - 1 1 15-17 1

6. Szlovákia 2 - - 2 14-18 0


B-csoport

Horvátország 9 (3, 2, 1, 3)

Görögország 5 (2, 1, 1, 1)

G: Kobescsak 3, Smodlaka 2, Fatovics, Sarics, Simenc, Baracs, illetveThomakosz 2, Hadzsitheodoru, Pszihosz, Lorantosz

Jugoszlávia 8 (3, 2, 2, 1)

Egyesült Államok 5 (1, 2, 1, 1)

G: Szapics 4, Ikodinovics 2, Trbojevics, Vujaszinovics, illetve Lynn, Arroyo, Azevedo, Wigo, Humbert


Az állás

1. Magyarország 2 2 - - 23-12 4

2. Jugoszlávia 2 2 - - 17-6 4

3. Horvátország 2 2 - - 19-12 4

4. Egyesült Államok 2 - - 2 12-18 0

5. Görögország 2 - - 2 9-16 0

6. Hollandia 2 - - 2 9-25 0

A színes Sport, 2000.09.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK