FONTOS


 

Európai kupák - Splitbe vágyik a BVSC - A Vasas jobban járt a második hellyel
Kibírták a nyomást a fradisták

Bajnokok Ligája

Az FTC-Thomas Jeans lehetséges ellenfelei

1. Becsej, Jug Dubrovnik, Dinamo Moszkva

2. Jug Dubrovnik, Olympiakosz Pireusz, Spandau 04

3. Becsej, Olympiakosz Pireusz, Olympique Nice

"Eddig még egyszer sem játszhattunk teljes csapattal, miképpen most sem fogunk, ezt mindenképpen el kell mondani, ha értékelni akarjuk a fiúk teljesítményét" - közölte Vad Lajos, miközben a budapesti csatlakozásra várakozott a müncheni reptéren. Való igaz, Kósz Zoltán most először szállt be védeni, viszont az első számú bekk, Vogel Zsolt a kéztörése miatt el sem utazhatott a többiekkel. Ennek ellenére becsülettel helytállt a gárda, még ha nem is játszott sziporkázó derbiket. "Azért jöttünk, hogy továbbjussunk, ez volt a cél, sem több, sem kevesebb - magyarázta a tréner. - A szlovákok és a hollandok elleni meccsre a tét igencsak rányomta a bélyegét, no és az is, hogy sok olyan srác van a csapatban, aki még tapasztalatlan. A védekezésünk ettől függetlenül szinte végig remekül működött, a támadásaink azonban kissé impotense voltak. Elégedettséggel tölt el, hogy partiban tudtunk lenni a Posillipóval, miután a fiúk maximálisan betartották a megbeszélteket. A végén persze volt két gyengébb percünk is, amikor a játékvezetők is megsegítették a nápolyiakat - ezen egy pillanatig sem csodálkoztunk -, és ezzel vége is volt a dalnak. Persze mondhatnám, hogy a negyedik negyed elején hat hatnál Takács telibe vágta a kapufát kilencről, a labda pedig Attolico háta mögött keresztben pattant ki. Ha az bemegy. Nem állítom, hogy akkor nyerünk, viszont ez is mutatja, volt esélyünk. Mint ahogy az is igaz: nem vagyunk annyira érettek, hogy egy Posillipo szintű csapattal szemben bírjuk a végjátékot."


Petik Attila társaival egyetemben nem adott kegyelmet az ellenfeleknek - így végzett a BVSC a csoport első helyén. Nem biztos, hogy a vasutasok jártak csapataink közül a legjobban...

Egyébként Vad szerint ez volt az a meccs, amelyen felszabadultan pólózhattak a zöldek, a másik két találkozón már érezni lehetett, borzasztó nyomás alatt vannak. "A magyar bajnok, pláne, ha az a Ferencváros, nem kaphat ki egy szlovák vagy egy holland csapattól, különösen nem egy megnyert olimpia után másfél hónappal, bár nem árt tudni, manapság már klubszinten is egyre jobban felszívják magukat az ellenfelek. Épp ezért mondom: nagy dolog, hogy ez a Fradi Európa legjobb nyolc csapata között van."

Ami a sorsolást illeti, Vad szerint egyértelmű, hogy az 1. számú "keleti" verziót jó volna elkerülni, ő legszívesebben a Jug, Olympiakosz, Spandau trióval mérkőzne a négyes döntőbe jutásért. Ha pedig Kósz Zoltán mögött végre normális mennyiségű edzés lesz, és a csapatból nem csak Székely Bulcsú, valamint Matajsz Márk nyújt folyamatosan kimagasló teljesítményt, akkor.

Ez még a jövő zenéje. Egyelőre a mester elégedetten szemlélte, hogy a fiai remek hangulatban motorozgatnak föl s alá a müncheni reptér felső szintjén, a személyzettől elcsent kis járgányokon.

A csoportselejtezők eredményei

E-csoport (Dubrovnik): Jug Dubrovnik (horvát)-Olympique Nice (francia) 12-8, Jug-Triglav Kranj (szlovén) 6-2, Jug-Polonia Lódz (lengyel) 12-1, Nice-Kranj 6-5, Nice-Lódz 16-7, Kranj-Lódz 12-7. A végeredmény: 1. Jug 6, 2. Nice 4, 3. Kranj 2, 4. Lódz 0

F-csoport (Netanya): Olympiakosz Pireusz (görög)-Dinamo Moszkva (orosz) 9-7, Olympiakosz-Galatasaray Istanbul (török) 10-7, Olympiakosz-Hapoel Kirijat Tivon (izraeli) 14-3, Dinamo-Galatasaray 12-4, Dinamo-Tivon 12-2, Galatasaray-Tivon 6-5. A végeredmény: 1. Olympiakosz 6, 2. Dinamo 4, 3. Galatasaray 2, 4. Tivon 0

G-csoport (Madrid): Nis-Naftagas Becsej (jugoszláv)-Spandau 04 Berlin (német) 11-5, Becsej-Real Canoe Madrid (spanyol) 8-5, Becsej-Dauphins Mouscronnois (belga) 22-6, Spandau-Real 9-4, Spandau-Mouscronnois 14-5, Real-Mouscronnois 16-3. A végeredmény: 1. Becsej 6, 2. Spandau 4, 3. Real 2, 4. Mouscronnois 0

H-csoport (Nápoly). A végeredmény: 1. Telimar Posillipo Napoli (olasz), 2. FTC-THOMAS JEANS, 3. NHZC Novaky (szlovák), 4. AZC Alphen (holland)

Kupagyőztesek Európa-kupája

A BVSC-Brendon lehetséges ellenfelei

1. Ethnikosz Pireusz, 2. RN Florentia, 3. POSK Split

A megszokottól eltérően, a magyar indulók közül csupán a BVSC-nek sikerült csoportgyőztesként továbblépnie, ugyanis leszakadt volna az ég, ha a Szőnyi úton nem sikerült megelőzni a francia, a román és a török kupagyőztest. A vasutasok végül gond nélkül teljesítették a kötelező feladatot, igaz, a folytatás nem ígérkezik könnyűnek.

Amikor Gerendás Györgynek felvázoltunk a választékot, a mester egyértelműen a Florentiát húzta ki a kívánságlistáról, majd némi hezitálás után a POSK Split együttesére voksolt. Az esztendeje még Splitska Banka néven futó horvát gárda a pénzintézet kiszállását követően jelentősen meggyengült, tehát érthető az edző óhaja - és sóhaja is. "Az eredmények ismeretében azt kell mondanom, sajnos egy sor erős gárda van, a Barceloneta például nem gyengült meg, ami pedig a spanyoloknál szinte hagyomány a nagyszabású átigazolások miatt, aztán erős a Volgográd is, arról nem beszélve, hogy rögtön megkaphatjuk a Firenzét. De azért nem félünk senkitől, január végéig pedig van idő, még jobban összerakhatom a csapatot."

A csoportselejtezők eredményei

A-csoport (Budapest). A végeredmény: 1. BVSC-BRENDON, 2. CN Marseille (francia), 3. Dinamo Bucuresti (román), 4. Adalar Istanbul (török)

B-csoport (Athén). Jadran Hercegnovi (jugoszláv)-Ethnikosz Pireusz (görög) 9-8, Jadran-Mladost Szkopje (macedón) 10-9, Jadran-Paris Lodron Salzburg (osztrák) 17-1, Ethnikosz-Szkopje12-4, Ethnikosz-Salzburg 18-1, Szkopje-Salzburg 14-6. A végeredmény: 1. Jadran 6, 2. Ethnikosz 4, 3. Szkopje 2, 4. Salzburg 0

C-csoport (Ede). Barceloneta (spanyol)-RN Florentia (olasz) 9-8, Barceloneta-Polar Bears Ede (holland) 12-2, Barceloneta-Tivoli Ljubljana (szlovén) 17-7, Barceloneta-SC Kreuzlingen (osztrák) 22-2, Florentia-Tivoli 16-3, Florentia-Polar Bears 20-5, Florentia-Kreuzlingen 18-5, Tivoli-Polar Bears 13-4, Tivoli-Kreuzlingen 11-6, Polar Bears-Kreuzlingen 11-7. A végeredmény: 1. Barceloneta 8, 2. Florentia 6, 3. Tivoli 4, 4. Polar Bears 2, 5. Kreuzlingen 0

D-csoport (Kassa). Lukoil Volgográd (orosz)-POSK Split (horvát) 7-6, Lukoil-SKP Kosice (szlovák) 10-6, Lukoil-Hannover Linden (német) 10-7, Lukoil-Antwerpse Zwemclub (belga) 21-3, POSK-Kosice 7-6, POSK-Hannover 12-6, POSK-Antwerpse 15-4, Kosice-Hannover 8-6, Kosice-Antwerpse 14-6, Hannover-Antwerpse 9-5. A végeredmény: 1. Lukoil 8, 2. POSK 6, 3. Kosice 4, 4. Hannover 2, 5. Antwerpse 0

LEN-kupa

A Vasas-Plaket lehetséges ellenfelei

1. Vuliagmeni, 2. Mediterrani Barcelona, 3. CN Barcelona

"Az egyik szemem sír, a másik viszont nevet" - értékelte roppant röviden csapata genovai kirándulását Somossy József, a Vasas-Plaket vezetőedzője. A piros-kékek az olasz Pro Recco ellen a hirtelen halálban elvesztett szombati csata folyományaként maradtak le a LEN-kupa H-csoportjának első helyéről (ez ad okot a szakembernek némi bánkódásra), viszont másodikként elkerülik a következő körben a rettegett Mladost Zagrebet (ez pedig öröm).

"Az elmúlt időszakban nem is a bajnokságra készültünk, hanem a kupafordulóra - mondta a tréner. - Ez kritikus feladat volt, mert négy új játékost kellett beilleszteni a csapatba, meg kellett találni az optimális stílust és szerkezetet, s mindez nem mehetett az eredményesség rovására."

A célt elérte a csapat, amely Somossy szerint mindvégig stabil maradt, holott a csoportban nem akadt egyetlen könnyű ellenfél sem, hiszen a Pro Recco második az olasz bajnokságban, a Kotor három jugoszláv válogatottat tud a soraiban, míg a görög Hania az orosz CSZKA Moszkvát búcsúztatta el az előző körben. A szakvezető úgy véli, sokat elárul tanítványai teljesítményéről az, hogy a rendes játékidőben a jugoszlávoktól hét, az olaszoktól öt, a görögöktől pedig mindössze négy gólt kaptak. Az egyenletes produkció különösen annak fényében kiemelkedő, hogy mindössze 22 év a csapat átlagéletkora.

"A Pro Recco elleni meccs színvonalas csatát hozott, a nézők és a szakemberek élvezték is, csak nekünk nem jelentett tökéletes szórakozást, mert vesztettünk. Nyerni akartunk, de érdekes körülmények közé kerültünk: az olimpiai bajnok Várit a harmadik negyedik elején kipontozták a bírók, majd amikor a hosszabbítás első felében kétgólos előnyt szereztünk, sorozatban négy kiállítást ítéltek ellenünk. Ezt a terhelést a fiúk már nem bírták, sem fizikailag, sem pszichikailag. Ott álltak iszonyúan fáradtan, a két pont nélkül." - emlékezett vissza Somossy József a szombat estére, amely után tartott is a görögök elleni zárómeccstől, ám kiderült - feleslegesen. A legfontosabb következtetést mégis a hazaiak elleni összecsapásból vonta le az edző: a rendes játékidőben nem tudta megverni Somossy alakulgató csapatát a három olasz olimpiai bajnokkal, valamint Monostori Attilával és az olimpiai ezüstérmes orosz válogatott centerével, Rezvan Csomakidzével felsorakozó Recco.

"A sors igazsága, hogy másodikként is elkerültük a Mladost Zagrebet, amellyel semmiképpen sem akartunk találkozni a negyeddöntőben, mert a mostani Vasas még nem érett meg egy ilyen nagy feladat megoldására" - tekintett előre az angyalföldiek mestere, aki szerint mindegy, melyik gárdát kapják a Mediterrani, a CN Barcelona és a Vuliagmeni alkotta trióból, mert mindhárom csapat hasonló stílust képvisel. Mostantól viszont a hazai bajnokságot sem lehet elhanyagolni, mindkét fronton helyt kéne állnia a Vasasnak. Csupán egyetlen bökkenő van: Somossynak mindössze nyolc igazán hadrafogható pólósa van. Nem véletlen hát, ha így búcsúzott: "Bírjuk, ameddig bírjuk. De legalább megint letettük a névjegyünket!"

A csoportselejtezők eredményei

E-csoport (Rijeka). A végeredmény: 1. Mediterrani 4 pont (az egymás elleni mérkőzések gólkülönbsége: 23-21), 2. Primorje Rijeka (horvát) 4 (17-17), 3. HonvÉd-Domino 4 (19-21), 4. Yzme Istanbul (török) 0

F-csoport (Barcelona). CN Barcelona (spanyol)-Leonessa Brescia (olasz) 7-5, Barcelona-Partizan 064 Beograd (jugoszláv) 13-6, Barcelona-Rapid Bucuresti (román) 12-4, Brescia-Partizan 7-6, Brescia-Rapid 11-10, Partizan-Rapid 6-5. A végeredmény: 1. Barcelona 6, 2. Brescia 4, 3. Partizan 2, 4. Rapid 0

G-csoport (Athén). A végeredmény: 1. Vuliagmeni (görög) 6, 2. Mladost Zagreb (horvát) 4, 3. Conad-Pescara (olasz) 2, 4. Kontavill-Szentesi VK 0

H-csoport (Genova). A végeredmény: 1. Pro Recco (olasz) 6, 2. VASAS-PLAKET 4, 3. Primorac Jugopetrol Kotor (jugoszláv) 2, 4. NC Hania (görög) 0

Kovács István kapusa lelkéért aggódik

"Nem gondoltam volna"

Catas-Trophy-vá alakult a LEN Trophy a Honvéd esetében, bár arrefelé aligha értékelik manapság a LEN-kupa és a katasztrófa szavakkal űzött angolos szójátékokat. Igaz, Kovács István igyekezett a pozitívumokat is felfedezni a balul sikerült rijekai kiruccanást követően. "A csapategységnek még jót is tehet mindaz, ami történt. Pozitívum, hogy senki sem kereste a másikban a hibát, a fiúk higgadtan viselték el a kiesést. Csak egyetlen igazán nagy gondom van: hogy fogjuk Pelle Balázst összelapátolni? Lelkizős típus szegény, borzasztó nehéz lesz talpra állítani" - összegezte tömören a kiesés konzekvenciáit a Honvéd-Domino sokat látott mestere.

Aki tényleg sokat látott, ilyet viszont még soha. "Nem gondoltam volna, hogy a horvátok legyőzése után ki tudunk esni. Megverni a házigazdát, aztán négy ponttal búcsúzni - ez példátlan. Igaz, arra sem számítottam, hogy az utolsó mérkőzés bíráskodása nem a hazai csapatnak kedvez. Elvégre a mi meccsünk elsülhetett volna úgy is, hogy a Rijeka búcsúzzék el. Mégsem akarom erre fogni, bár kétségtelen, az elején keményen megfogtak minket, hét kettes kiállítási arány, Nagy Sanyi ugyan jó volt centerben a spanyoloknál, ám ha neki megadták a fórt, akkor tán Báránynak is meg lehetett volna ítélni azt a két négyméterest. De ne szóljunk semmit, a végén megkaptunk a sanszot, különben is, ezt a meccset hátul vesztettük el, mert Balázska, sajnos, tényleg nem tudott labdába érni, ami kornerre ment, az blokkról pattant oda. Nem, nem akarom bántani, még ha ezek tények is. Végül is az előző nap úgy védett, mint az álom. Csak nehéz felfogni, hogy egy ilyen tudású kapus, mint ő. Mindegy, kiestünk, így most már a bajnokságra és a kupára koncentrálhatunk. Ott azonban meg kell mutatnunk, hogy csupán kisiklás volt, ami vasárnap történt."

Országjelentés

Ország BL KEK LEN Összesen

Olaszország 1/1 1/1 3/2 5/4

Horvátország 1/1 1/1 2/2 4/4

Magyarország 1/1 1/1 3/1 5/3

Spanyolország 1/0 1/1 2/2 4/3

Görögország 1/1 1/1 2/1 4/3

Jugoszlávia 1/1 1/1 2/0 4/2

Oroszország 1/1 1/1 1/0 3/2

Franciaország 1/1 1/1 1/0 3/2

Németország 1/1 1/0 1/0 3/1

(A számsorok az indulók és a továbbjutott csapatok számát jelölik - néhány ország LEN-kupában érdekelt gárdája már az előselejtezőben elvérzett)

Fortuna Dubrovnikban

Mindhárom kupa sorsolását december 9-én, szombaton ejtik meg a LEN dubrovniki kongresszusán. A Bajnokok Ligájában két csoportelső és két csoportmásodik kerül be egy négyesbe, a KEK-ben és a LEN-kupában a négy elsőt a négy másodikkal hozzák párba a negyeddöntőkre, de mindhárom sorozatra egyaránt vonatkozik, hogy az egy csoportból továbbjutó csapatok nem találkozhatnak egymással. A küzdelmek január 27-28-án folytatódnak, a visszavágók két hét múlva esedékesek (ugyanekkor vívják a BL első két fordulóját).

(csurka g. - erdei), A színes Sport 2000.11.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK