FONTOS


 

A világ legjobb válogatottja a világ legjobb klubcsapata ellen
Idén utoljára: ők együtt, tizenhárman

Az előttünk álló esztendő esz telenül túlzsúfolt versenynaptárát ismerve kijelenthető, legközelebb június 15-én adódik alkalom, hogy a magyar szurkolók élőben láthassák játszani az olimpiai bajnokcsapatot, elvégre aznap kezdődik a budapesti Európa-bajnokság. Addig már csak egy alkalommal áll össze Sydney tizenhárom hőse egy itthoni mérkőzésre, mégpedig péntek este, az Athén-Sydney-Athén vízilabdagála kedvéért.

Önmagában már ez is elég nagy attrakció volna, ám a Budapesti Vízilabda-szövetség égisze alatt zajló eseményen lesz még bőven látnivaló. A gála neve is sejteti, hogy ezen alkalomból a lassan mögöttünk hagyott évszázad valamennyi élő generációját fel akarják vonultatni a szervezők. A legfiatalabbak kezdik a műsort, a négycsapatos gyerektorna résztvevői már reggel nekiállnak gyűrni egymást, egészen délutánig.


2001. június 15-éig utoljára tekinthetők meg így itthon is - ezúttal a Komjádi partján

Fél hattól aztán jön az első nagy produkció, a magyar női válogatott és a színészekből, zenészekből és olimpiai bajnokokból álló vegyes csapat mérkőzése. Utóbbi gárdában az "Aranyeső Penrithben" című hőseposz főszereplői ezúttal lapát nélkül, labdával próbálkoznak, avagy Horváth Gábor, Kammerer Zoltán, Kolonics György, Novák Ferenc, Pulai Imre és - elképzelhetően - Vereckei Ákos ezúttal nem vízre, hanem vízbe száll. A kajak-kenusok segítségére olyan, egykoron vízben edződött színészek lesznek, mint például Kárász Zénó (aki 1992-ben a Vasassal Magyar Kupát nyert) - s hogy a női válogatott tagjai ne tápláljanak kisebbrendűségi érzést a megannyi bajnok láttán, náluk is játszik majd egy sydneyi aranyérmes: Kovács Ági.

Ismervén az ő úszástudását, nem nagy kockázat kijelenteni, hogy a következő mérkőzés valamelyest visszafogottabb a tempóban zajlik majd, ezen ugyanis két remek, a nyári szenior-világbajnokságon érmes helyen záró csapat csap össze: a Senior Zugló és a Vidám Vízilovak. A dr. Horkai György vezérelte zuglóiak rendszeresen az első helyen végeznek saját korcsoportjukban, azaz a Vízilovaknak ugyancsak fel kell pörögniük, ha szoros mérkőzést akarnak vívni. A gála főszervezője, Dóczi István - az egyik "vidám hippo" - mindenesetre jelezte, hogy együttesük egy hétvégi tornával, továbbá egy szerdai edzéssel hangolt az eseményre, utóbbin ráadásul nem a szokásos "szauna-zuhany vegyest" csinálták, hanem az emberelőnyöket gyakorolták.

A nagy derbi - amelyet az m2 élőben közvetít - este kilenctől esedékes, amelyen a világ legjobb válogatottja és a világ legjobb klubcsapata csap össze. Az olimpiai bajnokgárda teljes vértezetben lép fel, annyi az engedmény csupán, hogy a nyáron "becsére igazoló dr. Molnár Tamás és Biros Péter két negyedig az ellenfelet erősítheti. A májusban Bajnokok Ligáját nyerő együttest amúgy az idén hivatalos mérkőzésen egyszer sem tudták legyőzni, csupán egy BL-csoportmeccsen, Berlinben elért döntetlen csúfítja a lenyűgöző eredménysorát. Kásás Zoltán gárdájának Jugoszláviában olyannyira nincs ellenfele, hogy a legutóbbi két bajnokin a csapat legnagyobb zsenije, Alekszandar Sostar kapus létére szélsőt játszott, míg az évadzáró összecsapás utolsó negyedében a becsejiek villámembere, Alekszandar Csirics állt be a háló elé védeni (így lett 24-5 a végeredményÉ).

"Azért ez nem így volt kitervelve, félig-meddig a szükség is közbeszólt, viszont kétségtelen, nincs minden rendben a klubnál, ezért csinálhattuk meg - közölte a óbecseiek mestere, Kásás Zoltán. - Ha minden úgy lenne, mint tavasszal, azaz százszázalékosan profikörülmények közepette dolgozhatnánk, aligha került volna sor ilyesmire. De hát nincs pénz, Sostarnak pedig fáj az egyik keze, a cserekapusunk ujját a meccs közben elvitte a labda, szóltak a többiek, álljon be Csiro, úgyis minden edzésen szokott védeni. Nem is ment neki rosszul, olyannyira, hogy a többiek leszúrták, amikor a négyest nem fogta megÉ" A pénteki találkozóval kapcsolatban a tréner annyit mondott: "Ezen nem az eredmény az elsődleges, azt beszéltük meg, hogy mindenki lőjön mindenhonnan, próbáljuk meg élvezni a játékot, hogy a közönség is élvezze."

"Egy show-mérkőzésen ugyan a szép játék az első, de ismerve a játékosaimat, azért az lesz az elsődleges cél, hogy kevesebb gólt kapjunk, mint az ellenfél - vázolta elképzeléseit dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Természetesen mi is próbálunk látványosságra törekedni, ám ez nem jelenti azt, hogy elegánsak leszünk a kapunk előtt, vagy ha úgy tűnne, hogy azok vagyunk, azt nem direkt csináljuk. Tartozunk annyival a közönségnek, hogy komolyan vegyük a mérkőzést, természetesen nem abban az értelemben, hogy nekiállunk verekedni, vagy sírunk a kihagyott helyzeteink után. Az viszont biztos, nem úgy megyünk le a Komiba, hogy elég a gatyánkat és a sapkánkat bedobni, inkább a labdát szeretnénk a kapuba, a lehető legtöbbször."

(cs.g.), A színes Sport 2000.12.22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK