FONTOS


 

Elkezdik keresni Salamon Ferenc utódát
Kemény marad a kapitány

Megkímélte magát a szavazatszámlálás viszontagságaitól a Magyar Vízilabda-szövetség elnöksége - legutóbb volt gond az összesítésből elég -, csupán egy kérdésben kellett voksolnia a grémiumnak a szerdai összejövetelen, akkor azonban senki nem tette fel a kezét. A kérdés ugyanis úgy hangzott, akad-e olyan, aki ellenzi, hogy dr. Martin György elnök megállapodjék dr. Kemény Dénes szövetségi kapitánnyal a mester új szerződéséről (amely ez év december 31-ével lejár). Azaz, ha minden jól megy, továbbra is Kemény marad az olimpiai bajnokságot nyert férfiválogatott szakvezetője (amúgy ajánlatot kapott az amerikai, az ausztrál és áttételesen az olasz válogatott irányításával kapcsolatban is).

Édesapja, az utánpótlás-kapitányként sikert sikerre halmozó Kemény Ferenc jövője egyelőre bizonytalan, egy ideig úgy hírlett, szakmai igazgatóként dolgozik tovább - nem a medence parton irányítva a korosztályos csapatokat, de valamelyest felügyelve a trénerek munkáját -, Martin elnök azonban egy konkrétan nem körvonalazott másik ajánlatról is említést tett az összejövetelen (azaz az idősb Kemény ügye egyelőre függő). Hogy az ifi- és a juniorválogatottat kik irányítják a jövőben, az egy afféle "kvázi-pályázaton" dől el (lásd keretes írásunkat). Mindenesetre a körülmények tisztázása előtt Faragó Tamás, miután a "mikor és hol kell eldiskurálni a jelöltekkel?" kérdésre nem kapott kielégítő választ, közölte, hogy "nálam a kaputelefon gombját a beszélgetés idején végig nyomva kell tartani".

Kevesebb mosolyt fakasztott a Salamon Ferenc ügyének újbóli felszínre kerülése: az olimpiát megelőző választásokon a FINA vízilabda-bizottságából kimaradt sportdiplomata levelet intézett az elnökséghez, a tanulságok levonása végett. A kissé parttalan vita visszaidézését mellőznénk, már csak azért is, mert tudható: a pengeváltásoktól függetlenül 2005-ig egyetlen magyar tagja sincs a Nemzetközi Úszószövetség különböző testületeinek (ha úgy tetszik, nem kerültünk be a legjobb 130 közé.). A szerdai vita konklúziója annyiban biztató, hogy abban mindenki egyetért: már most el kell kezdeni menedzselni valakit, hogy öt év múlva relatíve biztos befutó legyen a választásokon, elvégre mégiscsak zsenáns, hogy a hétszeres olimpiai bajnok náció nincs ott a legfőbb döntéshozó szervben, miközben a múlt, jelen és feltehetően jövő nélküli Marokkó, Kanada, Kazahsztán, Franciaország és Argentína delegáltja jelentős befolyással bír a sportág történéseire.

Aztán hogy igaza lesz-e annak, aki amondó, nem nagy tragédia a bizottsági hely elvesztése, legkésőbb jövőre, a fukuokai világbajnokságon kiderül. Még az is elképzelhető, pusztán véletlenül alakult úgy a statisztika, hogy az utóbbi tíz évben csak olyan ország nyert világversenyt, amelynek volt képviselője a bírókérdésekről (is) döntő bizottságban.

Vári az év játékosa

Az edzők alkotta szakmai bizottság javaslata alapján Vári Attila lett az év férfi vízilabdázója, a hölgyeknél szintén Vasas-pólós, Sós Ildikó érdemelte ki a címet, a junioroknál pedig Valkay Ágnes (a fiúknál Szívós Márton már megkapta a Faragó-kupát). Az ifjú kapusok részére alapított Molnár-Cservenyák-díj az egri Jászberényi Gábort illeti, míg az év utánpótlásedzője a KSI szakvezetője, Merész András lett.

A Sydneyben aranyérmet nyert Vári mellett elsősorban olimpiai teljesítménye szólt: itthon ugyan akadt nála jobbak a bajnokság közben, ám az év legfontosabb eseményén ő nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt. "Mindenkinek akadt egy-egy jobb mérkőzése, de Attila átlaga volt a legkiemelkedőbb" - közölte Martin György. Az oroszoknak csavart gólja egyébként is felülmúlhatatlan produkció, tehetjük hozzá, miképp az sem mellékes, hogy - és ez szintén latba esett a döntésnél - az óriásbekk egyike annak a négy bajnoknak, aki itthon játszik.

A válogatott legmagasabb emberét útban Olaszország felé értük utol, az angyalföldiek ugyanis a hét végén Genovában játszanak LEN-kupa-selejtezőt. "Nehezen jutok szóhoz - mondta, minthogy tőlünk értesült a hírről. - Nagyon megtisztelő. Ilyen még nem is történt velem, hogy én valahol az év valamije lettem. Köszönöm, hogy rám gondoltak. Remélem, sikerül úgy teljesítenem, hogy ez a jövőben is megismétlődjék. Ennél többet most nehezen tudnék kipréselni magamból, mert egy kicsit még emésztgetnem kell ezt az egészet."

Edzők, jelentkezzenek!

A Magyar Vízilabda-szövetség várja mindazok jelentkezését, akik 2001. január elsejétől elvállalnák vagy az ifi-, vagy a juniorválogatott irányítását (akár második állásban is). A két posztot az MVLSZ külön-külön kívánja betölteni. Az érdeklődők december 8-ig írásban jelezzék a szövetség titkárságán (Margitsziget, Hajós Alfréd uszoda, 2. emelet), hogy részt kívánnak venni azon a meghallgatáson, amelyen Kemény Dénes felnőttkapitány, Kemény Ferenc juniorkapitány és Gerendás György, az edzőbizottság elnöke lesz jelen. A jelöltek közül a szövetség decemberi elnökségi ülése választja ki az utánpótlás-válogatottak új szakvezetőit, figyelembe véve a három mester javaslatát.

(csurka g.), A színes Sport 2000.11.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK