FONTOS


 

Kemény csendben szemlélte a lelátóról, mint jön vissza a sírból csapata
Műsoron: a válogatott önálló reggele

B-csoport

Magyarország-Egyesült Államok 10-9 (3-1, 2-3, 3-4, 2-1)

Ryde Aquatic Centre, 2000 néző. Vezette: Tulga (török), Galkin (orosz)

MAGYARORSZÁG: Kósz - FODOR 2, VÁRI 2, STEINMETZ B. 2, dr. Molnár T., Kásás, Benedek 1. Cs: Székely 1, Kiss G. 1, MŠrcz, VARGA ZS. 1, Biros. Szövetségi kapitány: dr. Kemény Dénes. Megbízott edző: dr. Martin György

EGYESÜLT ÁLLAMOK: Hackett - OEDING 2, Arroyo, Kopp 1, HUMBERT 1, WIGO 2, Schumacher. Cs: Kredell, Lynn, Azevedo 1, Kern 1, Bailey 1. Szövetségi kapitány: John Vargas

Gól - emberelőnyből: 8/5 (2/2, 2/1, 1/1, 3/1), ill. 7/4 (1/1, 3/2, 1/0, 2/1)

Kipontozódott: Kopp (23. p.)

A lelátóra száműzött dr. Kemény Dénes nem akart ujjat húzni a FINA nagyuraival, mint mondta, ha meglátják, hogy letelefonál a kispadra, az egész tornára eltiltják. Minthogy azonban Balogh László, a Reuters magyar fotóriportere lent mozoghatott a medencetérben, felajánlotta, hogy mobilján bármikor üzenhet a mester az övéinek, az pedig mégsem lehet úgymond, casus belli, hogy az eltiltott edző a mellette ülő újságírón és egy alant exponálgató fotóson keresztül kommunikál, ha úgy hozza a sors (annyira különben sem okosak a FINA-mogulok, hogy ezt a csatárláncot felgöngyölítsék).

A "K-vonalra" végül nem volt szükség - jóllehet időnként úgy tűnt, nem ártana egyenesen egy-egy pólósunk fülére szorítani a marokketyerét, hogy élőben halhassa trénere megállapításait. Például, az első jenki előnyt Kopp húzta be két méterről, köszönhetően annak, hogy az amerikaiak bal hátsó emberét szemmel tartó magyar nem lépett rá vissza. "Arra csak akkor kell kimenni, ha nála van a labda, nem értem, miért ragadtunk annyira kinn" - dohogott Kemény, hogy aztán fiai megnyugtassák: Steinmetzet kétszer is sikerült megjátszani emberelőnyben, mindkétszer Kásás varázsolta Barna kezére a labdát. Igaz, másodjára nem a megszokott helyéről, minthogy a kiállítást övező forgatagból Vári pozíciójába került. "Nem baj, jól jött ki, Kása jobban oda tudja tenni a labdát" - állapította meg a kapitány, hogy aztán az öröm legkisebb jelét se mutassa, midőn Vári irdatlanul nagy bombát zúdított a léc alá jó nyolcról. "Így kell, a szeme közé!" - kurjantotta el magát a mögötte helyet foglaló Kásás Zoltán a relatíve jól zárult negyed summázásaképp.

A második rész azonban megint hagyományos módon kezdődött. Schumacher névrokonához méltó száguldással elhozta a labdát, rögvest az első támadásból előnybe kerültek a jenkik, amit Wigo be is vágott, Fodor azonban rögvest válaszolt, igen higgadtan. Kevés híján sikerült kibekkelni eztán egy kettős hátrányt, de végül nem úsztuk meg. Vári viszont újfent elemében volt, bődületes bombája bevitte a kapus kezét. "Nem igaz, hogy ennek nem lehet több ilyet lőni!" - fortyant fel az idősebbik Kásás, amire Kemény rákontrázott: "Na hát, ez az! A fiad nem lövi be, Vári meg igen?! Hogy van ez? Az a baj, hogy Tomi túlságosan is csuklóból erőlteti a lövéseket. Annak is megvan az előnye, ahogy rágyorsít, de vannak helyzetek, amikor nem erre van szükség, hanem a bombára. Mint most."

Közben ét jenki támadás csengett le lelátóra szálló labdával, amiből a tribün Kásása rögvest levonta a következtetést: "Jobban be kell húzódni a centerre, hadd próbálkozzanak. A nyolcast simán ott lehetne hagyni, ha viszont be tudják játszani a labdát, azonnal baj van." Mint ahogy lett is. Azok után, hogy három benyelt fór után a negyediket végre kivédekeztük, az amerikaiak be tudták adni a labdát Baileynek, aki Birossal a nyakán is becsavarta. "Hanyadikat lövik már róla." - szakadt ki Keményből, aki csak a fejét csóválta, amikor egy rossz passzal odaveszett az emberfórunk.

És hiába hoztuk el a labdát a harmadik felvonás elején - ebből is a jenkik éltek meg. Sőt. Két és fél perc alatt három akciógólt hintettek. Fodor pattintása is elszállt, MŠrcz csavarja is, Molnár "bekkhendje" ezúttal a lécre vágódott, Humberték meg rendre lefordultak sikertelen akcióink után (5-3-ról lett 5-7). A kapitány azonban csak nem akart üzenni, holott láthatóan padlóra kerültek a mieink.

Mígnem Varga kiharcolt egy előnyt, majd rögvest bebizonyította, igenis lehet vele számolni, tökéletes pontossággal zuhintott a bal felső sarokba. És kicsit megmozdult minden, Kósz védését követően Székely eltekert, majd belőtte a maga tipikusan "Csucsus" gólját, azaz: pattintás a rövid felsőbe, a labda pedig a lécről épphogy a gólvonal mögé vágódik. A villámszélsőnek ilyen idénye van, amihez nyúl, arannyá változik.

Csakhogy az egyenlítés eufóriája hamar szertefoszlott, hiszen Kern felállt védelem ellen is gólt lőtt, betört a védők mögé, majd két méterről behúzta a keresztlabdát. "Nem hiszem el! - ordított ekkor a kapitány. - Fél hármat védekezünk, a Tibornak beljebb kellene állnia. Ha ott volna a helyén, ez a gyerek nem jut el a kapuig, mert egyenesen nekiütközik! Évek óta ezt gyakoroljuk, és tessék!."

A következő támadásunkból Kásás végre eltalálta az alsó sarkot - csakhogy az orosz bíró épp a lövés pillanatában fújt Molnár ellen ("Ez, ez semmiképpen sem lehet, hát a Papeszt fogták két kézzel!" - jött indulatba Kásás-apuka, hasztalan). Sikerült azonban visszaszerezni a labdát, Kásás megúszott, be akarta vetni az átdobós trükköt, nem jött be, látta, ő már sokat nem tehet, inkább visszaadta a labdát Fodornak, aki nyolcról pokolian nagy gólt rajzolt a jobb vinklibe. Hogy közben látták-e az órát, nem tudni - amikor visszanéztek, mindenesetre fújhattak egy nagyot. A duda megszólalása előtt öt tizedmásodperccel sikerült egalizálni.

Kár, hogy az utolsó hét perc ugyanúgy kezdődött, akárcsak az első két negyed. Első támadás, jenki fór, gól. "Még szerencsénk sincs" - közölte síron túli hangon Kásás Zoltán, miután Azevedo labdája a kapufáról Kósz kezére, onnan pedig a hálóba pattant. És hogy még jobban égjen a fülünk töve, eztán egy támadáson belül két fórt hagytunk ki. Biros labdáját kiszedte a léc alól Hackett, nemsokára Kiss Gergő passzolt rosszul. Egy pillantás oldalra, Kemény csak hallgat, rezzenéstelen arccal. Három perc volt hátra, amikor Steinmetz szerelni tudott, Humbert visszahúzta, amiért kiküldték, a kapitányt helyettesítő Martin György pedig időt kért. A figurához mindkét centerünk beugrott, plusz a két balkezes, Kiss és Benedek is, amire Kemény közölte: "Duplát akarunk játszani. Csak az a baj, hogy az amcsik kitámadnak majd, és nem fogjuk tudni megcsinálni." Az amcsik azonban nem csaptak ki, Varga egy apró passzt ragasztott a falból visszalépő Benedek kezére, ő pedig biztosan besimította az újabb egyenlítő gólt. "Ez volna a dupla?" - néztem kérdőn a mesterre, aki enyhén szólva meglepő válasszal szolgált: "Soha nem gyakoroltunk még csak ehhez hasonlót sem." Avagy ebben a rendszerekre épülő sportágban olykor az improvizáció hozhatja meg az eredményt.

Például egy elhamarkodott amerikai előnyt követő kontránál Hackett már nem számított arra, hogy Kiss kisodródva, hat méterről el meri lőni a labdát. "KásásZé" is azt üvöltötte, hogy "Most már ne, onnan már ne!" - ő meg csak azért is rátűzte, és a labda gyilkos erővel vágódott a rövidbe. A félidő után először vezettünk, így amikor Kósz védését követően egy perccel a duda előtt támadhattunk, kezdtünk fellélegezni. A 35-öt sikerült kijátszani, az ifjabbik Kásás azonban nemhogy gólt, szögletet sem tudott lőni kedvenc műfajából, a hétméteres szabaddobásból. MIndazonáltal húsz másodperccel a zárás előtt Steinmetz létfontosságú pillanatban leszerelte Humbertet az oldalvonalnál, miközben a jenkinek két társa jött egy magyar ellen a támadással. Martin doktor időt kért, igaz, Kemény nem volt elégedett: "Túl hamar jött, még nem rendeződtek vissza, tudtunk volna passzolgatni. Így most megszerveznek egy szoros védekezést, és tizennyolc alatt megszerezhetik a labdát." A felállást sem értette a mester: "Mit keres itt a Molnár Papesz? Egy labdatartó támadásnál felesleges bent lennie." Mit tesz Isten, egy nem túl jó Kásás átadást követően (Kemény kommentárja: "Zoli, pofozd fel délután, jó? Én nem merem, mert engem megver.") épp Molnártól vették el a labdát az amik, ám a hátralévő három másodperccel már nem tudtak mit kezdeni.

Kemény csendben vette tudomásul a történéseket, csak fiai őrjöngtek alant. Ahhoz képest, hogy négy év alatt először játszottak edzőjük nélkül, ráadásul megint görcsöltek, végül is kiléptek a sírból.

Ilyesmit (feltámadás a halálból) manapság csak színházakban látni. Ott egyébként akad, akinek önálló estje van.

Pólósaink az önálló reggelükön produkáltak maradandót.


A szív diadala

"A fejek megint zavartak voltak, de a srácok fantasztikus szíve meghozta a sikert" - értékelte röviden a jenkik elleni győzelmet Kemény. A lelátón eltöltött időről csak annyit mondott: "Higgadt tudtam maradni végig, leginkább az foglalkoztatott, hogy én előre láttam, mi történhet, kíváncsi voltam, a srácok észreveszik-e. Volt, amikor sikerült nekik, és volt, amikor nem. Egy biztos, még összeszedettebben kell védekezniük a folytatásban."

Ami pedig a száműzetés hosszát illeti, Tom Hoad, az ausztrál póló befolyásos embere még a jenkik elleni találkozó előtt félrehívta a magyar mestert, közlendő, hogy megpróbál neki segíteni. "Tom is azon a véleményen van, hogy sportágellenes a kétmeccses eltiltás, elvégre a reklamáló edzőket rendre egy mérkőzésre tiltják el, engem pedig, aki mindössze annyit követett el, hogy nem állt meg a parton a négyméteres bólya magasságában, kettőre, mondván, a lelátóról még taktikai tanácsokat adtam - idézte fel a diskurzust az edző. - Egyébként fellebbeztünk, de nem tudom, mi lesz belőle."

A sportág vezérkara - amely valamiféle rosszul felfogott arisztokratizmus miatt bántóan nagy távolságot tart a pólós valóságtól - azonban nevetséges módon helybéli idő szerint kedd éjfélig sem tudta eldönteni, most akkor mi legyen Kemény sorsa.

Név Lövés/gól Vízben töltött idő Labdaszerzés Blokkolás Kiállítás

Székely Bulcsú 1/1 4:08 0 0 0

MŠrcz Tamás 1/0 7:39 0 1 0

Varga Zsolt 2/1 10:47 0 0 1

Kásás Tamás 6/0 27:26 1 0 1

Vári Attila 5/2 19:36 0 0 2

Kiss Gergely 2/1 14:13 0 0 0

Benedek Tibor 1/1 20:52 2 0 0

Fodor Rajmund 2/3 18:25 1 0 2

Steinmetz Barnabás 4/2 18:10 1 1 2

dr. Molnár Tamás 2/0 17:24 0 0 0

Biros Péter 1/0 9:20 0 0 0

Összesen 28/10 168:00 5 2 8

Kapusok (lövés/védés): Kósz Zoltán 15/6 (40%), 28:00 perc, 2 labdaszerzés


Az Egyesült Államok csapatstatisztikája

22 lövés/9 gól - 3 labdaszerzés - 2 blokkolás - 9 kiállítás

Kapusok (lövés/védés): Hackett 21/11 (52%), 28:00 perc


Támadásbefejezés


Magyarország

28 lövés - 10 gól (3 átlövésből, 0 centerből, 2 lefordulásból, 0 hét méteren túli szabaddobásból, 0 betörésből, 5 emberelőnyből, 0 négyesből) - 11 védett lövés - 2 fölé-mellé - 3 kapufa - 2 blokkolt + 7 kontrafault


Egyesült Államok

22 lövés - 9 gól (1 átlövésből, 1 centerből, 2 lefordulásból, 0 hét méteren túli szabaddobásból, 1 betörésből, 4 emberelőnyből, 0 négyesből) - 6 védett lövés - 5 fölé-mellé - 0 kapufa - 2 blokkolt + 4 kontrafault


A-csoport

Oroszország 8 (4, 1, 1, 2)

Spanyolország 5 (3, 0, 1, 1)

G.: Csomakidze 3, Jerikov 2, Gorskov 2, Jacsev, illetve I. Moro 2, Hernández, D. Moro, Garcia

Olaszország 6 (0, 2, 2, 2)

Ausztrália 5 (1, 1, 3, 0)

G.: A. Calcaterra 2, Postiglione, R. Calcaterra, Pomilio, Silipo, illetve Kovalenko 2, Marsden, Waterman, Thomas

Kazahsztán 9 (4, 1, 1, 3)

Szlovákia 5 (0, 0, 2, 3)

G.: Zajcsev 2, Zilajev 2, Zagorutko 2, Drozdov, Szmolovij, Zsivsikov, illetve Baco 3, Nizny, Gyurcsi


Az állás:

1. Oroszország 4 3 1 - 30-23 7

2. Olaszország 4 3 1 - 30-25 7

3. Spanyolország 4 2 - 2 25-27 4

4. Ausztrália 4 1 1 2 31-29 3

5. Kazahsztán 4 1 1 2 34-33 3

6. Szlovákia 4 - - 4 25-38 0


B-csoport

Jugoszlávia 4 (2, 0, 1, 1)

Horvátország 4 (1, 0, 2, 1)

G.: Szapics 2, Szavics, Vaszovics, illetve Simenc 3, Stritof

Hollandia 10 (3, 3, 2, 2)

Görögország 7 (2, 2, 1, 2)

G.: Van der Meer 3, Havenga 2, Uri 2, Silvis 2, De Jong, illetve Pszihosz 2, Afrudakisz 2, Tomakosz 2, Lorantosz


Az állás:

1. Jugoszlávia 4 3 1 - 31-13 7

2. Horvátország 4 3 1 - 31-23 7

3. Magyarország 4 3 - 1 40-29 6

4. Egyesült Államok 4 1 - 3 33-36 2

5. Hollandia 4 1 - 3 27-44 2

6. Görögország 4 - - 4 19-36 0

A színes Sport, 2000.09.27.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK