FONTOS


 

Az itthon maradt klasszisok csatáihoz mesterségesen forralják a vizet
Felsőházi választások

Azon alighanem kár búsongani, hogy három héttel a csodás sydneyi diadal után a tizenhárom bajnok közül csupán négyet láthatunk játszani a szombaton rajtoló bajnokságban. (És az elnyújtott nyitányon nem is mindegyiket, hiszen a Fradi csapatkapitányának, Kósz Zoltánnak a térde ugyan javul, de arról szó sem lehet, hogy védjen a BVSC elleni rangadón. Mellesleg a minap volt szerencsém látni a műtétről készült videofelvételt a beavatkozást végző sebész főorvos, dr. Gábor Antal jóvoltából - valóságos csoda, hogy a kapus egyáltalán ki tudta rúgni magát a vízből az olimpián, avagy a térdében nem is operációt végeztek, hanem romeltakarítást.)


Az első fordulóban csak őt láthatjuk Sydney bajnokai közül: kérdés, hasonló formát fut-e a BVSC elleni rangadón Székely Bulcsú, mint júniusban, amikor így ünnepelte a finálé 3. mérkőzését eldöntő gólját

Inkább nézzük, kivel főznek az edzők, mert bár a külföldön pólózó kilenc aranyérmesen kívül további 26, remek képességekkel megáldott játékos keresi a kenyerét határainkon túl, azért itthon is maradt jó néhány klasszis (ennyit a magyar utánpótlás-nevelés kimeríthetetlen voltáról). És mivel ezen pólósok döntő többsége hat csapatban koncentrálódott, az új bajnoki rendnek köszönhetően csupán januárig kell bekkelnünk, hogy hétről hétre három-három remek csatában gyönyörködhessünk.

Merthogy a színvonal-emelkedést elősegítendő a férfibajnokságban átálltak az idényközi "felezésre": azaz egy fél szakaszt követően az első hat helyezett már csak egymással játszik (akárcsak a mezőny második felének tagjai), ami azt jelenti, hogy erősebbek és gyengébbek hétről hétre a saját szintjüknek megfelelő vetélytársakkal mérkőznek, azaz - legalábbis a felsőházban - megszűnnek az eddigi klasszikus, oda-vissza alapon menő alapszakaszt erőteljesen meglangyosító tíz-tizenöt gólos győzelmek. Azt ugyan ennek ellenére tudni lehet, hogy a Fradi-BVSC-Honvéd-Vasas kvartett versengésébe túl sok beleszólásuk nem lesz a többieknek - az UTE és a Szeged vethet nekik esetleg gáncsot -, ám az is bizonyos, a legjobb négy közé kerülésig (azaz a rájátszást jelentő helyek megszerzéséig) sokkal rögösebb út vezet, mint korábban. Ami üdvözlendő: muszáj efféle mesterséges úton "forralni" a vizet, ha már a jobbak közül kevesen maradtak itthon.

Az is igaz persze, hogy így az alapszakasz meglehetősen féloldalasra sikerül(het): minthogy nincsenek visszavágók, Fortunán is elég sok múlik, melyik gárda kikkel játszhat otthon és kikkel idegenben. E tekintetben a BVSC-Brendon háza táján igencsak becsmérlő jelzőkkel illethetik a szerencse istenasszonyát, hiszen az elmúlt idény ezüstérmesei a Szőnyi úton csak olyan gárdákkal mérkőznek, amelyeket idegenben is megvernének, ugyanakkor az édes otthontól távol akaszkodnak össze a Fradival, az Újpesttel, a Honvéddal, a Vasassal, a Szegeddel és a Szolnokkal. Minthogy az egymás elleni eredményüket magukkal viszik az egy hatosba kerülő gárdák, a vasutasoknak ügyelniük kell, nehogy nagyobb lemaradással zakatoljanak be az érkezési oldalra.

A többi "nagy" sorsolása vegyes, míg a vidéki kluboknál - amelyek közül alighanem csak egynek van esélye a felsőházi tagságra - a nemsokára az ország vélhetően legszebb uszodájába beköltöző egriek helyzete tűnik jobbnak, hiszen a két nagy ellenlábassal, a Szentessel és a Szegeddel ellentétben hatszor játszanak otthon, ráadásul mindkét alföldi csapat hozzájuk utazik.

Azaz szombaton a szezonnyitó Eger-Szentes összecsapásnak óriási tétje van - kérdés, kinek szól a harang a déli ráúszás pillanataiban. És ha már áttértünk az "aktuális" programra: a bajnokság voltaképpen azzal kezdődik, amivel az első befejeződött, azaz Fradi-BVSC összecsapással. Igaz, a helyszín változik: júniusban a Népligetben fejezték be, most a Komjádiban kezdik, minthogy az eredeti helyszínen kopjafákat koszorúznak október 23-a alkalmával, és a meccset közvetítő MTV az ünneplő sokaság miatt nem tudja idejében az uszodába juttatni műszaki arzenálját.

Információink szerint a közönség egy olimpiai bajnokot láthat a mérkőzésen: a zöldeknél két edzést követően vízbe száll Székely Bulcsú, aki nyáron a finálé három, Fradi-győzelemmel zárult meccsén mindannyiszor magára vállalta a győztes gólt - legutóbb a hirtelen halálban. A BVSC-nél viszont - akárcsak a Fradinál Kósz lábadozása miatt - szintén a második számú kapus kap bizalmat, Gerendás György ugyanis úgy véli, az elmúlt hetek szakadatlan ünnepségsorozata után nem teheti meg Szécsi Zoltánnal, hogy különösebb rákészülés nélkül beállítsa a kapu elé. Magyarán az olimpiai döntőn bravúrosan beugró hálóőr csupán a kispadról drukkol társainak.

Aztán, ha úgy alakul, legfeljebb megint beszáll a harmadik negyed elején.

Kap-e pirosat Gerendás?

A Fradi-BVSC találkozó egyik pikáns kérdése, hogy vajon megszakad-e egy nem mindennapi sorozat. Négy év óta ugyanis hovatovább fátumszerű, hogy ha a BVSC a Fradival játszik, és a mérkőzést Puskás Ferenc vezeti, akkor ő Gerendás Györgyöt legkésőbb a negyedik negyed közepén elzavarja a kispadtól. Eddig négyből négyszer fordult elő (1996. december 16., 1997. szeptember 28., 1998. október 11. és 1999. június 10.), hogy Puskás előbb kézmozdulatokkal, 1998-tól pedig piros lappal küldte a trénert a lelátóra. Gerendást mellesleg egy ötödik BVSC-Fradi derbin is kiállították: idén június 5-én, a bajnoki döntő harmadik összecsapásán dr. Konrád Ferenc száműzte a vasutasok mesterét.

Ennek fényében érdekes, hogy a hétfői találkozón Puskás és dr. Konrád fújja a sípot.

Egyéves másodosztályú "kitérő" után az OB I-be visszakerült Tabán Trafik-Szeged vízilabdacsapata új ruhát öltött. A most induló bajnokságban már az egykori kiváló pólós, Gém Zoltán vezetése alatt álló FILA cég termékeit viselik majd a Tisza-parti pólósok. A klub és a sportszergyártó "házasságkötését" pénteken jelentette be a szegedi Tesco áruházban Ruzsenszky Zsuzsa marketingvezető és Juhász György, az SZVE elnökségi tagja. A szerződés egyelőre egy évre szól, s ha a Horváth-legénység jó évadot zár, semmi akadálya a folytatásnak.

Játékrend

Férfiak, 1. forduló

Október 21., szombat

UPC-Eger-Kontavill-Szentes, Eger 12.00

MAFC P&P-Tabán Trafik-Szeged, Szőnyi út 13.00

UTE-Santál-OSC-British Knights, Hajós 17.00

Csanádi Árpád KSI-Honvéd-Domino, Hajós 18.30

Október 23., hétfő

FTC-Thomas Jeans-BVSC-Brendon, Komjádi 18.00

Október 26., csütörtök

Szolnoki VSC-Vasas-Plaket, Szolnok 17.00

Nők, 7. forduló

Október 21., szombat

ELTE-BSK-Villanó Fókák Kecskemét, Szőnyi út 10.00

BVSC-TBÉSZ-Vasas, Szőnyi út 11.00

OSC-Hungaropharma-UPC-Eger, Komjádi 15.00

Szentesi VK-Dunaújváros-Green System, Szentes 18.00

Szabadnapos: Compaq Polo SC

8. forduló

Október 22., vasárnap

Compaq Polo SC-ELTE DSK, Szőnyi út 10.00

Vasas-OSC-Hungaropharma, Komjádi 11.00

Villanó Fókák Kecskemét-Szentesi VK, Kecskemét 16.30

Dunaújváros-Green System-BVSC-TBÉSZ, Dunaújváros 18.00

Szabadnapos: UPC-Eger

(csurka g.), A színes Sport 2000.10.21.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK